Ενέργεια

Anadolu: Γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από τους ενεργειακούς πόρους στην Αν. Μεσόγειο

Anadolu: Γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από τους ενεργειακούς πόρους στην Αν. Μεσόγειο
Τις απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης αναφορικά με την Αν. Μεσόγειο σε ενεργειακό επίπεδο αναλύει το τουρκικό πρακτορείο
Η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, όπως σημειώνει σε άρθρο του το κρατικό, τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Σε αυτό αναφέρει ότι «μετά την εξερεύνηση των πόρων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι γειτονικές χώρες προσπαθούν να βρουν τρόπους να επεκτείνουν τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης τους μέσω νέων εταιρικών σχέσεων.
Η Τουρκία, με τα βήματα που έλαβε, έχει δείξει την αποφασιστικότητά της να παραμείνει μέσα σε αυτήν την εξίσωση ενέργειας.
Λόγω της στρατηγικής της θέσης, η Μεσόγειος Θάλασσα φιλοξενούσε πολλούς πολιτισμούς στην ιστορία και έγινε «μάρτυρας» πολλών πολέμων.
Τα κυριότερα στοιχεία των συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια είναι το  φυσικό αέριο και οι πετρελαϊκοί πόροι.
Η Τουρκία, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), η Ελλάδα, η Ιταλία, η Συρία, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Τυνησία είναι χώρες της Μεσογείου.
Αλλά η Ανατολική Μεσόγειος και η περιοχή που βρίσκεται εκτός των ακτών της Κύπρου προσελκύουν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής.
Με την εξερεύνηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην Ανατολική Μεσόγειο, οι γειτονικές χώρες, οι παγκόσμιοι παράγοντες και οι ενεργειακές γιγάντιες εταιρείες επικεντρώθηκαν σε αυτήν.
Λίγο μετά την έναρξη των ερευνών, το Ισραήλ, η Νότια Κύπρος, η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν ξεκινήσει δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην περιοχή.
Ωστόσο, δεν υπάρχει κοινή συμφωνία μεταξύ αυτών των χωρών για τον καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Αυτό οδηγεί σε εντάσεις και μονομερείς δηλώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας των χωρών στις επικαλυπτόμενες περιοχές.
Η Νότια Κύπρος υπέγραψε συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο το 2003, το Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010, ενώ η Τουρκία υπέβαλε γραπτή αντίρρηση στον ΟΗΕ, αναφέροντας τα εξωτερικά όρια της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας.
Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες χωρών που έχουν επιταχύνει τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν καταλάβει συχνά την παγκόσμια ατζέντα.
Οι ανακαλυφθείσες πηγές ενέργειας στην περιοχή άνοιξαν μια πόρτα για νέες συνεργασίες μεταξύ αυτών των χωρών.
Αλλά σε αυτή τη νέα εξίσωση στη Μεσόγειο, γίνεται προσπάθεια απομάκρυνσης της Τουρκίας.
Η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι ποτέ δεν θα εγκαταλείψει την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η χώρα δείχνει επίσης την αποφασιστικότητά της μέσω των δραστηριοτήτων εξερεύνησης και γεώτρησης καθώς και διπλωματικών προσπαθειών.
Η Τουρκία αναζητά πόρους υδρογονανθράκων με τα πλοία σεισμικών εξερευνήσεων, που ονομάζονται Oruc Reis και Barbaros Hayreddin Pasa, και πραγματοποιεί δραστηριότητες γεώτρησης με τα πλοία της Fatih και Yavuz.
Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την ΤΔΒΚ το 2011 και μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη το 2019.
Η διεθνής κοινότητα ερμήνευσε την πρόσφατη ναυτική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά οφέλη που έχει επιτύχει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης