Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει το 2021 να μειώσει το χρέος κατά 20 δισ θα αποπληρώσει τα 12 από τα 24 δισ του capital buffer στον ESM

tags :
Το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει το 2021 να μειώσει το χρέος κατά 20 δισ θα αποπληρώσει τα 12 από τα 24 δισ του capital buffer στον ESM
Με όλες αυτές τις κινήσεις θα μπορούσε το ελληνικό χρέος να μειωθεί 20 δισεκ μέσα στο 2021
Με ΑΕΠ στο 2,5% με 2,7% η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα επιτύχει να μετατρέψει το χρέος σε βιώσιμο.
Με το χρέος στα 356 δισεκ. ευρώ ή 181% του ΑΕΠ η βιωσιμότητα είναι ουτοπία.
Μπορεί να έχει βελτιωθεί σημαντικά η εξυπηρέτηση του χρέους όχι όμως η βιωσιμότητα.
Οι θεσμοί για να δεχθούν μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,2% θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το χρέος θα έχει καταστεί βιώσιμο.
Υπάρχουν κάποια σχέδια να μειωθεί το ελληνικό χρέος να μειωθεί όχι μόνο ως ποσοστό αλλά και σε απόλυτα μεγέθη.
Συγκεκριμένα

1)Το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24 δισεκ. που δημιουργήθηκε από κεφάλαια του ESM το 2021 θα μειωθεί στα 12 δισεκ. ώστε να μειωθεί το χρέος 12 δισεκ. αντίστοιχα.
Η Ελλάδα διαθέτει κεφαλαιακό μαξιλάρι ρευστότητας 32 δισεκ. εκ των οποίων τα 24,1 δισεκ. είναι κεφάλαια του ESM και 8 δισεκ. ρευστότητα που έχει δημιουργηθεί με ίδια μέσα.
Υπάρχουν σχέδια από τα 24 δισεκ. των κεφαλαίων του ESM που αποτελούν το κεφαλαιακό μαξιλάρι τα μισά τα 12 δισεκ. να επιστραφούν στον ESM.
Τα 24 δισεκ. ευρώ δόθηκαν ως απόθεμα για να καλυφθούν οι ανάγκες του προϋπολογισμού για τα επόμενα χρόνια αλλά λειτουργούν ως εγγύηση για τις εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Η Ελλάδα εφόσον αποπληρωθούν τα 12 από τα 24 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού του ESM θα διαθέτει capital buffer 12 δισεκ. από τον ESM και 8 δισεκ. από ίδια μέσα δηλαδή 20 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι που επίσης είναι επαρκές.

2)Θα αποπληρωθεί το ΔΝΤ αρχικά έως την Quota την ποσόστωση της Ελλάδος στο ΔΝΤ δηλαδή περί τα 3 δισεκ. καθώς και κάποιες άλλες λήξεις ομολόγων.
Η νέα κίνηση μείωσης αφορά το ΔΝΤ και συγκεκριμένα, δάνεια 1,5-2 δισ. ευρώ τα οποία επιβαρύνονται με επιτόκιο 1,91%.
Μολονότι αυτά δεν είναι τόσο ακριβά όπως οι υποχρεώσεις των 2,9 δισ. ευρώ που είχαν επιτόκιο 4,91%, το οικονομικό επιτελείο θέλει να τα αντικαταστήσει με φτηνότερα που θα συμβάλουν στην έμμεση μείωση του δημόσιου χρέους.
Θέλει δηλαδή να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία για καθαρά σημειολογικούς και ψυχολογικούς λόγους αποφάσισε να βγάλει εντελώς από το μεταμνημονιακό παιχνίδι το ΔΝΤ.
Αυτή τη στιγμή, αυτά που ακόμη χρωστάμε στο ΔΝΤ είναι κάτι λιγότερο από 8,4 δισ. ευρώ και η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για τις 3 Ιουνίου του 2024.

Με όλες αυτές τις κινήσεις θα μπορούσε δηλαδή το ελληνικό χρέος να μειωθεί 20 δισεκ μέσα στο 2021.
Σε μια τέτοια περίπτωση η μέτρια αύξηση του ΑΕΠ στο 2,5% με 2,7% για το διάστημα 2020 με 2021 θα μπορούσε να ισοσκελιστεί από την μείωση του χρέους σε απόλυτα μεγέθη.
Κατά το 2021 σε αυτό το σενάριο η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα έχει μειωθεί στο 170% από 181% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης