Διεθνή

Τουρκία: Τον Ιανουάριο η απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Τουρκία: Τον Ιανουάριο η απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη
Σε σημερινή του ομιλία ανέφερε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον Σάραζ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα εξετάσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.
"Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου", στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. Όπως αναφέρει το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος είπε σήμερα ότι η Τουρκία προτίθεται να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, εφόσον η χώρα της βορείου Αφρικής το έχει ζητήσει.
Ο Ερντογάν επισκέφτηκε την Τυνησία την Τετάρτη όπου συζήτησε την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Σε σημερινή του ομιλία ανέφερε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον Σάραζ.

«Τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη;»

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε χθες με τον Τυνήσιο ομόλογό του, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών βάζοντας στη συνέχεια στο στόχαστρο την Ελλάδα.
«Υπάρχει ένας αυξημένος ενθουσιασμός για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Αλήθεια, τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει καμία δουλειά με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η Λιβύη και η Τουρκία έχουν συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ τους, οι δυο χώρες έχουν δικαιοδοσία στην περιοχή αυτή».
Πρόσθεσε δε στον ίδιο προκλητικό τόνο, ότι παρά τις αντιδράσεις η συμφωνία με τη Λιβύη θα ισχύσει κανονικά.

«Βολές» και κατά της Ρωσίας

Σε άλλο σημείο τόνισε πως η Λιβύη διαθέτει έναν νόμιμο πρωθυπουργό. «Περάσαμε τη συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση και θα ισχύσει κανονικά στο μέλλον. Δεν ήμασταν ποτέ εισβολείς.
Αν δεχτούμε οποιαδήποτε πρόσκληση, θα την αξιολογήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα. Και έχουμε λάβει πρόσκληση για αποστολή στρατευμάτων. Η Ρωσία και το Σουδάν τι δουλειά έχουν εκεί; Ο Χαφτάρ δεν είναι νόμιμος και οι δραστηριότητές του είναι παράνομες».
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως η Τυνησία θα μπορούσε να έχει «πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή» για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Η κρίση στη Λιβύη, είπε, επηρεάζει ότι μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και τις γειτονικές της, όπως την Τυνησία.

Πηγή:philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης