Επικαιρότητα

Στην Λιβυή με Haftar και τον πρωθυπουργό al Thani ο Δένδιας - Γκρίζες χώνες στο Αιγαίο βλέπει ο Ερντογάν

Στην Λιβυή με Haftar και τον πρωθυπουργό al Thani ο Δένδιας - Γκρίζες χώνες στο Αιγαίο βλέπει ο Ερντογάν
Η επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη αλλά και ο διπλωματικός ελιγμός της Ελλάδας έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας - Προκαλεί εκ νέου ο Erdogan
(upd5) Με τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σήμερα (22/12) στη Λιβύη και την Αίγυπτο η Ελλάδα επαναπροσδιορίζει τον ισχυρό διπλωματικό της ρόλο στην περιοχή και ιδιαίτερα στην Τρίπολη με την οποία διατηρεί εδώ και χρόνια ισχυρούς δεσμούς.
Την  ίδια ώρα προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan θέτει θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.
Τη Βεγγάζη της Λιβύης επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συναντήθηκε με τον στρατάρχη Khalifa Haftar ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη πολλών χωρών και δυνάμεων όπως η Ρωσία.
Ο κ. Δένδιας είχε επίσης επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguila Saleh Isa, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με τον Λίβυο πρωθυπουργό και έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
«Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη», τόνισε ο Λίβυος πρωθυπουργός, Abdullah al Thani κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
«Το μνημόνιο απειλεί τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή», είπε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όπως γράφει ο ενημερωτικός ιστότοπος almarsad.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά την τουρκική υποστήριξη για τις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη με όπλα.  Ο Sarraj δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες.
Η ασφάλεια και η στρατιωτική πτυχή της συμφωνίας μας απασχολούν, διότι απειλούν τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
«Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της ανασυγκρότησης.Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη και θα τους αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό», είπε από την πλευρά του ο Λίβυος πρωθυπουργός.
Εν συνεχεία ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κάιρο.
Η επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη αλλά και ο διπλωματικός ελιγμός της Ελλάδας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας η οποία εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένη και για την ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ιταλίας και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, στις αρχές του 2020 ενώ η Αθήνα διαμηνύει, πως το έργο θα γίνει ό,τι και να λέει ο Erdogan.
Πρόκειται για ένα ακόμη μέτωπο, που ανοίγει, στην ταραγμένη πλέον Ανατολική Μεσόγειο με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Erdogan: Νόμιμη η συμφωνία με τη Λιβύη - Θα ενισχύσουμε την κυβέρνηση Sarraj μέχρι τέλους

"Η Τουρκία επ ουδενί δεν θα αλλάξει την πολιτική της σε Συρία και Λιβύη" δήλωσε πριν από λίγο σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι "η συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο δεν αντιτίθεται τους διεθνείς κανόνες δικαίου της θάλασσας ούτε και στους νόμους της Τουρκίας.
Προανήγγειλε μάλιστα την αγορά 6 νέων υποβρυχίων, που θα ενισχύσουν τον Τουρκικό στόλο στο διάστημα  2022 – 2027, ένα κάθε χρόνο.
Αναφερόμενος μάλιστα στην Ελλάδα τόνισε πως "όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο", θέτοντας ζήτημα "γκρίζων ζωνών".
Προηγουμένως, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ανέφερε πως η Άγκυρα θα υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εδραιωθούν στην χώρα.
Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Al Sarraj στην Λιβύη, η οποία και είναι πολιτικά και στρατιωτικά διαιρεμένη από το 2011.
Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, αν η κυβέρνηση Σάρατζ προχωρήσει στην διατύπωση ενός τέτοιου αιτήματος.
 
Επικοινωνία Μητσοτάκη - Netanyahu

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα του Σαββάτου (21/12/2019) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu με τον οποίο συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, όπως η επίκείμενη συμφωνία για τον αγωγό αλλά και η τουρκική αντίδραση.
«Οι διεθνείς φωνές σχετικά με την συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την -αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη- κυβέρνηση της Λιβύης δεν θα εμποδίσει την τουρκική κυβέρνηση από το να διεκδικήσει την δική της ατζέντα στην ανατολική Μεσόγειο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Fahrettin Altun.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας με άρθρο του αναφέρει πως το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, εξασφαλίζει πως η Άγκυρα δεν θα εθελοτυφλεί σε οποιαδήποτε συμφωνία φέρνει προ τετελεσμένου την χώρα του στην περιοχή και πως η Τουρκία είναι ένας παράγοντας που δεν θα πρέπει να αγνοηθεί.
Τονίζει επίσης κατηγορηματικά πως η γειτονική χώρα δεν θα είναι, πλέον, απλός παρατηρητής στα τεκταινόμενα χωρίς να παρεμβαίνει και πως δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον ο Fahrettin Altun τονίζει πως δεν αποτελεί έκπληξη ότι κάποιες χώρες… ενοχλήθηκαν από της πολιτικές της Τουρκίας , φωτογραφίζοντας Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.
Ο ίδιος αναφέρει πως η Αίγυπτος, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστήριξαν τον Khalifa Haftar στην Λιβύη, την ώρα που η Τουρκία, σύμφωνα με τον ίδιο, δραστηριοποιείται με γνώμονα την ειρήνη στην περιοχή.
Πρόσθεσε, τέλος, πως η συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη θα πρέπει να λογίζεται ως μέρος των σεισμικών δραστηριοτήτων της γειτονικής χώρας στην ανατολική Μεσόγειο και πως κανείς δεν θα πρέπει να απομονώνει την Τουρκία από την ευρύτερη περιοχή.

Χατζηδάκης: Ο αγωγός θα γίνει ό,τι και αν λέει ο Erdogan

O αγωγός EastMed θα προχωρήσει κανονικά ο,τι κι αν λέει ο Erdogan, υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως είπε, «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο».
Ο υπουργός ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει όλα τα ενεργειακά σχέδια που ενισχύουν τη χώρα.
Όπως είπε, «με σχέδιο και προσπάθεια όλους  αυτούς τους τελευταίους 5 μήνες η κυβέρνηση αυτή προχωρεί συγκεκριμένα ενεργειακά σχέδια που αυξάνουν την προστιθέμενη αξία της χώρας διεθνώς, ενισχύσουν τη γεωστρατηγική της θέση και νομίζω ότι και λόγω και της έντασης με Τουρκία, όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία».
Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και θα πρέπει ωστόσο να καταλάβει  ότι πρέπει να συμβιώσουμε και όπως είπε και  ο πρωθυπουργός υπάρχουν όρια.

Στις αρχές του 2020 οι υπογραφές

Oι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό θα επισημοποιηθούν στις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Sigma.
Όπως αναφέρεται πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη.
 Κι αυτό, γιατί «με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Erdogan στον κάλαθο των αχρήστων.
Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Netanyahu – Αναστασιάδης: Ο EastMed αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία

Η από μέρους των εμπλεκόμενων χωρών υπογραφή για να προχωρήσουν με την κατασκευή του αγωγού EastMed θα είναι μια πολύ ισχυρή απάντηση στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, γράφει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Για το Ισραήλ, όπως φάνηκε κατά τη επικοινωνία Netanyahu - Αναστασιάδη οι καταγγελίες από μόνες τους δεν φαίνεται να αρκούν προκειμένου να απαντηθούν οι ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, υπογράμμισε πως θα πρέπει να προχωρήσουν με το θέμα του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου –EastMed– όσες χώρες είναι πρόθυμες να το πράξουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είναι έτοιμος να προχωρήσει με την υπογραφή των συμβολαίων για τον αγωγό.
  Η  εξέλιξη αυτή στέλνει συγκεκριμένο μήνυμα προς Ελλάδα και Ιταλία που είναι οι άλλες δύο συνιστώσες της αρχικής συμφωνίας για κατασκευή του αγωγού. Από ελλαδικής πλευράς, λαμβανομένων υπόψη των προηγούμενων τοποθετήσεων, φαίνεται να μην υπάρχει οποιαδήποτε αντίθεση στο να προχωρήσουν στην επόμενη φάση με τον αγωγό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο χώρες πιστεύουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν με το έργο και ότι δεν μπορούν να περιμένουν την Ιταλία να αποφασίσει.

ΗΠΑ: Νόμος το EastMed Act

Εν τω μεταξύ νόμος των ΗΠΑ είναι πλέον και επίσημα το «EastMed Act», καθώς ο Donald Trump υπέγραψε τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (appropriations bill).
Παρόλα όμως αυτά, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που καταγράφει τις ενστάσεις του Πρόεδρου Trump για πολλές πτυχές του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων που αφορούν τον «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Οι προεδρικές ενστάσεις για το «EastMed Act» αμφισβητούν  την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα. Ωστόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν επηρεάζεται από αυτό το γεγονός, καθώς το νομοσχέδιο είναι μέρος του προϋπολογισμού.
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζεται αντίθετος:
Στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1).
Πηγή του Κογκρέσου διευκρίνισε στο Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων  ότι οι προεδρικές ενστάσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Trump θεωρεί ότι το Σώμα προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές σε ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του.
Πηγή:
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης