Διεθνή

Χάος στη Λιβύη - Η ΚΕΕ ζητάει τη βοήθεια των συμμάχων της - Προθεσμία στις φιλοτουρκικές δυνάμεις να φύγουν από την Τρίπολη

Χάος στη Λιβύη - Η ΚΕΕ ζητάει τη βοήθεια των συμμάχων της - Προθεσμία στις φιλοτουρκικές δυνάμεις να φύγουν από την Τρίπολη
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ζήτησε  από πέντε «φίλες χώρες», ανάμεσα στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη σύναψη διμερών συμφωνιών ασφάλειας για να τη βοηθήσουν να απωθήσει την επίθεση του στρατάρχη K. Haftar στην Τρίπολη.
Καζάνι που βράζει θυμίζει η Ανατολική Μεσόγειος με τον T. Erdogan να εκτοξεύει νέες απειλές και να επιμένει στο δόγμα αναθεωρητισμού της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το μνημόνιο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη έχει «δυναμιτίσει» την κατάσταση στη χώρα της Βορείου Αφρικής και ενδεχομένως να συμπαρασύρει και άλλες χώρες σε  στρατιωτική εμπλοκή.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ζήτησε σήμερα (20/12) από πέντε «φίλες χώρες», ανάμεσα στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη σύναψη διμερών συμφωνιών ασφάλειας για να τη βοηθήσουν να απωθήσει την επίθεση του στρατάρχη K. Haftar στην Τρίπολη.
Παράλληλα τρεις ημέρες προθεσμία έδωσαν σήμερα 20/212 οι στρατιωτικές δυνάμεις του Στρατάρχη Haftar στις φιλοτουρκικές δυνάμεις της Μισράτα (έχουν πάρει την ονομασία τους από την ομώνυμη πόλη της δυτικής Λιβύης, στην οποία πραγματοποιήθηκαν μεγάλες μάχες το 2011, οδηγώντας και στον θάνατο του M. Qaddafi) για να εγκαταλείψουν την Τρίπολη και τη Σύρτη.
Μάλιστα, απείλησαν πως αν δεν υλοποιηθεί το αίτημά τους, τότε θα συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς «κάθε μέρα, ασταμάτητα και με τέτοιο έντονο τρόπο που δεν έχει προηγούμενο».

Απέναντι στον Haftar, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ζητεί τη βοήθεια πέντε φίλων χωρών

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ζήτησε σήμερα (20/12) από πέντε «φίλες χώρες», ανάμεσα στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη σύναψη διμερών συμφωνιών ασφάλειας για να τη βοηθήσουν να απωθήσει την επίθεση του στρατάρχη K. Haftar στην Τρίπολη.
Χθες η ΚΕΕ ανακοίνωσε ότι «έθεσε σε εφαρμογή» τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Τουρκία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιο άμεση επέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη.
Σε επιστολές που απευθύνονται στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας, ο επικεφαλής της ΚΕΕ, Fayez al Saraje, προτρέπει αυτές τις «φίλες χώρες να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.
Σκοπός είναι να «απωθηθεί η επίθεση κάθε οργάνωσης η οποία επιχειρεί εκτός της κρατικής νομιμότητας, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕ, που εδρεύει στην Τρίπολη.
Ο Fayez al Saraje κάλεσε τις πέντε χώρες «να συνεργαστούν και να συντονιστούν» με την ΚΕΕ στη μάχη κατά «των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα».
Η επίθεση που εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου ο στρατάρχης Haftar έδωσε στις οργανώσεις αυτές «την κατάλληλη ευκαιρία και το κλίμα προκειμένου να επιστρέψουν στη Λιβύη όπου οι δραστηριότητές τους αυξήθηκαν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕ.
Ο Fayez al Saraje καλεί επίσης να ενταθεί η συνεργασία στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ανθρώπων.
Στον λογαριασμό της στο Twitter, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) αντέδρασε στην ανακοίνωση της έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας με την Άγκυρα, εκφράζοντας λύπη για την «αυξανόμενη ξένη ανάμιξη στη Λιβύη» εκτιμώντας ότι μια «πολιτική λύση είναι η μοναδική λύση στην κρίση».
Η Τουρκία υποστηρίζει ήδη την ΚΕΕ στον πόλεμό της κατά των αντίπαλων δυνάμεων του στρατάρχη Haftar, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, παρέχοντάς του κυρίως τεθωρακισμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone).
Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις υπέρ του Haftar υποστηρίζονται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Η Ρωσία και η Γαλλία κατηγορούνται επίσης ότι υποστηρίζουν τον στρατάρχη, τουλάχιστον στο διπλωματικό μέτωπο.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ, οι μάχες έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 284 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 363 μεταξύ των αμάχων, αφότου ξεκίνησε στις 4 Απριλίου η ένοπλη σύρραξη που οδήγησε στον εκτοπισμό τουλάχιστον 140.000 Λίβυων.

Τρεις μέρες προθεσμία δίνει ο Haftar στις φιλοτουρκικές δυνάμεις να φύγουν από την Τρίπολη

Τρεις ημέρες προθεσμία έδωσαν την Παρασκευή οι στρατιωτικές δυνάμεις του Στρατάρχη Haftar στις φιλοτουρκικές δυνάμεις της Μισράτα (έχουν πάρει την ονομασία τους από την ομώνυμη πόλη της δυτικής Λιβύης, στην οποία πραγματοποιήθηκαν μεγάλες μάχες το 2011, οδηγώντας και στον θάνατο του M. Qaddafi) για να εγκαταλείψουν την Τρίπολη και τη Σύρτη.
Μάλιστα, απείλησαν πως αν δεν υλοποιηθεί το αίτημά τους, τότε θα συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς «κάθε μέρα, ασταμάτητα και με τέτοιο έντονο τρόπο που δεν έχει προηγούμενο».
Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ώρες σημειώθηκαν προειδοποιητικά χτυπήματα, όταν μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικές τοποθεσίες με τουρκικά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην πόλη της Μισράτα, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA).
Μάλιστα, πρόσθεσε πως από τις επιθέσεις, έχασαν τη ζωή τους πολίτες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το Arab News, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη ανέφερε στο Twitter πως λυπάται για την πρόσφατη κλιμάκωση των μαχών και την ξένη παρέμβαση και προέτρεψε τους Λίβυους να επιστρέψουν στην πολιτική διαπραγμάτευση.
Σημειώνεται πως, μετά την επικύρωση της συμφωνίας για παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, ο Εθνικός Στρατός του Haftar προειδοποίησε ότι θα χτυπήσει τυχόν δυνάμεις της Τουρκίας που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στη Λιβύη.

Αρχηγός Στόλου Λιβύης: Θα βυθίσουμε ακόμη και τουρκικά γεωτρύπανα - Έχουμε συνάψει συμφωνία με την Ελλάδα

Για δηλώσεις-σκάνδαλο του φιλέλληνα αρχηγού του στόλου της Λιβύης Faraz al-Mahtawi κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, μετά τη συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat, στην οποία αναφέρει ότι το πολεμικό ναυτικό της Λιβύης και της Ελλάδας έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας για 24ωρη παρακολούθηση ακόμη και επέμβαση σε τουρκικά πλοία που θα πλησιάζουν την Τρίπολη, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.
Μετά τη δήλωσή του ότι «έχω λάβει εντολές να βυθίζω τα τουρκικά πλοία», ο Faraz al-Mahtawi διευκρινίζει ότι οποιοδήποτε πλοίο, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι κατευθύνεται προς τις πόλεις της δυτικής Λιβύης, ιδίως τη Μισράτα και την Τρίπολη, ο λιβυκός στόλος σε συνεργασία με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, θα επεμβαίνει αμέσως.
Ο Faraz al-Mahtawi υποστηρίζει ότι «ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Haftar έχει τη δύναμη να εξολοθρεύσει κάθε απειλή κατά της χώρας και κάθε στόχο που θέλει να σταθεί εμπόδιο στην απελευθέρωση της πρωτεύουσας Τρίπολης από τις πολιτοφυλακές των τρομοκρατών», όπως ανέφερε.
Ο αρχηγός του στόλου της Λιβύης δήλωσε ότι δεν είναι δύσκολο για το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία να βυθίσουν αυτά τα πλοία, ωστόσο υπάρχουν καλύτερες επιλογές για να τα σταματήσουν.
«Σταματώντας αυτά τα ύποπτα πλοία θα αποδείξουμε στον κόσμο πόσο σοβαρές είναι οι προειδοποιήσεις μας. Επιπλέον, θα αποκαλύψουμε πόσο σοβαρές ήταν οι συνομιλίες της Τουρκίας με τον Saraje  σχετικά με την αποστολή στη Λιβύη όπλων και τρομοκρατών. Ανάμεσα σε αυτούς τους τρομοκράτες υπάρχουν και τζιχαντιστές.
Για εμάς ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της συμφωνίας της Τουρκίας με τον Fayez al Saraje ήταν αυτό.
Γιατί εξασφαλίζει στην Άγκυρα μία νέα δίοδο για μεταφορά όπλων και τρομοκρατών. Κι αυτό απειλεί την προέλαση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην Τρίπολη», υποστήριξε ο Λίβυος ναύαρχος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ο Haftar δεν ελέγχει όλες τις ακτές της Λιβύης, «ωστόσο, αυτό μην κάνει κάποιους να υποτιμήσουν τις δυνατότητες της Λιβύης, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε απειλή», όπως είπε.

«Θα βυθίσουμε ακόμη και τουρκικά γεωτρύπανα»

Ο αρχηγός του στόλου της Λιβύης τόνισε πως «η Τουρκία έκανε μια συμφωνία  με τον Saraje για να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες που δεν ελέγχει καν.
Τα θαλάσσια όρια στην ανατολική πλευρά βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του πολεμικού ναυτικού του Haftar», επομένως όποιο πλοίο πλησιάσει, ακόμη και γεωτρύπανο θα το βυθίσουν.
«Εκτός από την πίστη μας στις ικανότητες και τις δυνατότητές μας, έχουμε προειδοποιήσει ότι μπορούμε να στοχεύσουμε ή να βυθίσουμε οποιοδήποτε πλοίο που απειλεί την εθνική μας ασφάλεια βασιζόμενοι στην πείρα και το αξιόμαχο των δυνάμεών μας.
Πλοία γεμάτα με όπλα ή τρομοκράτες, γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία θα αποτελέσουν θεμιτό στόχο του στόλου μας», υπογράμμισε ο  Faraz al-Mahtawi, προσθέτοντας ότι ο στρατός του Haftar βρίσκεται λίγο μόνο χιλιόμετρα από την Τρίπολη, την οποία ελέγχει η κυβέρνηση Saraje.
«Οι οδηγίες σχετικά με τη συμμόρφωση προς τους στρατιωτικούς κανόνες και το διεθνές δίκαιο είναι σαφείς.
Δεν είμαστε μισθοφόροι ή πειρατές που βυθίζουν πλοία που περνούν νόμιμα χωρίς να κοιτάζουμε από πού προέρχονται.
Ελέγχουμε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής της Λιβύης και νότια του νησιού Τικρίτ.
Εμείς δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να στείλει πλοίο, επειδή ξέρουν ότι ελέγχουμε την περιοχή.
Παρακολουθούμε στενά όλες τις θαλάσσιες διόδους και όλα τα άλλα κανάλια που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα τουρκικά πλοία προσπαθώντας να φτάσουν σε εμάς».
Ο Faraz al-Mahtawi δήλωσε ότι ο ρόλος του πολεμικού ναυτικού δεν περιορίζεται στην προστασία των ακτών.
«Οι πεζοναύτες συμμετέχουν ακόμη και στην πολιορκία της Τρίπολης.
Όταν ο Haftar κάλεσε να προελάσουμε στην καρδιά της πρωτεύουσας, όλες οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης ενέτειναν τις επιθέσεις τους.
Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο κοντά στην Τρίπολη, ενώ εξακολουθεί να εφαρμόζει τη στρατηγική για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας του άμαχου πληθυσμού», σημείωσε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης