Τελευταία Νέα

Έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2019 «φέρνει» η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τη χαμηλή τάση

Έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2019 «φέρνει» η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τη χαμηλή τάση
Στο τελευταίο δελτίο του, ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά έλλειμμα 3,53 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση του αποθεματικού ασφαλείας, καθώς η αναδρομική εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ θα επιβαρύνει με 99,8 εκατ. τον Δεκέμβριο τα έσοδα από το Ειδικό Τέλος
Με αρνητικό πρόσημο, και συγκεκριμένα με έλλειμμα 3,53 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση του αποθεματικού ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ, εκτιμά ο ΔΑΠΕΕΠ ότι θα κλείσει φέτος ο ΕΛΑΠΕ.
Σύμφωνα με το δελτίο με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2019, που εκδόθηκε σήμερα, η δραστική μείωση του σωρευτικού υπολοίπου οφείλεται στην αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ η οποία θεσπίσθηκε τον Ιούλιο του 2019, και έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο.
Έτσι, τον Δεκέμβριο ο ΔΑΠΕΕΠ αναμένει επιβάρυνση κατά 99,8 εκατ. ευρώ των εσόδων από το ΕΤΜΕΑΡ, λόγω της αναδρομικής εκκαθάρισης του ΕΤΜΕΑΡ για το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος.
Ειδικότερα, με την εφαρμογή της νέας μειωμένης χρέωσης βάσης 17 €/MWh για τις 2 κατηγορίες των καταναλωτών (καταναλωτές Οικιακής Χρήσης Χαμηλής Tάσης και στους καταναλωτές Λοιπών Χρήσεων Χαμηλής Τάσης) για το πρώτο 7μηνο, η επιβάρυνση θα ανέλθει στα 85,2 εκατ. ευρώ για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα, όπως εκτιμήθηκε από το ΔΕΔΔΗΕ, Δ/νση Χρηστών Δικτύου, και σε 14,6 εκατ. για τα ΜΔΝ, όπως εκτιμήθηκε από ΔΕΔΔΗΕ, Δ/νση Διαχείρισης Νησιών.
Η εν λόγω «τρύπα» στα έσοδα, ύψους 99,8 εκατ., θα μετριασθεί από την ύψους 43,33 εκατ. εισροή που αναμένεται στον Ειδικό Λογαριασμό, ως αδιάθετο ποσό της ενίσχυσης για επιχειρήσεις τομέων και υποτομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα (Carbon Leakage), μετά την ολοκλήρωση της Συμπληρωματικής Εκκαθάρισης Αντιστάθμισης της περιόδου 2016-2018. Ωστόσο, η εισροή αυτή δεν καταφέρει να αναστρέψει το γύρισμα του σωρευτικού αθροίσματος του ΕΛΑΠΕ σε αρνητικό πρόσημο.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το Δελτίο, το έλλειμμα του λογαριασμού αναμένεται να διευρυνθεί το 2020. Έτσι, ο λογαριασμός εκτιμάται πως θα «κλείσει» με καθαρό έλλειμμα 32,67 εκατ., το οποίο θα διαμορφωθεί στα 102,67 εκατ. αν συνυπολογισθεί σε αυτό η υποχρέωση διατήρησης του αποθεματικού ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης