Έτοιμος να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη δηλώνει ο Erdogan - Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε νέα Συρία
Διπλωματική… επίθεση σε όλα τα μέτωπα πραγματοποιεί με ήπιο και συντεταγμένο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση απαντώντας στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία φαινομενικά, τουλάχιστον, μοιάζει απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, μετά τη δήθεν συμφωνία της με τη Λιβύη.
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan επιμένει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, εφόσον κάτι τέτοιο της ζητηθεί, ενισχύοντας τους φόβους για μια νέα Συρία.
Πάντως, η ελληνική πλευρά διατηρεί χαμηλά τους τόνους και προχωρά στις κινήσεις της.
Πέραν της πλήρους ενημέρωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΗΕ για το θέμα ενημερώθηκε διεξοδικά και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, ο οποίος είχε χθες 10/12 συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την ίδια ώρα καθίσταται εμφανές ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι απόλυτα ενωμένες, αφήνοντας πίσω τις όποιες διαφορές τους απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα.
Αυτή η ενότητα διαπιστώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).
Πάντως την ίδια ώρα η Τουρκία τόσο μέσω του προέδρου της, Recep Tayyip Erdogan όσο και μέσω άλλων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, δεν διστάζει να συνεχίζει τις προκλήσεις, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να στείλει στρατό στη Λιβύη για να υπερασπιστεί «τη νόμιμη κυβέρνησή της».
Δένδιας: Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα, είναι μια χώρα στον πυρήνα της ΕΕ
«Εθνική σύμπνοια και ενότητα» αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, που τέθηκε επί τάπητος και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών Πολιτικής.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε το στίγμα της συνεδρίασης, δηλώνοντας: «Διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ενότητα.
Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία», ενω επεσήμανε ότι «η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα, είναι μια χώρα στον πυρήνα της ΕΕ».
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εκπροσώπησε το Κίνημα Αλλαγής, εξερχόμενος του Συμβουλίου τόνισε ότι είναι «πέρα από τα συνήθη η όξυνση και οι δυσκολίες πολλές.
Η χώρα μας προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει.
Αρραγές το εθνικό μέτωπο».
Κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Συρίγος: «Δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ο,τι σημαίνει αυτό το πράγμα».
Από την πλευρά της η Σοφία Σακοράφα που εκπροσώπησε στη συνεδρίαση το ΜεΡΑ 25, δήλωσε: «Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.
Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους Ευρωπαίους.
Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ».
Τι αναφέρουν οι επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ
Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες με δύο επιστολές στον ΟΗΕ, ζητώντας την απόρριψή του ως άκυρο.
Η μία έχει αποδέκτη τον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres και η δεύτερη τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στις επιστολές αυτές, η κυβέρνηση αναπτύσσει τη θέση ότι η κυβέρνηση της Λιβύης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο της εν λόγω συμφωνίας και επισημαίνει ότι αυτή στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου, ενώ αναδεικνύει και τους κίνδυνους που προκύπτουν στον χώρο της Μεσογείου, από αυτήν την προκλητική τακτική.
Επιμένει ο Erdogan: Έτοιμοι να στείλουμε στρατό στη Λιβύη, αν μας ζητηθεί
Την θέση ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιώτες στη Λιβύη, εάν της ζητηθεί κάτι τέτοιο διατύπωσε εκ νέου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
O Erdogan ανέφερε ότι μια νέα στρατιωτική συμφωνία θα ολοκληρωθεί σύντομα με τη Λιβύη, ενώ έδωσε ως παράδειγμα για τη στρατιωτική τουρκική παρουσία την περίπτωση της ρωσικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, Wagner Group.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε και κατά της ΕΕ και αναφέρθηκε στο λόγο που δεν προχωρά η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.
«Θα το πω ανοιχτά και ξεκάθαρα, αν και συνήθως η ΕΕ ενοχλείται από τέτοιου είδους σχόλια.
Ο πραγματικός λόγος που η Τουρκία δεν γίνεται αποδεκτή από την ΕΕ είναι ότι είμαστε Μουσουλμάνοι.
Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος αλλά φοβούνται να μας το πουν πρόσωπο με πρόσωπο» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Σημειώνεται πως την ίδια θέση είχε διατυπώσει και χθες Τρίτη 10/12 ο Τούρκος πρόεδρος.
«Η Τουρκία ενδεχομένως να στείλει σημαντικό αριθμό στρατευμάτων στη Λιβύη, εάν το ζητήσει η Τρίπολη» είχε αναφέρει ο Erdogan, τονίζοντας ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα με τον Putin...
Πιστεύω ότι θα καθιερώσουμε την ειρήνη στην περιοχή» επεσήμανε, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε αναφερόμενος και στον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
«Ο Trump δεν έχει κρυφή ατζέντα, εκφράζει αυτό που ξέρει καλύτερα, μιλάει σε μένα πολύ ειλικρινά, όπως κι εγώ».
Τέλος, ο Erdogan αναφέρθηκε και στη Συρία επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θα αποχωρήσει όταν αποχωρήσουν και άλλες χώρες και όχι πριν εξουδετερώσει όλους τρομοκράτες στην περιοχή».
Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε μια νέα Συρία
Την θέση ότι δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε μια νέα Συρία διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, ο οποίος υποστήριξε πως η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, εάν συνεχιστεί, θα προκαλέσει προβλήματα και δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή.
Σε δηλώσεις του στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα ο κ.Χριστοδουλίδης είπε ότι οι δηλώσεις Erdogan δεν γίνονται τυχαία.
«Έχουμε πει από την αρχή ότι θα αξιοποιήσουμε εκείνα τα μέσα που θεωρούμε ότι έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και που μπορούν να στείλουν συγκεκριμένα μηνύματα.
Θα υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία δεν επηρεάζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πλέον αγγίζει και άλλα κράτη.
Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και γειτονικά κράτη.
Η θεωρία που υπάρχει είναι ότι, αυτή η αναθεωρητική πολιτική της, εάν συνεχιστεί θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες στην περιοχή αλλά και στην ίδια την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ.Χριστοδουλίδης.
«Υπάρχει μια σοβαρή διάσταση της κρίσης στη Λιβύη, είναι μια πρωτοβουλία που υπάρχει από πλευράς Γερμανίας, να γίνει μια σύνοδος έτσι ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να δούμε πως μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες για επιστροφή της χώρας σε συνθήκες ομαλότητας.
Δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε μια νέα Συρία.
Αυτή η πρωτοβουλία της Γερμανίας που είναι σε προχωρημένο στάδιο, αντιλαμβάνεστε ότι έχει σοβαρότατα προβλήματα αυτή τη στιγμή λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Γιατί ενισχύοντας στρατιωτικά και υπογράφοντας το μνημόνιο, δυσκολεύει τις πολιτικές συνθήκες.
Όλα αυτά θα συζητηθούν με λεπτομέρειες την Πέμπτη και την Παρασκευή» τόνισε ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να παρθούν μέτρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι αρχηγοί των κρατών.
«Το θέμα είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Δεν είναι μόνο το θέμα της Λιβύης.
Η Λιβύη χρησιμοποιήθηκε από πλευρά Τουρκίας για πετύχει αυτή την αναθεώρηση.
Αυτό επηρεάζει πολλές περιοχές.
Σ΄όλα αυτά χρειάζεται μια συλλογική προσέγγιση» είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.
Ιταλία: Στέλνει φρεγάτα στην Κύπρο «για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων»
«Η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας ότι πρόκειται για φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, «για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων».
Η εφημερίδα La Repubblica υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni».
Η ιταλική φρεγάτα Μartinengo έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας.
Πρόκειται για επιχείρηση «περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» αναφέρεται, αναλυτικά, σε επίσημο ιταλικό ανακοινωθέν.
«Τις επόμενες ημέρες, η Martinengo θα πάρει μέρος σε ασκήσεις με το ναυτικό φίλων χωρών.
Πιθανώς πρόκειται για την Ελλάδα και την Κύπρο» γράφει η La Repubblica.
«Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι» τονίζει, τέλος, η εφημερίδα της Ρώμης.
Οι λόγοι για τους οποίους είναι άκυρη η συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας
1. Οι δύο χώρες δεν έχουν γειτονικές ή αντικριστές ακτές, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο για να συνάψουν συμφωνία καθώς παρεμβάλλεται η Κρήτη και ελληνικά νησιά
2. Πρόκειται για "Μνημόνιο κατανόησης" όχι "συμφωνία οριοθέτησης", προκειμένου να μην απαιτείται κύρωση από το Λιβυκό κοινοβούλιο, άρα δεν μπορεί να έχει διεθνής ισχύ
3. «Αγνοείται» η υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών, καθώς εκτός της Κρήτης δεν αναγνωρίζεται η ΑΟΖ της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, ενώ στους χάρτες της εξαφανίζεται το Καστελόριζο σαν να μην υπάρχει
4. Το Κοινοβούλιο της Λιβύης δεν έχει συμφωνήσει και μάλιστα με επιστολή του ο προέδρου του στον ΟΗΕ ζητά να μην την αναγνωρίσει
5. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στη «Συνθήκη για το Δίκαιο της θάλασσας» που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ καθώς η Τουρκία δεν το έχει συνυπογράψει
www.worldenergynews.gr
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan επιμένει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, εφόσον κάτι τέτοιο της ζητηθεί, ενισχύοντας τους φόβους για μια νέα Συρία.
Πάντως, η ελληνική πλευρά διατηρεί χαμηλά τους τόνους και προχωρά στις κινήσεις της.
Πέραν της πλήρους ενημέρωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΗΕ για το θέμα ενημερώθηκε διεξοδικά και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, ο οποίος είχε χθες 10/12 συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την ίδια ώρα καθίσταται εμφανές ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι απόλυτα ενωμένες, αφήνοντας πίσω τις όποιες διαφορές τους απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα.
Αυτή η ενότητα διαπιστώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).
Πάντως την ίδια ώρα η Τουρκία τόσο μέσω του προέδρου της, Recep Tayyip Erdogan όσο και μέσω άλλων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, δεν διστάζει να συνεχίζει τις προκλήσεις, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να στείλει στρατό στη Λιβύη για να υπερασπιστεί «τη νόμιμη κυβέρνησή της».
Δένδιας: Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα, είναι μια χώρα στον πυρήνα της ΕΕ
«Εθνική σύμπνοια και ενότητα» αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, που τέθηκε επί τάπητος και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών Πολιτικής.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε το στίγμα της συνεδρίασης, δηλώνοντας: «Διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ενότητα.
Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία», ενω επεσήμανε ότι «η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα, είναι μια χώρα στον πυρήνα της ΕΕ».
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εκπροσώπησε το Κίνημα Αλλαγής, εξερχόμενος του Συμβουλίου τόνισε ότι είναι «πέρα από τα συνήθη η όξυνση και οι δυσκολίες πολλές.
Η χώρα μας προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει.
Αρραγές το εθνικό μέτωπο».
Κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Συρίγος: «Δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ο,τι σημαίνει αυτό το πράγμα».
Από την πλευρά της η Σοφία Σακοράφα που εκπροσώπησε στη συνεδρίαση το ΜεΡΑ 25, δήλωσε: «Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.
Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους Ευρωπαίους.
Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ».
Τι αναφέρουν οι επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ
Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες με δύο επιστολές στον ΟΗΕ, ζητώντας την απόρριψή του ως άκυρο.
Η μία έχει αποδέκτη τον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres και η δεύτερη τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στις επιστολές αυτές, η κυβέρνηση αναπτύσσει τη θέση ότι η κυβέρνηση της Λιβύης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο της εν λόγω συμφωνίας και επισημαίνει ότι αυτή στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου, ενώ αναδεικνύει και τους κίνδυνους που προκύπτουν στον χώρο της Μεσογείου, από αυτήν την προκλητική τακτική.
Επιμένει ο Erdogan: Έτοιμοι να στείλουμε στρατό στη Λιβύη, αν μας ζητηθεί
Την θέση ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιώτες στη Λιβύη, εάν της ζητηθεί κάτι τέτοιο διατύπωσε εκ νέου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
O Erdogan ανέφερε ότι μια νέα στρατιωτική συμφωνία θα ολοκληρωθεί σύντομα με τη Λιβύη, ενώ έδωσε ως παράδειγμα για τη στρατιωτική τουρκική παρουσία την περίπτωση της ρωσικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, Wagner Group.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε και κατά της ΕΕ και αναφέρθηκε στο λόγο που δεν προχωρά η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.
«Θα το πω ανοιχτά και ξεκάθαρα, αν και συνήθως η ΕΕ ενοχλείται από τέτοιου είδους σχόλια.
Ο πραγματικός λόγος που η Τουρκία δεν γίνεται αποδεκτή από την ΕΕ είναι ότι είμαστε Μουσουλμάνοι.
Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος αλλά φοβούνται να μας το πουν πρόσωπο με πρόσωπο» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Σημειώνεται πως την ίδια θέση είχε διατυπώσει και χθες Τρίτη 10/12 ο Τούρκος πρόεδρος.
«Η Τουρκία ενδεχομένως να στείλει σημαντικό αριθμό στρατευμάτων στη Λιβύη, εάν το ζητήσει η Τρίπολη» είχε αναφέρει ο Erdogan, τονίζοντας ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα με τον Putin...
Πιστεύω ότι θα καθιερώσουμε την ειρήνη στην περιοχή» επεσήμανε, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε αναφερόμενος και στον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
«Ο Trump δεν έχει κρυφή ατζέντα, εκφράζει αυτό που ξέρει καλύτερα, μιλάει σε μένα πολύ ειλικρινά, όπως κι εγώ».
Τέλος, ο Erdogan αναφέρθηκε και στη Συρία επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θα αποχωρήσει όταν αποχωρήσουν και άλλες χώρες και όχι πριν εξουδετερώσει όλους τρομοκράτες στην περιοχή».
Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε μια νέα Συρία
Την θέση ότι δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε μια νέα Συρία διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, ο οποίος υποστήριξε πως η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, εάν συνεχιστεί, θα προκαλέσει προβλήματα και δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή.
Σε δηλώσεις του στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα ο κ.Χριστοδουλίδης είπε ότι οι δηλώσεις Erdogan δεν γίνονται τυχαία.
«Έχουμε πει από την αρχή ότι θα αξιοποιήσουμε εκείνα τα μέσα που θεωρούμε ότι έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και που μπορούν να στείλουν συγκεκριμένα μηνύματα.
Θα υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία δεν επηρεάζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πλέον αγγίζει και άλλα κράτη.
Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και γειτονικά κράτη.
Η θεωρία που υπάρχει είναι ότι, αυτή η αναθεωρητική πολιτική της, εάν συνεχιστεί θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες στην περιοχή αλλά και στην ίδια την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ.Χριστοδουλίδης.
«Υπάρχει μια σοβαρή διάσταση της κρίσης στη Λιβύη, είναι μια πρωτοβουλία που υπάρχει από πλευράς Γερμανίας, να γίνει μια σύνοδος έτσι ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να δούμε πως μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες για επιστροφή της χώρας σε συνθήκες ομαλότητας.
Δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε μια νέα Συρία.
Αυτή η πρωτοβουλία της Γερμανίας που είναι σε προχωρημένο στάδιο, αντιλαμβάνεστε ότι έχει σοβαρότατα προβλήματα αυτή τη στιγμή λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Γιατί ενισχύοντας στρατιωτικά και υπογράφοντας το μνημόνιο, δυσκολεύει τις πολιτικές συνθήκες.
Όλα αυτά θα συζητηθούν με λεπτομέρειες την Πέμπτη και την Παρασκευή» τόνισε ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να παρθούν μέτρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι αρχηγοί των κρατών.
«Το θέμα είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Δεν είναι μόνο το θέμα της Λιβύης.
Η Λιβύη χρησιμοποιήθηκε από πλευρά Τουρκίας για πετύχει αυτή την αναθεώρηση.
Αυτό επηρεάζει πολλές περιοχές.
Σ΄όλα αυτά χρειάζεται μια συλλογική προσέγγιση» είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.
Ιταλία: Στέλνει φρεγάτα στην Κύπρο «για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων»
«Η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας ότι πρόκειται για φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, «για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων».
Η εφημερίδα La Repubblica υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni».
Η ιταλική φρεγάτα Μartinengo έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας.
Πρόκειται για επιχείρηση «περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» αναφέρεται, αναλυτικά, σε επίσημο ιταλικό ανακοινωθέν.
«Τις επόμενες ημέρες, η Martinengo θα πάρει μέρος σε ασκήσεις με το ναυτικό φίλων χωρών.
Πιθανώς πρόκειται για την Ελλάδα και την Κύπρο» γράφει η La Repubblica.
«Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι» τονίζει, τέλος, η εφημερίδα της Ρώμης.
Οι λόγοι για τους οποίους είναι άκυρη η συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας
1. Οι δύο χώρες δεν έχουν γειτονικές ή αντικριστές ακτές, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο για να συνάψουν συμφωνία καθώς παρεμβάλλεται η Κρήτη και ελληνικά νησιά
2. Πρόκειται για "Μνημόνιο κατανόησης" όχι "συμφωνία οριοθέτησης", προκειμένου να μην απαιτείται κύρωση από το Λιβυκό κοινοβούλιο, άρα δεν μπορεί να έχει διεθνής ισχύ
3. «Αγνοείται» η υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών, καθώς εκτός της Κρήτης δεν αναγνωρίζεται η ΑΟΖ της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, ενώ στους χάρτες της εξαφανίζεται το Καστελόριζο σαν να μην υπάρχει
4. Το Κοινοβούλιο της Λιβύης δεν έχει συμφωνήσει και μάλιστα με επιστολή του ο προέδρου του στον ΟΗΕ ζητά να μην την αναγνωρίσει
5. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στη «Συνθήκη για το Δίκαιο της θάλασσας» που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ καθώς η Τουρκία δεν το έχει συνυπογράψει
www.worldenergynews.gr