Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή» από το ΥΠΟΙΚ με 12 δισ εγγυήσεις - Οι βασικές διατάξεις και οι στόχοι για τα NPLs

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή» από το ΥΠΟΙΚ με 12 δισ εγγυήσεις - Οι βασικές διατάξεις και οι στόχοι για τα NPLs
Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα (10/12) στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την ονομασία «Ηρακλής».
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Ηρακλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αποτελεί την πρώτη συστημική λύση για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.
Ο Ηρακλής θα ισχύσει για 18 μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής (10.10.2019) και εμπεριέχει σημαντικές διατάξεις για το πως οι διαχειριστές θα υλοποιούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα προβλέπεται η δυνατότητα αναβολής μέρους της αμοιβής του διαχειριστή όταν υπάρχει απόκλιση των προβλεπομένων εισπράξεων κατά τουλάχιστον 20%.
Συμβατικά μπορεί να καθοριστεί και χαμηλότερο ποσοστό απόκλισης.
Με τον τρόπο αυτόν ο διαχειριστής ενθαρρύνεται να ενεργεί με συνέπεια και να επιδιώκει ενεργά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων καθώς η αποδόσή του επιδρά στην καταβλητέα αμοιβή του. Στην περίπτωση που υπάρχει κατάπτωση της εγγύησης του Δημοσίου λόγω απόκλισης των προβλεπομένων εισπράξεων κατά 30% σε δύο συνεχόμενες εκτοκιστικές περιόδους αναστέλλεταιη καταβολή της αμοιβής του διαχιειρστή κατά 30% εφόσον δεν ενεργοποιηθεί η διαδικασία αντικατάστασης.
Το άρθρο 2 μιλάει για αποφυγή της διπλής εγγυητικής ευθύνης του Δημοσίου και έτσι ρητώς αναφέρει πως δεν εντάσσονται στον Ηρακλή τα εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια.
Το άρθρο 4 θεσπίζει ειδικό επενδυτικό περιορισμό για τους αγοραστές των ομολογιών της μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των τιτλοποιήσεων που λαμβάνουν την εγγύηση του παρόντος σχεδίου.
Το άρθρο 5 προβλέπει ότι η ανάθεση της διαχείρισης των τιτλοποιηθεισών απαιτήσεων του νόμου ανατίθεται σε διαχειριστή που δεν συνδέεται με τη μεταβιβάζουσα τράπεζα.
Στο άρθρο 6 αναφέρεται ρητώς πως η εγγύηση παρέχεται μόνον στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Με το άρθρο 7 προβλέπεται η υποχρέωση καταβολής προμήθειας υπέρ του Δημοσίου που υπολογίζεται με μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Καθώς  επί του παρόντος η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και δεν έχει επαρκή εταιρικά ομόλογα δυνάμενα να διαμορφώσουν έναν αξιόπιστο δείκτη 10ετίας διαμορφώθηκε δείκτης που ενσωματώνει τους δυνητικούς κινδύνούς που θα αντιμετωπίσει το Ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητής των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεριαότητας.
Ο δείκτης αυτός στηρίζεται στα αντασφάλιστρα κινδύνου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η προμήθεια υπολογίζεται κατά την παροχή της εγγύησης
Με το άρθρο 9 περιγράφεται η διαδικασία υποβλής της εγγύησης.
Στο άρθρο 10 ρυθμίζεται η θέση της εγγύησης σε ισχύ.
Αυτό θα συμβεί α. μόλις επέλθει η πώληση σε ιδιώτες επενδυτές ποσοστού 50%+1 των ομολογιών χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας καθώς και αρκετό ΄ποσοστό ομολογιών χαμηλής και μέσης εξοφλητικής προτεραιότητας και β μόλις υπάρχει αξιολόγηση των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητα που ανταποκρίνεται στην ελάχιστη βαθμίδα του νόμου γ μόλις η διαχείριση των τιτλοποιημέρνων απαιτήσεων έχει μεταβιβαστεί στο διαχειριστή.
Στο άρθρο 11 σημειώνεται πως  η ελάχιστη βαθμίδα που απαιτείται να λάβουν οι ομολογίες για να παρασχεθεί η εγγύηση είναι η BB- (S&P), Ba3 (Moody's) BB- (Fitch, BBL (DBRS)
To άρθρο 12 καθορίζει τις προύποθέσεις που θα ισχύσουν για την αντικατάσταση του διαχειριστή, και το άρθρο 13 τη διαδικασία κατάπτωσης της εγγύησης.
Το άρθρο 14 αφορά τα στοιχεία  για τους σκοπούς της αποτελεσματικής παρακολούθησης των χρηματορών και το άρθρο 15 πότε παύει να ισχύει η εγγύηση του Δημοσίου.
Το άρθρο 16 προβλέπει υποχρέωση καθορισμού ανεξάρτητου επόπτη, και το άρθρο 17 συστήνει Επιτροπή Παρακολούθησης Εγγυήσεων για λογαριασμό του Δημοσίου.
Τα άρθρα 18,19, και 20 είναι τεχνικής φύσεως.
 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την ονομασία «Ηρακλής».
Πρόκειται για το πρόγραμμα παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι προμήθειας, σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών.  
Ο «Ηρακλής» είναι μία συστημική λύση που θα συμβάλει, μέσω της χορήγησης κρατικών εγγυήσεων, στη μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Το σχέδιο βασίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο.
Με το νομοσχέδιο «Ηρακλής», η Κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση να μειώσει το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί μία μακροχρόνια παθογένεια του τραπεζικού συστήματος.
Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους.

Image
Image
Image
Image
Image
Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης