Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Αρχές Ιανουαρίου το σχέδιο για την πώληση της ΛΑΡΚΟ

tags :
Αρχές Ιανουαρίου το σχέδιο για την πώληση της ΛΑΡΚΟ
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Χατζηδάκη, Σταϊκούρα  με τους εκπροσώπους των εργαζομένων
Έως τις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για την πώληση της ΛΑΡΚΟ.
Αυτό προέκυψε από την συνάντηση που είχε απόψε  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Οι εργαζόμενοι δήλωσαν την κάθετη αντίθεσή τους στην προοπτική διάσπασης της ΛΑΡΚΟ και εκλήθησαν να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο έως το τέλος του χρόνου.
Πρόθεση του υπουργείου είναι η λύση που θα επιλεγεί για την ΛΑΡΚΟ να είναι βασισμένη στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 που επέτρεπε τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης μετά την διάσπασή της σε δύο τμήματα  δηλαδή στα ορυχεία και το εργοστάσιο της Λάρυμνας οι οποίες θα ιδιωτικοποιηθούν με δύο παράλληλους διαγωνισμούς που θα διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ.


Νωρίτερα το WEN έγραφε:

Διαχωρισμός της ΛΑΡΚΟ σε τρεις εταιρείες για την εκκαθάριση εν λειτουργία

Αποφασισμένος να διακόψει τον φαύλο κύκλο της συσσώρευσης ζημιών και χρεών από τη ΛΑΡΚΟ και να εφαρμόσει τη λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία με παράλληλη προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση των ορυχείων και του εργοστασίου της Λάρυμνας, είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως δήλωσε ο ίδιος χθες, η ΛΑΡΚΟ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που έχει κληρονομήσει η κυβέρνηση μετά τη ΔΕΗ και η λύση του δεν μπορεί να περιμένει. «Θα κινηθούμε, είπε,  με ταχύτητα, για μια λύση στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζομένους».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι προγραμματίζουν για το πρωί της Κυριακής (8/12) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρυμνα. Στη συγκέντρωση αναμένεται να συμμετέχουν εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων της Λαμίας, της Λιβαδειάς, της Φωκίδας και της Εύβοιας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των  Δήμων της περιοχής όπως και άλλοι τοπικοί φορείς.

Στις αρχές του 2020 οι διαγωνισμοί

Εν τω μεταξύ οι νομικοί του ΥΠΕΝ, του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και της ΔΕΗ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία για την επίλυση των περίπλοκών νομικών ζητημάτων που προκύπτουν προκειμένου να καταστεί εφαρμόσιμη η πολιτική απόφαση του διαχωρισμού της ΛΑΡΚΟ σε τρεις εταιρίες.
Στη μια από αυτές που θα είναι η εταιρία κέλυφος θα μεταβιβαστούν όλα τα χρέη και οι υποχρεώσεις της σημερινής ΛΑΡΚΟ ενώ στις άλλες δυο θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τα ορυχεία και το εργοστάσιο της Λάρυμνας.
Οι δυο αυτές εταιρίες χωρίς τα βάρη του παρελθόντος θα οδηγηθούν σε πώληση μέσω διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν κατά πάσα πιθανότητα από το ΤΑΙΠΕΔ.
Στόχος του κ. Χατζηδάκη είναι να παρουσιάσει το νέο εταιρικό σχήμα εντός του επόμενου διαστήματος και πάντως πριν από το τέλος του έτους, ενώ οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές του 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη με απόφαση του ΥΠΕΝ που έχει ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου συγκροτήθηκε επιτροπή απογραφής των περιουσιακών στοιχείων του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων του Αη Γιάννη.
Μάλιστα η απόφαση προβλέπει ότι η απογραφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Μοναδική λύση

Η υπαγωγή σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία φαίνεται να είναι η μόνη λύση, αφού οι διάφορες «συνταγές» που έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς (μετοχοποίηση χρεών, ένταξη στις προβληματικές, διαχωρισμός «παλιάς» και «νέας» ΛΑΡΚΟ, αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών), δεν έχουν αποδώσει και η επιχείρηση αντί να εξυγιανθεί, βρίσκεται και πάλι σήμερα σε κατάσταση χρεοκοπίας με κίνδυνο να παρασύρει και τη ΔΕΗ στην οποία οφείλει 340 εκατ. ευρώ για ρεύμα, ενώ επιπλέον 60 εκατ. ευρώ οφείλει σε προμηθευτές και πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε τράπεζες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαδοχικές συμφωνίες διακανονισμού των χρεών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ απέτυχαν στο σύνολο τους και πλέον η ΛΑΡΚΟ δεν πληρώνει ούτε τους τρέχοντες λογαριασμούς της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αδυνατεί να καταβάλλει έστω και το ελάχιστο συμφωνημένο μηνιαίο ποσό των  2,5 εκατ ευρώ στη ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καλείται να επιστρέψει στο δημόσιο παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προ δεκαημέρου η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη εφαρμογή της προαναφερόμενης απόφασης, διεκδικώντας μάλιστα την επιβολή ημερήσιου προστίμου και στη χώρα.
Για την υπαγωγή σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία το πρώτο και πλέον άμεσο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η συνέχιση της ηλεκτροδότησής της προκειμένου να διασφαλισθεί και η λειτουργία της τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκέσει η διαγωνιστική διαδικασία ιδιωτικοποίησής.

Αναζητείται «φόρμουλα» για τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναζητάει τρόπους διασφάλισης της συνέχισης της ηλεκτροδότησης της ΛΑΡΚΟ, με τρόπο που να καλύπτεται νομικά το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η παροχή πρόσθετων εγγυήσεων από τη ΛΑΡΚΟ για την αποπληρωμή των τρέχοντων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Το βέβαιο είναι ότι η ΔΕΗ θα είναι ο μεγάλος χαμένος από το σχέδιο σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ, αφού η λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία δεν διασφαλίζει την αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών. Αν και για την οφειλή στο μεγαλύτερο μέρος της έχει σχηματιστεί πρόβλεψη και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει λογιστική ζημιά, στη ΔΕΗ επικρατεί ανησυχία καθώς το θέμα των χρεών της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται υπό εισαγγελική διερεύνηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο την περίοδο 2015-2018 η ΛΑΡΚΟ κατέγραψε σωρευτικές ζημίες της τάξης των 148 εκατ.  ευρώ. Η αρνητική Καθαρή Θέση το 2018 ήταν  308 εκατ ευρώ, έναντι  217 εκατ.  το 2015.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης