Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Συνάντηση Lagarde (ΕΚΤ) – Μητσοτάκη στις 17/12

Συνάντηση Lagarde (ΕΚΤ) – Μητσοτάκη στις 17/12
Τα δύο βασικά θέματα που θα τεθούν στην συνάντηση με βάση πληροφορίες είναι 1)το ζήτημα των εγγυήσεων για τον Ηρακλή 2)η λογιστική χρήση των κερδών από τα ομόλογα ANFAs
Κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της Ch. Lagarde της επικεφαλής της ΕΚΤ και του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 17 Δεκεμβρίου 2019 με αφορμή την αποχώρηση του B. Coeure από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα δύο βασικά θέματα που θα τεθούν στην συνάντηση με βάση πληροφορίες είναι
1)Το ζήτημα των εγγυήσεων για τον Ηρακλή
2)Η λογιστική χρήση των κερδών από τα ομόλογα ANFAs
Συγκεκριμένα
Για τις εγγυήσεις στον Ηρακλή το σχέδιο για την μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να μην απαιτηθεί η χρήση μετρητών ως εξασφάλιση.
Με βάση την ΕΒΑ την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών επειδή η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, τα ομόλογα που θα εκδώσει δεν πληρούν κριτήρια που σχετίζονται με την εποπτεία των τραπεζών.
Στο σχέδιο Ηρακλή το ελληνικό κράτος θα εκδώσει 12 δισεκ. ομόλογα ως εγγύηση στα κύρια ομόλογα senior bond που θα εκδώσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων NPEs.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει – και έχει ισχυρή τεκμηρίωση – ότι δεν μπορεί μια εγγύηση να χρειάζεται επιπρόσθετη εγγύηση.
Μια εγγύηση θεωρείται από μόνη της επαρκής όταν παρέχεται από ένα κράτος και δεν θα πρέπει να ζητηθεί επιπρόσθετη εξασφάλιση μετρητά από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24 δισεκ. του ελληνικού κράτους.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει η ελληνική πρόταση κόντρα στην EBA και οι ελληνικές εγγυήσεις για τα ομόλογα που θα εκδώσει στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλή να μην χρειαστούν επιπρόσθετες εγγυήσεις μετρητά.
Ως προς την λογιστική απεικόνιση των ANFAs είναι πιθανό σενάριο να χρησιμοποιηθεί ως plan B στην περίπτωση που οι θεσμοί τελικώς δεν ικανοποιήσουν το ελληνικό αίτημα για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2%.
Υπάρχουν πηγές που υποστηρίζουν ότι η ΕΕ προσανατολίζεται όχι στην μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά σε αλλαγές που αφορούν τα κέρδη από τα ομόλογα ANFAs – ομόλογα της Ελλάδος που κατέχουν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες –
Υπάρχουν σκέψεις η ΕΕ και οι δανειστές να μην επιτρέψουν την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δηλαδή να παραμείνει ο στόχος 3,5% έως το 2022 και από το 2023 να μειωθεί στο 2,2% όπως έχει συμφωνηθεί από το 2018 αλλά να επιτρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ANFAs να μην καταλήγουν στην εξυπηρέτηση του χρέους αλλά να καλύπτουν και άλλες ανάγκες του προϋπολογισμού οπότε μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί έμμεση μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων – όχι άμεση – και μόνο για μια χρονιά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης