Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π. Μπουσμπουρέλης: Το παραμύθι της Β αξιολόγησης

Π. Μπουσμπουρέλης: Το παραμύθι της Β αξιολόγησης
Ποιά πρέπει να είναι η ουσιαστική κατεύθυνση μιας οικονομίας που οι αγορές εξακολουθούν να μην την εμπιστεύονται
Δεν χρειάστηκε να περάσει μεγάλο διάστημα για να επανέλθουν τα ελληνικά νέα στα βασικά θέματα των διεθνών μέσων.
Το ποιος έχει την ευθύνη είναι η μια πλευρά.
Η ουσία ποια είναι;
Ότι για μια ακόμα φορά η ελληνική οικονομία εμφανίζεται ευάλωτη και ανοχύρωτη με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα και  το έλλειμμα εμπιστοσύνης να μεγαλώνει.
 Η Αξιολόγηση αντικειμενικά είναι πολύ δύσκολο να κλείσει τουλάχιστον μέχρι τις 10 Μαρτίου και αυτό οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου ανατροπή στην όποια δυναμική η οικονομία θα μπορούσε να αναπτύξει.
Η απώλεια ή μετάθεση του QE είναι κομβικής σημασίας για τους συνολικούς της στόχους.
Πολύ δε περισσότερο αν οι εξελίξεις στην Ευρώπη προκαλέσουν μια επερχόμενη καταιγίδα, τότε η θέση της Ελλάδας θα είναι αδύναμη και πολλές δυνητικά αρνητικότατες εξελίξεις θα ενισχυθούν σαν σενάρια.
Ετσι αν και ακόμα δεν μπορεί και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό σενάριο η υπόθεση του Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο.

 Η κόντρα μεταξύ των πιστωτών αποδεικνύει ότι τα προβλήματα είναι ακόμα πολλά και βασικά.
 Θεωρώ ότι το ΔΝΤ κινδυνεύει στο ελληνικό ζήτημα να υποστεί μια καθοριστική ήττα που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση μεθόδων για οικονομίες υπερχρεωμένες.
 Οι επιλογές του εύηχες στα αυτιά των λαικιστών περί κουρέματος και χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων υποκρύπτουν υφεσιογενή μέτρα, που δεν μας λέει πώς θα αναπληρώσουν τις επιπτώσεις του φαύλου κύκλου.
 Εκ των πραγμάτων λοιπόν αν κλείσει η Αξιολόγηση, τεμαχισμένη ή ο,τι κλείσει από αυτήν θα είναι στα πρότυπα της ευρωπαικής λύσης.
Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και κόφτης σε δημόσιες δαπάνες.
Η υπόθεση του κουρέματος του χρέους είναι επίσης ένα ζήτημα που η ευρωπαική πλευρά έχει δίκηο.
Δεν είναι στην παρούσα φάση το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, μιας οικονομίας που είναι προστατευμένη χρηματοοικονομικά.
Το πρόβλημά της είναι ότι είναι μια οικονομία που ακόμα δεν έχει μετασχηματιστεί.
Δεν έχει κάνει αρκετές αποκρατικοποιήσεις, ειδικά στην αγορά ενέργειας και μόνο μπορεί κανείς να καταλάβει πόσα αδιέξοδα υφίστανται, επιχειρεί να λύσει το ασφαλιστικό με τον τρόπο που ήδη επιδέχεται τεράστια κριτική και διατηρεί υψηλές φορολογίες.
Όταν αυτά είναι τα χαρακτηριστικά σου, γιατί διαμαρτύρεσαι για το χρέος;
Μήπως βοήθησε στον βαθμό που περιμέναμε το PSI;
Οι τράπεζες αποδομήθηκαν και βγήκαν εκτός αγορών, τα Ασφαλιστικά Ταμεία διαλύθηκαν, οι ομολογιούχοι καταστράφηκαν και σήμερα το χρέος παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.
Αν μιλήσουμε ακόμα και για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι περνά από τις κρίσιμες αποφάσεις της ίδιας της ΔΕΗ, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Αυτά είναι τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, μιας οικονομίας για την οποία οι αποφάσεις πρέπει να είναι πιο γρήγορες, πιο συγκεκριμένες.
Όμως προς το παρόν η μόνη αντικειμενική παρατήρηση έχει να κάνει με την αύξηση του ρίσκου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης