Κύπρος: Επίτευξη του στόχου του 13% στις ΑΠΕ από το 2018

Κύπρος: Επίτευξη του στόχου του 13% στις ΑΠΕ από το 2018
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το έτος 2018 κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα σημειώνοντας μια μικρή αύξηση σε σχέση με το 2017, και συγκεκριμένα αύξηση 1,6%
Η Κύπρος υπερκάλυψε από το 2018 τον στόχο που έθεσε η Ε.Ε. για παραγωγή 13% της ενέργεια που καταναλώνει από ΑΠΕ μέχρι το 2020. Αυτό αποκάλυψε χθες, χαιρετίζοντας την τελετή παρουσίασης πεπραγμένων της ΑΗΚ, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης. Πρόκειται για προκαταρκτικά στοιχεία από την Ε.Ε., όπως εξήγησε, που αναμένεται να επισημοποιηθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Σε αυτή την κατεύθυνση σήμερα αναμένεται ότι θα εγκριθεί από το Yπουργικό και θα ανακοινωθεί αυθημερόν σε διάσκεψη Τύπου και η συμφωνία ΑΗΚ - υπουργείου Παιδείας και υπουργείου Ενέργειας για την υγρομόνωση και θερμομόνωση, με παράλληλη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, στις στέγες 428 σχολείων της Κύπρου, όπως ανακοίνωσαν, επίσης κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2018, ο πρόεδρος του δ.σ. της ΑΗΚ καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος και οι υπουργοί Παιδείας και Ενέργειας.
Το υπουργείο Παιδείας θα εξοικονομεί από λογαριασμούς ηλεκτρισμού περίπου €750.000 τον χρόνο, ενώ η Κύπρος θα ενισχυθεί συνολικά με την παραγωγή ακόμα 4 μεγαβάτ ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, με το σχέδιο για φωτοβολταϊκά στα σχολεία, που εκκρεμεί για περισσότερο από έναν χρόνο και επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά. 
Το μήνυμα του υπουργού Ενέργειας προς την ΑΗΚ, τα στελέχη και τους συνδικαλιστές που ήταν παρόντες στην παρουσίαση των πεπραγμένων του οργανισμού, ήταν πως η Κυβέρνηση στοχεύει στη διασφάλιση της ευρωστίας και ανταγωνιστικότητας της ΑΗΚ στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης του τομέα της ενέργειας. 
Ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις ενέργειες που γίνονται για ένα –ενδεχομένως το πιο καυτό– θέμα που απασχολεί την ΑΗΚ, αυτό της ολοκλήρωσης του έργου ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών και της διαδικασίας προμήθειας φυσικού αερίου στην αγορά της Κύπρου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής περί τα τέλη του 2021.
Εξήγησε ότι η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση με τον 1ο σε κατάταξη προσφοροδότη, με στόχο την οριστικοποίηση του συμβολαίου και την υπογραφή του εντός του 2019. Το έργο, πρόσθεσε, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών. Η ΑΗΚ θα συμμετέχει στην ΕΤΥΦΑ με ποσοστό 30% και θα συνεισφέρει περίπου €40 εκατ. στο μετοχικό κεφάλαιο της κρατικής εταιρείας.
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος, τόνισε ότι η νέα σημαντική πρόκληση για τον οργανισμό είναι το άνοιγμα της αγοράς. «Τα δεδομένα πλέον αλλάζουν» τόνισε, υποδεικνύοντας ότι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού για την ΑΗΚ είναι μια ευκαιρία εξέλιξης και προόδου. 
Ο πρόεδρος της ΑΗΚ εξήγησε ότι μια από τις κύριες στρατηγικές προτεραιότητες του οργανισμού θα είναι η επέκταση της χρήσης ΑΠΕ χαρακτηρίζοντας ως εθνικής σημασίας στόχο την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου από το πετρέλαιο. 
Ανάμεσα στα οικονομικά δεδομένα ξεχωρίζει η αύξηση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, το κόστος δικαιωμάτων εκπομπής θερμοκηπιακών αερίων έφτασε το 2018 στα €38,5 εκατ. σε σύγκριση με €12,3 εκατ. κατά την προηγούμενη χρονιά. 
Από το 2020 το κόστος αυτό θα πολλαπλασιαστεί αφού η ΑΗΚ, αντί να αγοράζει δικαιώματα για μέρος των ρύπων που εκπέμπει, θα πρέπει να αγοράζει όλα τα δικαιώματα, ενώ και το κόστος κάθε μονάδας δικαιωμάτων προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Η ΑΗΚ προς αυτή την κατεύθυνση, από τη μια, περιμένει πώς και πώς την ολοκλήρωση των διαδικασιών για έλευση φυσικού αερίου και, από την άλλη, τρέχει και δεν φτάνει με την εγκατάσταση αντιρρυπαντικών τεχνολογιών στις μονάδες παραγωγής ώστε να μειώσει το κόστος αυτό – στη Δεκέλεια είναι έτοιμοι, αλλά στο Βασιλικό θα χρειαστούν και οι πρώτοι έξι μήνες του 2020 για να ολοκληρώσουν με τις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες στις πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Έδειξαν τα δόντια τους τα φωτοβολταϊκά στις στέγες
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το έτος 2018 κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα σημειώνοντας μια μικρή αύξηση σε σχέση με το 2017, και συγκεκριμένα αύξηση 1,6%.
Η αύξηση στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, που πέρασε μέσω των λογαρισμών της ΑΗΚ το 2018, ήταν 4.569 γιγαβατώρες, αριθμός που δείχνει ότι η αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού ήταν της τάξης του 1,6% σε σχέση με το 2017.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι παρά την έστω και περιορισμένη αύξηση του 1,6% στην κατανάλωση ηλεκτρισμού, η αύξηση στους εμπορικούς καταναλωτές ήταν η διπλάσια του μέσου όρου, δηλαδή 3,5% και στον βιομηχανικό τομέα 3,2%. Ωστόσο, εκείνο που ρίχνει τον μέσο όρο στο 1,6% είναι το ότι οι οικιακοί χρήστες, δηλαδή τα νοικοκυριά, όχι μόνο δεν ακολούθησαν την αύξηση αυτή, αλλά κατέγραψαν και μείωση της τάξης 1,1% σε σχέση με το 2017.
Ερωτηθείς από τον «Φ» ο πρόεδρος του δ.σ. της ΑΗΚ για την ερμηνεία της αύξησης αυτής, ανέφερε ότι ένας από τους λόγους είναι ότι τα νοικοκυριά ολοένα και περισσότερο εξοικονομούν ενέργεια, με σκοπό μεταξύ άλλων και τη μείωση των λογαριασμών που πληρώνουν.
Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει πάντως ότι ο κυριότερος λόγος που δεν αυξήθηκε η κατανάλωση στα νοικοκυριά (οι συνδέσεις της ΑΗΚ αυξήθηκαν κατά 7.700 περίπου σε έναν χρόνο) είναι ότι από το 2018 άρχισαν να δείχνουν τα δόντια τους και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των κατοικιών, αλλά και η χρήση λιγότερο ενεργοβόρων συσκευών, λαμπτήρων LED κ.τ.λ.
Την ίδια ώρα, τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση του 2018, σε σχέση με το 2017, κατέγραψε ο οδικός φωτισμός, σε ποσοστό 5,3%. Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της ΑΗΚ, ο λόγος είναι ότι το 2018 δεν υπήρχε ακόμα αισθητός αριθμός λαμπτήρων LED στον οδικό φωτισμό και αυτό θα αρχίσει να φαίνεται από τα στοιχεία του 2019, και ολοένα και περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
Σε σχέση με το 2017, η μέση τιμή κιλοβατώρας που πληρώσαμε στην ΑΗΚ το 2018 αυξήθηκε κατά 13,4% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΗΚ. Συγκεκριμένα, από 14,1 σεντ ανά κιλοβατώρα που πληρώσαμε το 2017, το κόστος αυτό αυξήθηκε σε 16,01 σεντ το 2018. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην αύξηση των τιμών υγρών καυσίμων αλλά και του «προστίμου» για τα δικαιώματα ρύπων.

Πηγή: philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης