Χρηματιστήριο & Αγορές

Draghi: Έως τον Μάρτιο του 2017 το QE της ΕΚΤ - Εξετάζεται πιθανή παράταση

Draghi: Έως τον Μάρτιο του 2017 το QE της ΕΚΤ - Εξετάζεται πιθανή παράταση
Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί έως τον Μάρτιο του 2017 και θα επεκταθεί εάν χρειαστεί, επανέλαβε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου, απορρίπτωντας εκ νέου τα σενάρια για περιορισμό του QE (tapering).
«Έχουμε ήδη αναθέσει στις επιτροπές να εξετάσουν τις πιθανές προεκτάσεις μιας μικρής παράτασης του QE», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Για να προσθέσει πως ότι εξετάζουν οι επιτροπές της ΕΚΤ, δεν σημαίνει ότι μετατρέπεται και σε απόφαση.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα λάβουμε επιπλέον μέτρα εάν χρειαστεί», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Όπως σημείωσε ο Draghi, η ΕΚΤ θα υποστηρίξει τη σταδιακή διάχυση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία.
«Αναμένουμε σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε χαμηλό, αλλά σταθερό, τον ρυθμό ανάπτυξης.
Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης παραμένουν καθοδικοί, σύμφωνα με τον Draghi, ο οποίος τόνισε ότι οι τιμές της ενέργειας θα υποστηρίξουν τη βελτίωση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.
Η χαλαρή νομισματική πολιτική, η οποία εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2014, έχει βελτιώσεις τους όρους δανεισμού, σημείωσε.
Ο διοικητής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ευρωζώνη να μην είναι ευαίσθητη σε διεθνείς αναταράξεις
«Θέλουμε η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη να είναι βιώσιμη.
Τα έκτακτα μέτρα δεν θα μείνουν για πάντα», προειδοποίησε.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ στα ίδια χαμηλά επίπεδα, αλλά και να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει ώστε να στηριχθεί η απασχόληση και η ανάπτυξη.
Ειδικότερα, μετά τη συνεδρίασή της, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%.
Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Ο χρόνος τελειώνει για την ΕΚΤ, σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, καθώς πρέπει να ισορροπήσει ανάμεα στην ανάγκη προστασίας της ευάλωτης οικονομίας της Ευρωζώνης και των αντιρρήσεων του Βερολίνου στην ποσοτική χαλάρωση.
Με φόντο τα σενάρια για περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE), οι αγορές αναμένουν απαντήσεις από τον διοικητή της ΕΚΤ.
Ο Draghi ωστόσο έχει διαμηνύσει ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2017, εφόσον όμως κριθεί απαραίτητο, η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην επέκτασή του.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα πριν τον Δεκέμβριο, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει αναιμική και ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό, αποτελεί ένα μακρινό όνειρο, καθώς οι τιμές καταναλωτή είναι «κολλημένες» κοντά σε μηδενικά επίπεδα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεχόμενη εξάμηνη παράταση του QE θα είχε νόημα, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια απόφαση και οι πιθανότητες συγκλίνουν στο να τηρήσει η ΕΚΤ στάση αναμονής στη σημερινή συνεδρίαση.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης έχει κερδίσει χρόνο λόγω των πρόσφατων βελτιωμένων μακροοικονομικών στοιχείων, καθώς και του sell off στα ομόλογα που οδήγησε σε άνοδο των αποδόσεων και διασκέδασε τις ανησυχίες ότι η ΕΚΤ θα «ξεμείνει» από επιλέξιμα ομόλογα για το QE.

Η Πορτογαλία στο επίκεντρο

'Ενα ζήτημα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η ΕΚΤ, είναι η επιλεξιμότητα των πορτογαλικών ομολόγων, τόσο για το QE, όσο και ως collateral από τις τράπεζες.
Για να είναι επιλέξιμα τα ομόλογα ενός κράτους - μέλους της Ευρωζώνης για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα πρέπει να αξιολογούνται με ΒΒΒ+ τουλάχιστον από έναν κορυφαίο οίκο αξιολόγησης.
Η Πορτογαλία απειλείται με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον καναδικό οίκο DBRS, τον μόνο οίκο που την αξιολογεί στη βαθμίδα ΒΒΒ+.
Οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο οίκος δεν θα υποβαθμίσει την Πορτογαλία, ωστόσο σε διαφορετική περίπτωση Φρανκφούρτη και Λισαβόνα θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα ισχυρό πλήγμα, σημειώνουν οι FT.

Ελληνικό ενδιαφέρον

H συνέντευξη Draghi δεν αποκλείεται να έχει και ελληνικό ενδιαφέρον.
Οι τελευταίες πληροφορίες αποδίδουν στον διοικητή της ΕΚΤ έναν διαμεσολαβητικό ρόλο, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ εκκρεμεί και ο χρόνος ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η έρευνα του Bloomberg

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi θα πρέπει να επεκτείνει πρώτα το QE πριν αποφασίσει να το περιορίσει, τονίζει οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg.
Με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται ελάχιστα και την ανάκαμψη να εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επιμηκύνει την αφορά ομολόγων.
Η απόφαση είναι πιο πιθανό να ληφθεί τον Δεκέμβριο -και όχι αυτή την εβδομάδα- και οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι το πρόγραμμα δεν θα αρχίσει να περιορίζεται πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Ακόμη και τότε, η ΕΚΤ αναμένεται μόνο να ενεργήσει αν ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι άνω του 1,5%.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ βρίσκονται υπό πίεση για να αποκαλύψουν τη στρατηγική τους για το QE, που αναμένεται να συνεχιστεί έως το Μάρτιο του 2017.
Πλέον το ερώτημα που προκύπτει είναι πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα τη στιγμή που έχουν ήδη παρουσιαστεί ελλείψεις σε κάποιες αγορές.
«Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να σκεφτούν πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και είναι πολύ σημαντικό ο Draghi να φανεί ευέλικτος» δήλωσε ο Maxime Sbaihi
Το 78% των εκ των 50 οικονομολόγως που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg (πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 14 Οκτωβρίου) η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέα κίνητρα, ενώ εννέα στους δέκα από αυτούς λένε ότι αυτό θα συμβεί το Δεκέμβριο, το νωρίτερο.
Λίγοι αναμένουν κάποια αλλαγή στη συνεδρίαση της Πέμπτης (20/10/2016).
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η επέκταση του QE είναι πολύ πιθανή.
Η απόφαση αυτή, όμως, θα χρειαστεί να συμπίπτει με αλλαγή στους κανόνες του προγράμματος.
Το ΔΣ έδωσε την εντολή να μελετηθούν τέτοιες πιθανότητας, μετά από τις αναφορές του Benoit Coeure για τον αντίκτυπο του προγράμματος.
Ο Draghi έχει υπογραμμίσει πως το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από αρκετή ελαστικότητα για να καταφέρει και να πετύχει το στόχο του πληθωρισμού κοντά στο 2%.

Nomura: Όλα τα σενάρια για το ευρώ εν αναμονή της ΕΚΤ

Τα σενάρια για το ευρώ με φόντο τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ στη σημερινή (20/10) συνεδρίαση, καταγράφουν οι αναλυτές της Nomura.
Σύμφωνα με την ιαπωνική τράπεζα, οι προσδοκίες της αγοράς για μια άμεση αλλαγή στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι «παγωμένες».
Τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη κατέδειξαν την ανθεκτικότητα της οικονομίας, ενώ θεωρείται απίθανη μια νέα μείωση στα επιτόκια.
Ωστόσο η συνεδρίαση είναι σημαντική για την αγορά συναλλάγματος, καθώς οι αγορές αναμένουν να ξεκαθαρίσουν οι μελλοντικές προθέσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Nomura εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν θα λάβει σήμερα οριστικές αποφάσεις.
Αναλυτικά, τα σενάρια της Nomura για το ευρώ σε σχέση με τις κινήσεις της ΕΚΤ προβλέπουν τα εξής:
Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι δεν δοθεί καμία λεπτομέρεια σχετικά με το μέλλον του QE.
Το δεύτεροι ότι θα υπάρξουν ενδείξεις σχετικά με την επέκταση του προγράμματος και το τρίτο κάνει λόγο για ενδείξεις περιορισμού του QE (tapering).
Τρία είναι τα πιθανά σενάριαστην περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει επέκταση του προγράμματος:
2α) απομάκρυνση από το capital key,
2β) αφαίρεση του κατώτατου επιπέδου στο επιτόκιο καταθέσεων
3γ) αύξηση στα όρια έκδοσης ομολόγων.
Όλα τα σενάρια είναι αρνητικά για το ευρώ, πλην του tapering.



Το συμπέρασμα της Nomura πάντως είναι ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και όχι στον περιορισμό του.
Ως εκ τούτου, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα υποτίμησης.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης