Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Έρευνα της BNE: Σύμμαχος της βιοποικιλότητας τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Έρευνα της BNE: Σύμμαχος της βιοποικιλότητας τα φωτοβολταϊκά πάρκα
Σημαντικά ευρήματα από τη νέα έρευνα
Την θετική επίδραση που έχουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα στην βιοποικιλότητα, κατέληξε πρόσφατη μελέτη της Γερμανικής Ένωσης Νέων Βιομηχανιών Ενέργειας (BNE).
Όπως αναδημοσιεύει το PV – Europe, η παραπάνω μελέτη εξέτασε την βιοποικιλότητα 75 ηλιακών πάρκων σε εννέα ομοσπονδιακά κράτη. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι βιοποικιλότητα εντός των ηλιακών πάρκων ήταν σημαντικά υψηλότερη από ό, τι στη γύρω γεωργική γη. Τα σπάνια είδη πτηνών για παράδειγμα, βρίσκουν επίσης ένα ελκυστικό βιότοπο στα φωτοβολταϊκά πάρκα, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Rolf Peschel.
«Δεν απομακρύνουμε τη γη από τη γεωργία, αλλά την βοηθούμε να αυξήσουμε ξανά τη βιοποικιλότητα στο τοπίο» δήλωσε ο Ortmann.
«Η μελέτη παρέχει τώρα σημαντικά επιστημονικά αποτελέσματα για αυτό. Συχνά λέγεται ότι εμποδίζουμε το τοπίο. Συχνά οι θετικές επιπτώσεις των ηλιακών πάρκων στη βιοποικιλότητα δεν είναι ακόμη γνωστές», πρόσθεσε ο Thorsten Jörß, επικεφαλής της ανάπτυξης έργων φωτοβολταϊκών στην EnBW.

Τα εμπόδια

Ειδικότερα, στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, σύλλογοι αγροτών εμπόδισαν την κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τον Jörß, συμπληρώνοντας ότι: «Με τα νέα ηλιακά πάρκα, συχνά μεταβαίνουμε σε άλλα ομοσπονδιακά κράτη όπου η αποδοχή είναι καλύτερη».
«Για την τοπική στήριξη της οικονομίας, είναι θεμελιώδους σημασίας η εναρμόνιση των συμφερόντων της διατήρησης της φύσης, της γεωργίας και της παραγωγής ηλιακής ενέργειας κατά την κατασκευή ηλιακών πάρκων» κατέληξε ο Robert Busch, Διευθύνων Σύμβουλος της BNE.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης