Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σε μειώσεις φόρων το μέρισμα του φετινού προϋπολογισμού – Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Σε μειώσεις φόρων το μέρισμα του φετινού προϋπολογισμού – Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο
Το κόστος των νέων παροχών υπολογίζεται σε 200 με 250 εκατ. ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς
Φοροελαφρύνσεις αντί για λεφτά στο χέρι θα πάρουν όσοι τελικά επιλεγούν για το φετινό μέρισμα που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Εναν μήνα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού χιλιάδες φορολογούμενους που είχαν πιάσει θέση στη λίστα με τους τελικούς δικαιούχους.
Ετσι το ποσό που κανονικά θα δινόταν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα χρησιμοποιηθεί τώρα για τη μείωση των εξής δύο φόρων: της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται σε εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και κλιμακώνονται έως 10% για τα πολύ υψηλά, και του Τέλους Επιτηδεύματος που πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Στο τραπέζι υπάρχει μία ακόμη πρόταση να μην γίνει παρακράτηση φόρου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο.
Στην περίπτωση που το συγκεκριμένο μέτρο προκριθεί τότε τα λογιστήρια των επιχειρήσεων δεν θα προχωρήσουν στην παρακράτηση του αναλογούντα φόρου.
Αντίστοιχα θα κινηθεί ο ΕΚΦΑ με τις συντάξεις. Για παράδειγμα κάποιος που λαμβάνει μεικτές αποδοχές  1.100 ευρώ τον Δεκέμβριο θα έχει όφελος περίπου 80 ευρώ.
Το κόστος των νέων παροχών υπολογίζεται σε 200 με 250 εκατ. ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς προκειμένου να εξασφαλίσει το πράσινο φως, αφού πρόκειται για μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν στη διάρκεια των μνημονίων και η Αθήνα ζητάει τώρα την έγκριση των δανειστών ώστε να ξηλωθούν.
Οι νέες φοροελαφρύνσεις θα χρηματοδοτηθούν από το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2020 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπεται να φτάσει στο 3,73% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας κατά 436 εκατ. ευρώ τον στόχο του μνημονίου για 3,5% του ΑΕΠ. Δεν πρόκειται όμως να διανεμηθεί στο σύνολό του.
Σύμφωνα με την υπόδειξη των δανειστών, ένα ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ θα κρατηθεί ως μαξιλάρι ασφαλείας, ενώ 150 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων της ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) μαζί με λεφτά από το αποθεματικό.
Με το κλείσιμο του Νοεμβρίου οπότε θα έχει καταβληθεί και η τελευταία δόση από τον φετινό φόρο εισοδήματος, ενώ θα έχουν εισρεύσει και τα ποσά από τις ασφαλιστικές εισφορές -ενός λογαριασμού που μαζί με τους φόρους φτάνει τα 15 δισ. ευρώ για το διάστημα που απομένει μέχρι να κλείσει κανονικά ο προϋπολογισμός και να μην υπάρξει υστέρηση στις εισπράξεις- η κυβέρνηση θα έχει πληρέστερη εικόνα για το ακριβές ποσό των νέων φοροελαφρύνσεων.
Για τον επόμενο χρόνο τα περιθώρια για παροχές ξεκινούν από τα επίπεδα των 164 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι ο στόχος για το πλεόνασμα έχει τοποθετηθεί οριακά πιο πάνω από τα δεσμά του μνημονίου στο 3,58% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μεγέθη, αυτά δεν παρουσιάζουν καμία μεταβολή σε σχέση με το προσχέδιο.
Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στο 2% φέτος και στο 2,8% το 2020, παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει χαμηλότερα τον πήχη στο 1,8% και στο 2,3% αντιστοίχως, όπως επιβεβαιώθηκε από την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Για την ανεργία προβλέπεται περαιτέρω αποκλιμάκωση από το 17,4% φέτος στο 15,6% το 2020, ενώ οι δαπάνες για επενδύσεις προβλέπεται να φτάσουν σε 6,75 δισ. ευρώ, αφού προηγουμένως υποχωρήσουν στα 6,15 δισ. ευρώ. Θα είναι δηλαδή η πρώτη σοβαρή υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στερώντας πολύτιμους πόρους από την υγεία, την εκπαίδευση, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες και την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών.
Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 54,710 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 448 εκατ. ευρώ ή 0,8% σε σχέση με το 2019. Κινητήρια δύναμη θα αποτελέσουν οι εισπράξεις από τους φόρους στο εισόδημα που αναμένεται να φτάσουν στα 16,6 δισ. ευρώ, ενώ 2,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την ακίνητη περιουσία.
Οι φόροι στα ακίνητα αυξάνονται κυρίως λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών και της ένταξης 7.500 περιοχών στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού τιμών ακινήτων.
Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού για το 2020 προβλέπεται να φτάσουν τα 57,163 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 772 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2019, παρά την καθιέρωση νέων, χαμηλότερων οροφών στα κονδύλια με τα έξοδα των υπουργείων.
Οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες ανέρχονται σε μόλις 4,498 δισ. ευρώ για το 2020 μετά την αποπληρωμή των ακριβών δανείων ύψους 2,7 δισ. ευρώ του ΔΝΤ.
Τυπικά αυτό σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να απέχει του χρόνου από τις αγορές ομολόγων. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2020 αυξάνει ως απόλυτο νούμερο κατά 200 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 329,5 δισ. ευρώ από 329,3 δισ. ευρώ φέτος.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ όμως μειώνεται στο 167% το 2020 από 173,3% φέτος.
Ο προϋπολογισμός του 2020 ενσωματώνει ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ οι οποίες θα ασκήσουν ευεργετική επίδραση στο ΑΕΠ κατά 0,4% και θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Αντίθετα, δεν ενσωματώνει καμία πρόβλεψη για τη «νάρκη» των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ (αναδρομικά συνταξιούχων).

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης