Ενέργεια

Πυρά Total κατά της απόφασης της ΕΤΕπ να μην χρηματοδοτεί το φυσικό αέριο

tags :
Πυρά Total κατά της απόφασης της ΕΤΕπ να μην χρηματοδοτεί το φυσικό αέριο
Εταιρείες που σχεδίαζαν στροφή σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο από   άνθρακα θα μπορούσαν τώρα να επανεξετάσουν τη θέση τους
Η Total επέκρινε την Πέμπτη  21/11/2019 την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να σταματήσει τη χρηματοδότηση όλων των έργων με ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι εταιρείες που θα μπορούσαν να στραφούν σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο από βαρέα ρυπογόνα άνθρακα θα μπορούσαν τώρα να επανεξετάσουν τη θέση τους.
"Νομίζω ότι είναι μια κακή απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να μην χρηματοδοτήσει κανένα νέο έργο αερίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη σε άδικη βάση, με βάση τις απόψεις που αγνοούν σαφώς το όφελος του φυσικού αερίου σε σχέση με τον άνθρακα ", δήλωσε ο Philippe Sauquet, επικεφαλής του τμήματος φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών της Total, στο Παρίσι.
«Το αέριο ποτέ δεν επικρίθηκε τόσο πολύ στην Ευρώπη», σημείωσε.
Η ΕΤΕπ ανακοίνωσε  την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί έργα ορυκτών καυσίμων στα τέλη του 2021, μια απόφαση ορόσημο που ενδεχομένως να κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα φυσικού αερίου που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Sauquet δήλωσε ότι η απόφαση αγνόησε τη σημασία του φυσικού αερίου σε σχέση με την καθαρή ηλεκτρική ενέργεια στη θέρμανση, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια των κρύων ημερών στη Γαλλία, για παράδειγμα, το φυσικό αέριο βοηθά τα σπίτια με τη λειτουργία περίπου 10 πυρηνικών αντιδραστήρων σε μια μέρα.
Το αέριο επιτρέπει την αύξηση των διακοπτόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μίγμα ενέργειας, πρόσθεσε.
"Είναι άσχημα νέα επειδή τελικά αυτό το είδος απόφασης θα φέρει περισσότερες εκπομπές CO2 στην Ευρώπη", δήλωσε ο Sauquet, προσθέτοντας ότι ορισμένες εταιρείες που σκέφτονταν τη μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο θα αναρωτιόντουσαν τώρα γιατί θα πρέπει να κλείσουν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα.
"Η απόφαση αυτή θα έδινε ένα κακό παράδειγμα σε χώρες που πραγματικά πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας και σήμερα δεν έχουν τα κίνητρα να κάνουν τη σωστή επιλογή και να απομακρυνθούν από τον άνθρακα", ανέφερε ο Sauquet.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης