Κλειστά χαρτιά για την αναμόρφωση του τρόπου χρέωσης προμηθευτών κρατούν οι ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά

Κλειστά χαρτιά για την αναμόρφωση του τρόπου χρέωσης προμηθευτών κρατούν οι ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά
Στόχος του ΣΠΕΦ είναι να προτείνει λύσεις που θα εξασφαλίζουν την πληρωμή των παραγωγών χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις
Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) στο σχέδιο του ΛΑΓΗΕ για την αναμόρφωση του τρόπου χρέωσης των προμηθευτών προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ προς τις ΑΠΕ.  
Πρόκειται ουσιαστικά για γρίφο, τον οποίο πρέπει να λύσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο οποίος βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Το βέβαιο είναι ότι ο εκπρόσωπος των ΑΠΕ θα αναζητήσει και θα προτείνει τέτοιες λύσεις που να εξασφαλίζουν την πληρωμή των παραγωγών χωρίς καθυστερήσεις όπως συμβαίνει σήμερα.
Φυσικά, το ζήτημα που θα προκύπτει είναι κατά πόσο θα έχουν οι προμηθευτές τις οικονομικές δυνατότητες για να καταβάλουν το κόστος αυτό, αλλά και κατά πόσο είναι πιθανόν η σχετική δαπάνη να επιβαρύνει κατ’ ουσία τους καταναλωτές.  
Το στοιχείο εκείνο που μπορεί να σώσει την κατάσταση είναι να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα η ζήτηση ρεύματος.  
Δηλαδή, στο τέλος τα κόστη να κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, οι οποίοι όμως στις παρούσες οικονομικές συνθήκες ενεργούν με γνώμονα τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.
Το ενδεχόμενο, όμως, να αυξηθεί το κόστος για τον προμηθευτή προφανώς θα δημιουργήσει επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα στις εταιρίες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.   
Επομένως, το πρόβλημα θα μετακινηθεί από τις πλάτες των παραγωγών σ’ αυτές των προμηθευτών.
Στην ουσία η ΡΑΕ θα κληθεί να τετραγωνίσει το κύκλο, προκειμένου να προστατεύσει τον καταναλωτή.
Όμως εν τέλει η προστασία του καταναλωτή ενδέχεται να οδηγήσει εκτός αγοράς τόσο κάποιους από τους προμηθευτές όσο και από τους παραγωγούς, μιας και δεν θα είναι δυνατόν να συνεχίσουν επί μακρόν να προσφέρουν υπηρεσίες κάτω του κόστους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης