Ενέργεια

Στη Βουλή σήμερα η απολιγνιτοποίηση και το θέμα της ΛΑΡΚΟ

Στη Βουλή σήμερα η απολιγνιτοποίηση και το θέμα της ΛΑΡΚΟ
Ο Κ. Χατζηδάκης θα απαντήσει σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών
Τις βασικές αρχές του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη ΛΑΡΚΟ, αλλά και την απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρισμού, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου θα απαντήσει σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών.
Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς θα επισκέπτεται τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την εφαρμογή των δύσκολων κυβερνητικών επιλογών για την εταιρία τους εργαζόμενους, και την τοπική κοινωνία.
Το απόγευμα δε, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου για τη ΔΕΗ το οποίο προκαλεί ήδη αντιδράσεις τόσο από τους εργαζόμενους που προετοιμάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις όσο και από το σύνολο της αντιπολίτευσης.   

Διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για τη βιομηχανία

Σε ό,τι αφορά τη ΛΑΡΚΟ η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να βρεθεί λύση για την εταιρία που εδώ και χρόνια σωρεύει ζημιές και να αποφευχθεί η πληρωμή του προστίμου ύψους 136 εκατ. ευρώ που της έχει επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις. 
Τις διαπραγματεύσεις έχει αναλάβει ο κ. Θωμάς ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που προωθείται είναι αυτό που είχε επιλεγεί και το 2014, δηλαδή ο διαχωρισμός της εταιρίας σε δυο κομμάτια  και η πώληση των περιουσιακών της στοιχείων της.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΛΑΡΚΟ σήμερα ανήκει κατά 55,2% στο ΤΑΙΠΕΔ κατά 11,4% στη ΔΕΗ, στην οποία οφείλει 320 εκατ. ευρώ για κατανάλωση ρεύματος και κατά 33,4% στην Εθνική Τράπεζα.

Με αφορμή τη Μεγαλόπολη η συζήτηση για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων

Ο κ. Χατζηδάκης απαντώντας σήμερα στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Μουλκιώτη,  αναμένεται να παρουσιάσει τις βασικές αρχές του σχεδίου της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ.
Στη συνέχεια, θα απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση του Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για το κυβερνητικό σχέδιο σε ό,τι αφορά τη Μεγαλόπολη στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, αφού όπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει το κλείσιμο των λιγιτικών μονάδων της ΔΕΗ το 2028.
Το θέμα προκαλεί ήδη αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους εργαζομένους, με τη ΓΕΝΟΠ να μιλάει για βίαιη απολιγνιτοποίηση που θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να υπενθυμίζει ότι ο ευρωπαϊκός στόχος είναι η μετάβαση στην οικονομία του μηδενικού άνθρακα το 2050 και η Γερμανία προγραμματίζει να κλείσει τους ανθρακικούς σταθμούς της το 2038.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης