Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ευθ. Μπακογιάννης (γ.γ.ΥΠΕΝ): Η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος προϋπόθεση για αποτελεσματικότερη οδική ασφάλεια των ευάλωτων χρηστών

Ευθ. Μπακογιάννης (γ.γ.ΥΠΕΝ): Η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος προϋπόθεση για αποτελεσματικότερη οδική ασφάλεια των ευάλωτων χρηστών
To ΥΠΕΝ προωθεί πολιτικές όπως η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο και η Εθνική Στρατηγική για την Προσβασιμότητα
Τις παραμέτρους της οδικής ασφάλειας που σχετίζονται με τον χωρικό και αστικό σχεδιασμό στην Ευρώπη και την Ελλάδα, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα την «Οδική Ασφάλεια χωρίς Σύνορα- Πρωτοβουλία ενημέρωσης επαγγελματιών  ιδιωτών οδηγών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, στην Ελληνική και Αλβανική επικράτεια», που οργανώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019.
 
Ο κ. Μπακογιάννης παρέθεσε στοιχεία του θλιβερού απολογισμού των τροχαίων συμβάντων τόσο στις ελληνικές πόλεις όσο και στις ευρωπαϊκές:
 
·  Το 70% των νεκρών από τροχαία συμβάντα σε δρόμους Ευρωπαϊκών πόλεων είναι πεζοί, ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές. (στοιχεία ΕΕ Ιούνιος 2019).
·  Οι θάνατοι από τροχαία συμβαίνουν κατά 54% σε επαρχιακό δίκτυο, κατά 38% στις πόλεις και τους οικισμούς και κατά 8% στους αυτοκινητοδρόμους.
·  Στην Ελλάδα, το 53% των παραβάσεων αφορά στην ταχύτητα.
·  Στην Ελλάδα, τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία  θανάτου για ηλικίες 19-29 ετών, η δεύτερη για  παιδιά 5-14 ετών και η τρίτη αιτία για ηλικίες 30-44 ετών.
·  Στη Ελλάδα, τα τελευταία 50 χρόνια έχουν σκοτωθεί 130.000 άνθρωποι στους ελληνικούς δρόμους ενώ 350.000 έχουν μείνει ανάπηροι.
 «Η αποτελεσματική βελτίωση της ασφάλειας των πεζών και των ευάλωτων χρηστών», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, «προϋποθέτει την ενίσχυση της χωρικής συνοχής στο δημόσιο χώρο και τη βελτίωση του αστικού και του οδικού περιβάλλοντος των πόλεων μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
 Αυτό αποτελεί πλέον προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ήδη προωθεί πολιτικές προς την κατεύθυνση αυτή όπως η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, η Εθνική Στρατηγική για την Προσβασιμότητα και η επικαιροποίηση και συμπλήρωση της νομοθεσίας για τον αστικό χώρο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης