Εξοικονομώ

Οικονομία 35% στο κόστος θέρμανσης το χειμώνα και δροσισμού το καλοκαίρι μέσω ενός ενδοδαπέδιου συστήματος

Οικονομία 35% στο κόστος θέρμανσης το χειμώνα και δροσισμού το καλοκαίρι μέσω ενός ενδοδαπέδιου συστήματος
Η δαπάνη για την εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης – ψύξης ανέρχεται στα 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ η συγκεκριμένη επένδυση μπορεί να κάνει απόσβεση μέσα σε διάστημα τριών έως πέντε ετών
Αποτελεί τη μοντέρνα εκδοχή της θέρμανσης, αλλά και του δροσισμού μιας κατοικίας.
Δεν χρησιμοποιεί τα κλασικά θερμαντικά σώματα, ούτε κλιματιστικά για να πετύχει ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίες το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι.
Εξασφαλίζει δε οικονομία της τάξεως του 35% σε ότι αφορά στο κόστος της ενέργειας που χρειάζεται για να λειτουργήσει και να αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Ο λόγος για το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης – ψύξης, τεχνική που εφαρμόζεται σε πολλές σύγχρονες κατασκευές όπως επίσης και στο πλαίσιο ανακαινίσεων παλαιότερων κατοικιών, λόγω των πλεονεκτημάτων που συγκεντρώνει σε πρακτικό και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.
Τα ενδοδαπέδια συστήματα χρησιμοποιούν ως μέσο για τη λειτουργία τους το πάτωμα του σπιτιού, μετατρέποντάς το επί της ουσίας σε ένα μεγάλης επιφάνειας θερμαντικό ή κλιματιστικό σώμα.
Μάλιστα μπορούν να εγκατασταθούν σε δάπεδο οποιουδήποτε υλικού: από πλακάκι και μάρμαρο μέχρι ξύλο (κολλητό ή καρφωτό) και πλαστικό.
Θα πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη ενδοδαπέδιας θέρμανσης, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται κάθε φορά:
•    Στην ηλεκτρική, το δάπεδο της κατοικίας είναι διαστρωμένο με ηλεκτρικές καλωδιώσεις (ηλεκτρικές αντιστάσεις) που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο για να λειτουργήσουν και να θερμάνουν το πάτωμα και κατ’ επέκταση το χώρο. Το σύστημα αυτό καλύπτει αποκλειστικά και μόνο την ανάγκη θέρμανσης.
•    Στην υδραυλική, όπου κάτω από το δάπεδο υπάρχουν ειδικοί σωλήνες μέσω των οποίων διοχετεύεται είτε ζεστό νερό σε περίπτωση που επιθυμούμε τη θέρμανση ενός χώρου, είτε κρύο νερό αν επιδιώκουμε τον δροσισμό του. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει δηλαδή διπλή λειτουργία και χρησιμότητα. Αξίζει να σημειωθεί δε πως το νερό μπορεί να θερμαίνεται με διάφορους τρόπους όπως μέσω ηλεκτρικού λέβητα ή λέβητα πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξύλου ή pellet, από αντλίες θερμότητας ή μέσω συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Είναι προφανές πως η ενδοδαπέδια θέρμανση υδραυλικού τύπου συμφέρει περισσότερο οικονομικά, τόσο διότι απαιτεί λιγότερη ενέργεια για να έχει ικανοποιητική απόδοση όσο και για τον λόγο πως μπορεί να αξιοποιηθεί και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για το δροσισμό της κατοικίας.
Σε ότι έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας, επισημαίνεται ότι η υδραυλική ενδοδαπέδια θέρμανση είναι κατά περίπου 35% οικονομικότερη στη λειτουργία της σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θερμοκρασία του νερού που διέρχεται τους σωλήνες του ενδοδαπέδιου συστήματος για να θερμάνει το χώρο δεν ξεπερνά τους 45 βαθμούς Κελσίου, όταν η αντίστοιχη θερμοκρασία του νερού που θέτει σε λειτουργία το καλοριφέρ είναι σχεδόν διπλάσια και φτάνει τους 80 – 90 βαθμούς.
Όπως είναι γνωστό, όσο πιο υψηλή η θερμοκρασία του νερού, τόσο περισσότερη η κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αντίθετα, όσο χαμηλότερη θερμοκρασία έχει το νερό τροφοδοσίας ενός συστήματος θέρμανσης, τόσο πιο αποδοτικά δουλεύουν οι λέβητες, οι αντλίες θερμότητας και οι ηλιακοί συλλέκτες.

Στα 40 ευρώ ανά τετραγωνικό το κόστος κατασκευής

Μπορεί η λειτουργία του συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης να είναι αρκετά πιο οικονομική, ωστόσο η κατασκευή του κοστίζει σαφώς περισσότερο σε σύγκριση με την εγκατάσταση ενός συστήματος με παραδοσιακά θερμαντικά σώματα.
Το αυξημένο κόστος οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διάστρωση του δαπέδου με θερμομπετόν, αλλά και με ειδικά μονωτικά υλικά.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η οικονομική αυτή διαφορά καλύπτεται σχετικά γρήγορα, αφενός λόγω του χαμηλότερου κόστους λειτουργίας του ενδοδαπεδίου συστήματος, αφετέρου εξαιτίας των μειωμένων εξόδων συντήρησης σε σχέση με τα αντίστοιχα έξοδα της θέρμανσης με καλοριφέρ.
Εκτιμάται πως η απόσβεση της δαπάνης ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να γίνει σε διάστημα πέντε ετών, ενώ αν γίνεται σημαντική χρήση τότε ο χρόνος απόσβεσης μπορεί να περιοριστεί στα τρία έτη.
Το κόστος για την κατασκευή ενός αξιόπιστου συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι της τάξεως των 40 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο δαπέδου, με τα 25 ευρώ να αφορούν στη προμήθεια των απαραίτητων υλικών και τα 15 ευρώ στο κόστος εργασίας.
Έτσι, για ένα διαμέρισμα με επιφάνεια 100 τετραγωνικών μέτρων, η τοποθέτηση ενδοδαπέδιας θέρμανσης θα κοστίσει περί τα 4.000 ευρώ συν τον ΦΠΑ.
Ανεξάρτητα από το κόστος, πάντως, αρκετοί είναι εκείνοι που προβληματίζονται και για το κατά πόσο η εγκατάσταση ενός ενδοδαπέδιου συστήματος θέρμανσης δεν θα τους δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον σε περίπτωση βλάβης.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές αυτών των συστημάτων, οι πιθανότητες να προκληθεί κάποια βλάβη είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι οι σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από ειδικό πλαστικό έτσι ώστε να μη σπάνε στις καμπυλώσεις από τις συστολές - διαστολές και παράλληλα να μη διαβρώνονται ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά.
Ωστόσο, στην απίθανη – όπως οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν – περίπτωση που τρυπήσει ένας σωλήνας, υπάρχει ειδικός εξοπλισμός που επιτρέπει στους εγκαταστάτες να εντοπίσουν και να επισκευάσουν τη ζημιά στο σημείο ακριβώς όπου εκδηλώνεται.
Έτσι, δεν χρειάζεται να «ξηλωθεί» όλο το δάπεδο, παρά μόνο η συγκεκριμένη επιφάνεια που συνήθως είναι μικρότερη από ένα τετραγωνικό μέτρο.
Θα πρέπει να σημειωθεί δε, πως οι σωλήνες που χρησιμοποιούνται στην ενδοδαπέδια θέρμανση έχουν εγγύηση τουλάχιστον 10 ετών, ενώ σε περίπτωση βλάβης υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη που προβλέπει τη χρηματική αποζημίωση του ιδιοκτήτη.

Ένα σύστημα, διπλή χρήση

Το υδραυλικό ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξίσου καλά αποτελέσματα και το καλοκαίρι με στόχο αυτή τη φορά το δροσισμό του χώρου.
Έτσι, αντί του ζεστού νερού, μέσω των σωληνώσεων περνά κρύο νερό που δροσίζει το δάπεδο και κατ’ επέκταση το χώρο.
Με το λειτουργία αυτή, η θερμοκρασία του δαπέδου δεν θα ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου και εκείνη του δωματίου τους 25 βαθμούς.
Εκτός από το πλεονέκτημα της χρήσης του ενδοδαπέδιου συστήματος χειμώνα – καλοκαίρι, στα ατού μπορούν επίσης να προστεθούν και τα εξής:
•    Εξοικονομεί χώρο στο διαμέρισμα, αφού δεν χρειάζεται η ύπαρξη σωμάτων θέρμανσης (καλοριφέρ) που περιορίζουν την ελεύθερη επιφάνεια  
•    Κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα στο χώρο που λειτουργεί
•    Θερμαίνει με ευχάριστο και βιολογικώς ορθό τρόπο, καθώς ζεσταίνει περισσότερο τα άκρα, αφήνοντας πιο δροσερό το κεφάλι
•    Παρέχει τη δυνατότητα αυτονομίας ακόμα και σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά
•    Προστατεύει έπιπλα, αντίκες, πίνακες ζωγραφικής και άλλα αντικείμενα λόγων των ιδανικών συνθηκών υγρασίας και θερμοκρασίας που δημιουργεί στο χώρο
•    Ηχομονώνει τα δάπεδα και δεν αναδύει οσμές
Επισημαίνεται πως σε μια καλά ρυθμισμένη εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης, η θερμοκρασία των δαπέδων κυμαίνεται μεταξύ 25 και 28 βαθμών Κελσίου που δεν ενοχλεί το ανθρώπινο σώμα.
Επιπλέον, ο αέρας εντός του δωματίου δεν ζεσταίνεται πέραν των 25 βαθμών, με αποτέλεσμα να μη χάνει την υγρασία του και έτσι η ατμόσφαιρα δεν γίνεται αποπνικτική.
Στην ενδοδαπέδια θέρμανση το δάπεδο ακτινοβολεί τη θερμότητα, συνεπώς δεν μεταφέρονται μικρόβια και δεν παρατηρούνται ρεύματα αέρα, ιδιότητες που καθιστά το εν λόγω σύστημα ιδανικό για άτομα με αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης