Πετρέλαιο

ΕΛΠΕ: Η πιστοποίηση ύπαρξης σοβαρού κοιτάσματος απαιτεί τεκμηριωμένες έρευνες

ΕΛΠΕ: Η πιστοποίηση ύπαρξης σοβαρού κοιτάσματος απαιτεί τεκμηριωμένες έρευνες
Απάντηση των ΕΛΠΕ στα δημοσιεύματα
Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος» στον Ελληνικό χώρο, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, προχώρησε σε μια διευκρινιστική ανακοίνωση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Απαιτείται σημαντικός χρόνος για να αποφευχθούν πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα».

Ειδικότερα:

«Παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο.
Σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες.
Είναι σύνηθες, σε διάφορα συνέδρια ή ημερίδες, να γίνονται αναφορές σε ενδείξεις και εκτιμήσεις για παρουσία υδρογονανθράκων, να ανταλλάσσονται απόψεις και εξετάζονται σενάρια, τα οποία όμως πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων.
Σαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα».

Το worldenergynews.gr νωρίτερα έγραφε:

Ενδείξεις για την ύπαρξη γιγάντιου κοιτάσματος τύπου Zohr στον Ελλαδικό χώρο εμφανίζουν τα σεισμικά των ΕΛΠΕ. 
Η είδηση προέκυψε από την παρουσίαση που έκανε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, στην κλειστή συζήτηση που διοργάνωσε χθες το  think tank  «Κύκλος Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα με τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, μετά την κύρωση των σχετικών συμβάσεων.
Ο κ. Γρηγορίου παρουσίασε στην συζήτηση σεισμικές απεικονίσεις του κοιτάσματος Zorh που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το  2015  οι οποίες είναι παρόμοιες με την αποκαλούμενη Δομή Τάλως που ανέδειξαν τα σεισμικά δεδομένα των ΕΛΠΕ, σε περιοχή που τους έχει παραχωρηθεί την οποία δεν αποκάλυψε.
Τα ΕΛΠΕ προγραμματίζουν νέα σεισμικές έρευνες στην περιοχή για την επιβεβαίωση του κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Κοίτασμα 280 δισ. κυβικών μέτρων

Η ανάλυση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κμ αερίου το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για 70 χρόνια, δεδομένου ότι η Ελλάδα καταναλώνει ετησίως περί τα 4 δισ. κμ αερίου.
Πιθανή ύπαρξη ενός τέτοιου μεγέθους κοιτάσματος επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν για κοιτάσματα τύπου Zorh στην ελληνική ΑΟΖ και αναβαθμίζει τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς υδρογονανθράκων στην οποία έχουν τοποθετηθεί ήδη μεγάλες πολυεθνικές, όπως η  ΕxxonBobil , η  Total,  και η  Repsol  αλλά και μεσαίου μεγέθους, όπως η  Εdison.
Σε ό,τι αφορά στο κοίτασμα του Πατραϊκού Κόλπου τα ΕΛΠΕ αναμένεται να προχωρήσουν σε γεώτρηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 – με τις προσδοκίες, από την ανάλυση των σεισμικών δεδομένων, να εντοπίσουν κοίτασμα 140 εκατ. βαρελιών.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης