Ενέργεια

Ο Rex Tillerson κατέθεσε στη δίκη κατά της Exxon για την κλιματική αλλαγή

Ο Rex Tillerson κατέθεσε στη δίκη κατά της Exxon για την κλιματική αλλαγή
Η υπόθεση, η οποία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στο δικαστήριο του Μανχάταν, είναι η πρώτη από τις πολλές αγωγές  για το κλίμα εναντίον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil Corp, Rex Tillerson απάντησε σε ερωτήσεις την Τετάρτη 30/10/2019 σχετικά με τις μεθόδους μέτρησης του πιθανού κόστους της κλιματικής αλλαγής, σε μια δίκη που κατηγορεί την εταιρεία ότι κρύβει το  κόστος από τους επενδυτές.
Η υπόθεση, η οποία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στο δικαστήριο του Μανχάταν, είναι η πρώτη από τις πολλές αγωγές  για το κλίμα εναντίον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.
Ο δικηγόρος της Νέας Υόρκης ισχυρίζεται ότι η Exxon δήλωσε ψευδώς στους επενδυτές ότι είχε αξιολογήσει σωστά τις επιπτώσεις των μελλοντικών κανονισμών για τις κλιματικές μεταβολές στις επιχειρήσεις της χρησιμοποιώντας ένα κόστος αντιπροσώπευσης έως και $ 80 ανά τόνο εκπομπών άνθρακα σε πλούσιες χώρες έως το 2040, αλλά  τα εσωτερικά χρησιμοποιούμενα στοιχεία φτάνουν τα $ 40 ανά τόνο ή καθόλου και ισχυρίζεται ότι η Exxon προκάλεσε απώλειες στους επενδυτές μέχρι και 1,6 δισ. δολάρια.
Η Exxon προσέβαλε τους ισχυρισμούς ως ψευδείς και πολιτικά παρακινημένους.
Ο Tillerson κατέθεσε ότι το κόστος μεσολάβησης αντιπροσωπεύει μια "μακροοικονομική" αξιολόγηση της επίδρασης των κανονισμών για τον άνθρακα σε ολόκληρο τον κόσμο και ενσωματώθηκε σε έναν οδηγό δεδομένων που χρησιμοποιείται σε όλη την Exxon.
Ξεχωριστά, ανέφερε, η εταιρεία θα αξιολογούσε μερικές φορές το κόστος των αερίων του θερμοκηπίου σε ένα "μικρο- επίπεδο" για συγκεκριμένα έργα, όταν αυτό ήταν κατάλληλο.
"Αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε είναι να είμαστε πιο ρεαλιστικοί, να παρουσιάσουμε την καλύτερη άποψή μας για το πώς θα συμβεί αυτό", είπε.
Ο Tillerson ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon από το 2006 έως το 2017 και  υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Donald Trump από το 2017 έως το 2018.
Την περασμένη Πέμπτη, μόλις δύο ημέρες μετά την έναρξη της δίκης της Νέας Υόρκης, η Μασαχουσέτη ξεκίνησε παρόμοια δίκη κατηγορώντας την Exxon για παραπλάνηση επενδυτών και καταναλωτών για δεκαετίες σχετικά με το ρόλο των ορυκτών καυσίμων στην αλλαγή του κλίματος.
Τόσο η Μασαχουσέτη όσο και η Νέα Υόρκη άρχισαν να ερευνούν την Exxon μετά από ειδησεογραφικά δελτία το 2015 λέγοντας ότι οι επιστήμονες των εταιριών είχαν αποφασίσει ότι η καύση ορυκτών καυσίμων πρέπει να μειωθεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η Exxon και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η BP Plc, η Chevron Corp και η Royal Dutch Shell Plc αντιμετωπίζουν αγωγές από πόλεις και κομητείες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναζητώντας κεφάλαια για να πληρώσουν τις θαλάσσιες και άλλες υποδομές για να προστατεύσουν από την αύξηση των επιπέδων της θάλασσας που προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος.
Οι εταιρείες δήλωσαν στα δικαστήρια ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την αλλαγή του κλίματος.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης