Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Α.Τσίπρας: Ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωαραβικής συνεργασίας σε διπλωματία, υποδομές, κλιματική αλλαγή και προσφυγική κρίση

Α.Τσίπρας: Ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωαραβικής συνεργασίας σε διπλωματία, υποδομές, κλιματική αλλαγή και προσφυγική κρίση
Η Ελλάδα αναδύεται σε ενεργειακό κόμβο, με έργα όπως ο IGB και η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, κυρίως όμως έχει μεγάλη εμπειρία αραβικών επενδύσεων, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα
Την ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωαραβικής συνεργασίας σε τέσσερις τομείς, επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, κατά τη δεύτερη μέρα της 4ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου που διεξάγεται στην Αθήνα.
Ο πρώτος τομέας είναι η διπλωματία, ώστε να επιτευχθεί ειρήνη στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και την Υεμένη. Επίσης, θα πρέπει να διαμορφωθεί ενιαίο μέτωπο στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας από τη Συρία, όπως επίσης και να επιδιωχθεί η επανέναρξη των συνομιλιών για δίκαιη λύση στο κυπριακό και το μεσανατολικό, με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Ο δεύτερος τομέας, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, είναι η καινοτομία, η έρευνα και ψηφιακή τεχνολογία και υποδομές στον τουρισμό και την ενέργεια. Η Ελλάδα αναδύεται σε ενεργειακό κόμβο, με έργα όπως ο IGB και η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, κυρίως όμως έχει μεγάλη εμπειρία αραβικών επενδύσεων.
Ο τρίτος τομέας είναι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με δεδομένο ότι το 40% των εκτοπισμένων παγκοσμίως προέρχονται από τις αραβικές χώρες. Επίσης, θα πρέπει να επιδιωχθεί η συνεργασία για την προώθηση επενδύσεων στις χώρες καταγωγής, παροχή αναπτυξιακής βοήθειας για την αντιμετώπιση κρίσεων, συνεργασία στην πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ελλάδα αντιμετώπισε τις μεταναστευτικές ροές χωρίς μισαλλοδοξία και σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της πιο σημαντικής προσφυγικής κρίσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, στήριξε τη συμφωνία με την Τουρκία που μείωσε τους θανάτους ανθρώπων στο Αιγαίο.
Ο τέταρτος τομέας συνεργασίας, με βάση τον πρώην πρωθυπουργό, είναι η κλιματική αλλαγή, ώστε να προωθηθεί η ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα έχει σημαντική παρακαταθήκη σε αυτό τον τομέα, έτσι πρέπει να πρωταγωνιστήσει ώστε το θέμα να έρθει ψηλά στις επόμενες συνομιλίες της ευρωαραβικής ατζέντας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης