Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ανάπτυξη 1,8% φέτος και 2,3%-2,5% το 2020 «βλέπει» το ΙΟΒΕ

Ανάπτυξη 1,8% φέτος και 2,3%-2,5% το 2020 «βλέπει» το ΙΟΒΕ
Oι προοπτικές της οικονομίας είναι θετικές, αλλά δεν λείπουν οι κίνδυνοι και οι λόγοι για εγρήγορση, σύμφωνα με τον καθηγητή Ν. Βέττα
Ρυθμό ανάπτυξης έως 1,8% φέτος και κλιμάκωσή του στο 2,3%-2,5% το 2020 προβλέπει το ΙΟΒΕ, σε μια ελαφρώς πιο συγκρατημένη εκτίμηση από αυτήν της κυβέρνησης, που τοποθετεί το ποσοστό στο 2% φέτος και στο 2,8% το 2020.
Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις αυτές, στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έκθεσης του ινστιτούτου για την ελληνική οικονομία, ο γενικός διευθυντής  καθηγητής Νίκος Βέττας επεσήμανε ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι θετικές, αλλά δεν λείπουν οι κίνδυνοι και οι λόγοι για εγρήγορση.
Την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης κοντά ή και πάνω από το 3% αντιστρατεύεται η δομή της ελληνικής οικονομίας, τόνισε. Οπως είπε, «ο στόχος να επιτευχθεί μεγέθυνση με ρυθμό άνω του 2,5% είναι φιλόδοξος και μπορεί να εξασφαλισθεί μόνο με σημαντική άνοδο των επενδύσεων. Κάποιες από αυτές θα χρειαστούν έναν μεγαλύτερο χρόνο επώασης».
«Χωρίς τη στροφή σ’ ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με επενδύσεις και εξαγωγές, η ενίσχυση των ρυθμών μεγέθυνσης θα είναι παροδική», ανέφερε.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι έχουν μεγάλη σημασία οι επιλογές οικονομικής πολιτικής που θα γίνουν το τρέχον διάστημα και τόνισε την ανάγκη για διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και δη των μισθωτών, δεδομένου ότι από τα μέτρα για το 2020 προκύπτει κυρίως ελάφρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών και των ασθενέστερων στρωμάτων.
Επίσης είπε ότι σωστά η κυβέρνηση εστιάζει στη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά τόνισε ότι έχουν σημασία και οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του μέτρου. Σύμφωνα με ειδική μελέτη του ΙΟΒΕ, είναι προτιμότερο να μην έχει τιμωρητικό χαρακτήρα το μέτρο, αλλά να δίνονται κίνητρα στους καταναλωτές (π.χ. επιστροφή 5% της αξίας συναλλαγής με κάρτα σε στοχευμένες συναλλαγές).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επικαλέσθηκε το ΙΟΒΕ, η αξία συναλλαγών με κάρτες πληρωμής εκτοξεύτηκε από 6,1 δισ. ευρώ το 2014 σε 23,1 δισ. το 2018, ενώ ο αριθμός συναλλαγών αυξήθηκε από 88,0 εκατ. πληρωμές το 2014 σε 631,1 εκατ. πληρωμές το 2018.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης