Διεθνή

Οι πλέον κρίσιμες 24 ώρες για το Brexit – Σημάδια σύγκλισης και νέες διαπραγματεύσεις για άρση του αδιεξόδου

Οι πλέον κρίσιμες 24 ώρες για το Brexit – Σημάδια σύγκλισης και νέες διαπραγματεύσεις για άρση του αδιεξόδου
Ο Johnson φέρεται να έχει κάνει υπαναχωρήσεις για τα ιρλανδικά σύνορα - Αγωνία για τη στάση του DUP
Στις πλέον κρίσιμες 24 ώρες εισέρχεται το Brexit καθώς ενώ απομένει μια μόλις ημέρα από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, Βρυξέλλες και Λονδίνο εισέρχονται από σήμερα Τετάρτη 16/10 το πρωί σε νέες διαπραγματεύσεις σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές, να άρουν το αδιέξοδο μηνών και να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία που θα προβλέπει τη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Boris Johnson αναμένεται να συγκαλέσει το υπουργικό του συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Όπως μεταδίδει το BBC, πληροφορίες αναφέρουν πως μια συμφωνία ΕΕ – Μ. Βρετανίας ήταν πολύ κοντά, καθώς η βρετανική πλευρά φέρεται να έκανε αρκετές υπαναχωρήσεις σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα ενώ άλλα διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για σύγκλιση των δύο πλευρών και για την ύπαρξη ενός νομικού κειμένου που αποτελεί προσχέδιο συμφωνίας.
Πάντως, η Downing Street σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία, αν και υποστήριξε πως οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές και πως έχει γίνει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχουν τελεωνειακοί έλεγχοι στην ιρλανδική θάλασσα, εγκαθιδρύοντας ουσιαστικά διαφορετικό τελωνειακό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία και διαφορετικό για το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Βάσει των όσων αναφέρονται η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμένει κομμάτι της Μ. Βρετανίας ως προς την εμπορική πολιτική, αλλά στην πράξη χαράσσεται ένα σύνορο στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι de jure μέλος της τελωνειακής επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά de facto στην αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα διπλωματική πηγή.
Αλλά και ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Michel Barnier αναμένεται εντός της ημέρας να ενημερώσει τους Επιτρόπους της Κομισιόν για τις τελευταίες εξελίξεις.
Και οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί τα τελευταία 24ωρα σε έντονες διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε ένα νομικό κείμενο, σε ένα προσχέδιο συμφωνίας προκειμένου αυτό να παρουσιαστεί και να τεθεί υπόψη – και προς έγκριση – των Ευρωπαίων ηγετών κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία αρχίζει τις εργασίες της αύριο Πέμπτη 17/10.
Η κρισιμότητα της Συνόδου για τον Johnson είναι κάτι παραπάνω από προφανής.
Εάν δεν καταφέρει κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το Brexit, είναι αναγκασμένος σύμφωνα με το νόμο που πέρασε πρόσφατα από το βρετανικό Κοινοβούλιο να ζητήσει μια τρίμηνη παράταση του Brexit, κάτι που ο Johnson έχει απορρίψει κατηγορηματικά, διαμηνύοντας πως θα τηρήσει τη δέσμευση του για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στις 31 Οκτωβρίου.

Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Ελπίδες για συμφωνία στο Brexit - «Κόκκινη γραμμή» η ενιαία αγορά της ΕΕ

Για «αχτίδα ελπίδας» σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας για το Brexit πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.
«Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας, από αυτά που ακούω από τους διαπραγματευτές», δήλωσε ο Le Maire στον ραδιοσταθμό Europe 1, προσθέτοντας ότι η προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ήταν η «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Συνομιλίες της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ για την επίτευξη μιας συμφωνίας ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής της ΕΕ συνεχίστηκαν και μετά τα μεσάνυχτα ως σήμερα, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν το Λονδίνο θα μπορέσει τελικά να αποφύγει μια αναβολή της αποχώρησής του από την ΕΕ.

Η μάχη της Βουλής

Αλλά το σκηνικό είναι ακόμα πιο περίπλοκο για τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Καθώς για να επιτύχει τους στόχους του, θα πρέπει πέρα από τους Ευρωπαίους ηγέτες, να πείσει για τη συμφωνία τους βουλευτές τόσο του Συντηρητικού Κόμματος του όσο και Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας προκειμένου αυτή να μπορέσει να «περάσει» και από το βρετανικό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το BBC, o Johnson είχε χθες Τρίτη 15/10 διαδοχικές συναντήσεις με βουλευτές τόσο από τους Τόρις όσο και από το βορειοιρλανδικό DUP που στηρίζει την κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του DUP έκαναν λόγο για κενά και για την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη δουλειά, ενώ νωρίτερα η επικεφαλής του DUP, Arlene Foster είχε αναφέρει ότι το κόμμα της δεν θα δεχόταν μια λύση για ένα τελωνειακό σύνορο στη θάλασσα που χωρίζει το νησί της Ιρλανδίας με τη Βρετανία, και εάν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο, απάντησε ότι η βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, και ότι αυτή είναι μία αρχή που δεν πρόκειται να αλλάξει.
Από την πλευρά του πάντως ο Steve Baker από την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών των Συντηρητικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να υπάρξει μια «ανεκτή συμφωνία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης