Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Πλήρη απεξάρτηση του γερμανικού κολοσσού RWE από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2040

tags :
Πλήρη απεξάρτηση του γερμανικού κολοσσού RWE από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2040
Σε διαπραγματεύσεις ο όμιλος με τη γερμανική κυβέρνηση για αποζημίωση για την απόσυρση ανθρακικών μονάδων 3 GW έως το 2022
Ανθρακική ουδετερότητα έως το 2040 θα επιδιώξει ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας RWE, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Martin Schmitz.
Αυτό σημαίνει ότι σε 20 χρόνια θα έχει κλείσει όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα, ενώ πλέον θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας όπου θα πραγματοποιεί επενδύσεις της τάξης των 1,5 δις  ευρώ ετησίως.
Την ίδια ώρα η RWE διεκδικεί αποζημιώσεις από τη γερμανική κυβέρνηση για την απόσυρση μίας σειράς ανθρακικών μονάδων, συνολικής ισχύος 3 GW ως το 2022, βάσει προηγούμενης συμφωνίας.

Παράδειγμα για τη ΔΕΗ

Η πολιτική των Ευρωπαίων γιγάντων της ενέργειας θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τη ΔΕΗ η οποία προαναγγέλλει εδώ και δυο χρόνια τη στροφή της προς τις ΑΠΕ χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές κινήσεις.
Όσο δε για την απολιγνιτοποίηση της παραγωγής της, θα μπορούσε όπως η RWE να διεκδικήσει αποζημιώσεις τόσο για τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει όσο και για την διασφάλιση της επάρκειας ισχύος της χώρας έως ότου γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή.    
Οι ανακοινώσεις του Martin Schmitz, έγιναν με αφορμή την έγκριση από την Κομισιόν της μεγάλης συμφωνίας με την άλλη γερμανική ενεργειακή εταιρία Ε.ΟΝ, για την ανταλλαγή περισουσιακών στοιχείων μεταξύ των δύο ομίλων.
Η  RWE πλέον θα εξειδικευτεί  στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η μέχρι προ τινος ανταγωνιστής της, η  Ε.ΟΝ θα επικεντρωθεί  στα δίκτυα.
Στο πλαίσιο αυτό, η RWE σχεδιάζει να δαπανά περί το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως για επενδύσεις  «τόσο αιολικούς όσο και υπεράκτιους αιολικούς σταθμός, όπως και σε  φωτοβολταϊκά και αποθήκευση», δήλωσε ο κ. Schmitz, προσθέτοντας ότι το ύψος των συνολικών επενδύσεων μπορεί να ανέλθει σε 2 ή 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, εάν ληφθούν υπόψη οι συμμετοχές/συνεισφορές τρίτων εταιριών που θα συνεργαστούν στα διάφορα πρότζεκτ.

Ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων ΑΠΕ

Μετά από το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ήταν η πρώτη ημέρα κατά την οποία οι δραστηριότητες ανανεώσιμων πηγών της E.ON ενσωματώθηκαν στην RWE και προστέθηκαν έτσι στο παραγωγικό δυναμικό της Innogy, πρώην θυγατρικής της RWE.
Μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό και την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων η νέα RWE γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία «ηλεκτρισμού απαλλαγμένου από ρύπους» της Ευρώπης, μετά την ισπανική Iberdrola και την ιταλική Enel.

Απόσυρση και των μονάδων σε Βρετανία και Ολλανδία

Εκτός από τις νέες μονάδες ΑΠΕ, η RWE σχεδιάζει να κλείσει ή να μετατρέψει  ως το 2030 και όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα που διαθέτει στη Βρετανία και την Ολλανδία.
Όσον αφορά στις ανθρακικές της μονάδες στη Γερμανία η RWE έχει δεσμευτεί ότι θα τηρήσει τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση του Βερολίνου, με το 2038 ως το χρονικό ορόσημο για το κλείσιμο όλων των μονάδων της κατηγορίας αυτής.
Προς το παρόν ο όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση για αποζημίωση για την απόσυρση ανθρακικών μονάδων, συνολικής ισχύος 3 GW ως το 2022.
Η RWE μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά το ένα τρίτο ή 60 εκατομμύρια τόνους μεταξύ 2012 και 2018 και επιδιώκει να μειώσει περαιτέρω κατά  70% την εκπομπή ρύπων από το  2019 ως το  2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης