Χρηματιστήριο

Moody’s: Τα 3 κριτήρια που θα οδηγήσουν σε επενδυτική βαθμίδα την Ελλάδα το 2021 ή 2022

tags :
Moody’s: Τα 3 κριτήρια που θα οδηγήσουν σε επενδυτική βαθμίδα την Ελλάδα το 2021 ή 2022
Πάντως είναι πολλοί που υποστηρίζουν ότι εάν η ΕΚΤ αποσύρει την ποσοτική χαλάρωση στα μέσα του 2021 ίσως η Ελλάδα να μην καταφέρει να ενταχθεί στο QE στην ποσοτική χαλάρωση λόγω της απουσίας επενδυτικής βαθμίδας
Οι αποδόσεις, τα επιτόκια δανεισμού από τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας της χώρας.
Ποτέ η Ελλάδα δεν δανειζόταν στα 10 χρόνια στο 1,32%, είναι τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Χαμηλά επιτόκια σημαίνει καλύτερη διαχείριση του χρέους και αυτό σηματοδοτεί και βελτίωση του προφίλ βιωσιμότητας.
Σε άλλες εποχές αυτή η εξέλιξη θα ήταν όχι απλά αιτία αναβάθμισης αλλά θα σημειωνόταν ντελίριο για την Ελλάδα.
Σήμερα αυτά τα ιστορικά χαμηλά στα επιτόκια των ομολόγων είναι αδιάφορες εξελίξεις για τους οίκους αξιολόγησης όπως η Moody’s, η Standard and Poor’s και η Fitch.
Στο παρελθόν αυτό το ράλι στα ομόλογα θα ήταν αιτία επιθετικών αναβαθμίσεων σήμερα δεν έχουν βαρύτητα γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι απόρροια της χειραγώγησης της ΕΚΤ μέσω της νομισματικής πολιτικής.
Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια στα ομόλογα δεν αντικατοπτρίζουν την δυναμική των οικονομιών αλλά είναι το αποτέλεσμα της χειραγώγησης των αγορών μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.
Ποιοι λόγοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade – που είναι και το κριτήριο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση;
Με βάση στέλεχος της Moody’s που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews οι βασικοί λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα είναι
1)Μια αποφασιστική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας σε επίπεδα άνω του 3% σταθερά που να δείχνουν ότι αυξάνεται η παραγωγικότητα της χώρας δομικά και όχι συγκυριακά.
2)Να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,2% του ΑΕΠ ώστε να μειωθούν τα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό, θα είναι μια ένδειξη ότι οι δανειστές αναγνωρίζουν ότι βελτιώνεται το προφίλ βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Μια θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος DSA σίγουρα θα βοηθούσε και για μετά το 2032.

3)Να μειωθούν αισθητά τα NPEs κάτω από 15% επίπεδα που με βάση τον σχεδιασμό θα σημειωθεί το 2021.
Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει επιστροφή της Ελλάδος στην κανονικότητα, σημαίνει ότι η Ελλάδα για τους οίκους αξιολόγησης έχει βιώσιμο χρέος και σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Με βάση αυτά τα 3 κριτήρια πιο πιθανή είναι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα προς το τέλος του 2021 ή αρχές 2022… σε καμία περίπτωση δεν αφορά το 2020.
Με βάση το στέλεχος της Moody’s η αναβάθμιση της Ελλάδος είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία βημάτων προς την κανονικότητα.
Συν τοις άλλοις στην τελευταία επίσημη έκθεση για την Ελλάδα η Moody’s είχε αναφέρει ότι θα διατηρήσει την βαθμολογία κάτω από investment grade…για χρόνια…

Πάντως είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι εάν η ΕΚΤ αποσύρει την ποσοτική χαλάρωση στα μέσα του 2021 ίσως η Ελλάδα να μην καταφέρει να ενταχθεί στο QE στην ποσοτική χαλάρωση λόγω της απουσίας επενδυτικής βαθμίδας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης