Ενέργεια

Saudi Aramco: Λιγότερο από 50% των ζημιών μπορεί να αναπληρωθεί άμεσα – Οι σχεδιασμοί Trump και τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών

Saudi Aramco: Λιγότερο από 50% των ζημιών μπορεί να αναπληρωθεί άμεσα –  Οι σχεδιασμοί Trump  και τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών
Προς το παρόν είναι "λίγο πρόωρο" να εξετασθεί αν θα χρειστεί οι ΗΠΑ να αντλήσουν από τα στρατηγικά αποθέματά τους για να καλύψουν τη ζήτηση δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ
Ράλι στις ενεργειακές μετοχές έχει πυροδοτήσει η άνοδος της τιμή του πετρελαίου καθώς επίσης και σε ομόλογα αντίστοιχων εταιρειών.
Ο πρόεδρος Trump δήλωσε ότι σε σχέση με το Ιράν η αμερικανική διπλωματία έχει ακόμα δρόμο και δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια.
Παράλληλα ότι δεν επίκειται πολεμική σύρραξη αλλά ο στρατός πρέπει να είναι πανέτοιμος. Εξέφρασε τη βεβαιότητα για μια ακόμη φορά ότι το Ιράν είναι πίσω από τους βομβαρδισμούς και ότι οι λεπτομερείς έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη σύντομα θα πιστοποιήσουν τους δράστες της επίθεσης. Ανέφερε ότι η Αουδική Αραβία θα χρειασθεί οπωσδήποτε ενίσχυση στους αμυντικούς της μηχανισμούς που οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προσφέρουν έναντι ανταλλαγμάτων.
Δεν έδειξε να ανησυχεί από τηνάνοδο των τιμών του πετρελαίου καθώς σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ο εμγαλύτερος παίκτης της αγοράς και έχει τη δυνατότητα να την εξομαλύνει.
Σε αυτή την κατέυθυνση συμφώνησε και ο αναλυτής της Invesko  που μίλησε στο Bloomberg.
Σύμφωνα επίσης με άλλους αναλυτές η άνοδος των τιμών του πετρελαίου μπορεί να πιέσει την Fed για μείωση επιτοκίων.
Αντιστοιχα ανεβαίνουν και οι τιμές τουν LPG μετά το χτύπημα που δέχθηκε η Aramco.
Η άνοδος του πετρελαίου επανέρχεται με υψηλότερο ρυθμό καθώς η Saudi Aramco ανέφερε ότι λιγότερο από το 50% της μονάδας Abcaic που παράγει το 7% της παγκόσμιας προσφοράς μπορεί άμεσα να αναπληρωθεί.
Ενδέχεται να  πάρει εβδομάδες μέχρ και μήνες για να υπάρξει  η τελική και οριστική επιδιόρθωση του συνόλου της γιγαντιαίας μονάδας για να επανέλθει 100% στην παραγωγή.
Αυτό αναζωπύρωσε εκ νέου τις τιμές του πετρελαίου οι οποίες ανεβαίνουν κατά 12,56% ή 7,82 δολάρια το brent ανά βαρέλι και 12,67% ή 7,04 δολάρια το αργό.
Αντίστοιχα βρίσκονται στα 68,8 δολάρια το Brent και 62,2 δολάρια το αργό.
Σύμφωνα με το Bloomberg η IPO της Saudi Aramco δεν θα καθυστερήσει ενώ σχεδιάζει να διοργανώσει την επόμενη εβδομάδα συγκέντρωση αναλυτών  για την IPO.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ  Barkido  δήλωσε στο Bloomberg ότι η Σαουδική Αραβία χειρίζεται ικανοποιητικά το πρόβλημα και οι τιμές θα εξομαλυνθούν.

Perry (ΥΠΕΝ ΗΠΑ): Στην αγορά υπάρχει διαθέσιμη σημαντική ποσότητα πετρελαίου

Υπάρχει διαθέσιμη σημαντική ποσότητα πετρελαίου δήλωσε σήμερα 16/7/2019 ο υπουργός ενέργειας των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να περιορίσει τηνάνοδο των τιμών του πετρελαίου, που προκλήθηκε μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας
"Η αγορά διαθέτει μια σημαντική ποσότητα", επεσήμανε ο Rick Perry, σε συνέντευξή του στο CNBC.
Παράλληλα, έκρινε ότι είναι προς το παρόν "λίγο πρόωρο" να πει αν θα χρειστεί όντως να αντλήσουν οι ΗΠΑ από τα στρατηγικά αποθέματά τους για να καλύψουν τη ζήτηση και ότι αναμένει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα διυλιστήρια και τον ακριβή χρόνο που θα παραμείνουν κλειστά.
Την Κυριακή η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι ενδέχεται ακόμη και σήμερα να αποκατασταθεί το ένα τρίτο της παραγωγής που διακόπηκε λόγω των επιθέσεων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Trump έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να αντλήσει από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, εφόσον χρειαστεί. Τα αποθέματα αυτά, περίπου 645 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ή η ποσότητα που καταναλώνουν οι ΗΠΑ μέσα σε έναν μήνα, φυλάσσονται σε υπόγεια στο Τέξας και τη Λουιζιάνα.
Το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε επίσης ότι είναι σε επαφή με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), που συντονίζει την ενεργειακή πολιτική σε 30 βιομηχανοποιημένες χώρες, για να διαπιστώσουν αν θα χρειαστεί κάποια συντονισμένη ενέργεια. Σύμφωνα με τον Πέρι, οι χώρες της ΔΟΕ, στην οποία μετέχουν και οι ΗΠΑ, διαθέτουν αποθέματα που ξεπερνούν το 1,5 τρισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Η Wall Street

Απώλειες στη Wall Street τη Δευτέρα 16/9/2019 εν μέσω φόβων ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου μετά από την επίθεση στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 142 μονάδες ή 0,52% στις 27076,32 μονάδες.
Είναι η πρώτη πτώση μετά από εννέα ημέρες για τον Dow.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,31% στις 2997,96 μονάδες
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 3,29% στις 462,55 μονάδες
Ο Nasdaq Composite υποχώρησε το 0,28% στις 8153,54 μονάδες.
Ο Quincy Krosby, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Prudential Financial, δήλωσε ότι "οτιδήποτε είναι επώδυνο για την οικονομία" μπορεί να  βλάψει τη χρηματιστηριακή αγορά.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate σημείωσαν άνοδο άνω του 14% στα 62,89 δολ. το βαρέλι.
Το  WTI αυξήθηκε κατά περισσότερο από 15% τη νύχτα.
Περί τις 23:57 ωρα Ελλάδας η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 12,56% στα 61,74 δολάρια το βαρέλι και το brent σημείωνε άνοδο 12,67% στα 67,85 δολάρια το βαρέλι.
Η απότομη κίνηση ψηλότερα έρχεται μετά από επίθεση το Σάββατο, που χτύπησαν περίπου το ήμισυ της ημερήσιας παραγωγής αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επίθεση ήταν αμοιβαία αντίδραση στις επιθέσεις στην Υεμένη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης