Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/ed9007352ab1578a559bc801dd7e61cd_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/ed9007352ab1578a559bc801dd7e61cd_L.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/ed9007352ab1578a559bc801dd7e61cd_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/ed9007352ab1578a559bc801dd7e61cd_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113
Μ. Βρετανία: Νέα ήττα για τον Johnson στη Βουλή

Μ. Βρετανία: Νέα ήττα για τον Johnson στη Βουλή

Μ. Βρετανία: Νέα ήττα για τον Johnson στη Βουλή
Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα του Johnson για πρόωρες εκλογές
Μια ακόμα κοινοβουλευτική ήττα υπέστη ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson καθώς οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν με εμφατικό τρόπο το αίτημα του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Η συζήτηση – η τελευταία καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων έκλεισε έως τις 14 Οκτωβρίου – πραγματοποιήθηκε μέσα σε έντονο και φορτισμένο κλίμα, ενώ η μαζική αποχή των βουλευτών της αντιπολίτευσης ήταν και αυτή που έκρινε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί του αιτήματος της κυβέρνησης Johnson για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν 293 βουλευτές (46 κατά, απείχαν 303 βουλευτές), όταν απαιτούνταν 434 ψήφοι για να περάσει η πρόταση Johnson.

Johnson: Δεν θα ζητήσω νέα αναβολή του Brexit

Σε δηλώσεις του ο Johnson, και αφού έγινε νόμος πλέον η τρίμηνη καθυστέρηση της διαδικασίας του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020, σε περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση δεν καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία με την ΕΕ έως τις 18/10, διεμήνυσε πως δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να  ζητήσει νέα αναβολή του Brexit.
«Δεν θα ζητήσω νέα αναβολή της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που προβλέπεται να γίνει την 31η Οκτωβρίου.
Αυτή η κυβέρνηση θα επιμείνει στη διαπραγμάτευση της για μια συμφωνία, αλλά παράλληλα θα προετοιμάζεται να φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία» είπε ο Johnson, διαμηνύοντας ότι θα πάει σε αυτήν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 17 – 18/10.
«Ανεξάρτητα από το πόσους μηχανισμούς αυτό το κοινοβούλιο θα βρει για να μου δέσει τα χέρια, θα αγωνιστώ για μια συμφωνία για το εθνικό συμφέρον.
Αυτή η κυβέρνηση δεν θα καθυστερήσει περαιτέρω το Brexit» υποστήριξε ο Johnson αφού έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn τόνισε ότι το κόμμα του θέλει τις πρόωρες εκλογές, αλλά δεν στήριξε την πρόταση Johnson, καθώς πρώτα από όλα θέλει να είναι βέβαιο ότι έχει διασφαλιστεί η αναβολή του Brexit και ότι έχει αποτραπεί η καταστροφή μιας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
«Δεν είμαι διατεθειμένος να ρισκάρω να επιβληθεί η καταστροφή της μη συμφωνίας στις κοινότητές μας, στις θέσεις εργασίας και στις υπηρεσίες μας και στα δικαιώματά μας.
Η μη συμφωνία δεν είναι καθαρή αποχώρηση, θα ξεκινήσει νέα περίοδος σύγχυσης και καθυστερήσεων» αλλά αυτή τη φορά με συνέπεια την κλιμάκωση «της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης, της εμβάθυνσης της φτώχειας σε όλη τη χώρα» υποστήριξε ο Corbyn.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε τον νόμο που μπλοκάρει το άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου

Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Λόρδων την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο βάζει "μπλόκο" στο σχέδιο Johnson για άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, αποκλείεται η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.
Ο Boris Johnson μπορεί να ζητήσει από τις Βρυξέλλες την επέκταση του Άρθρου 50, κάτι το οποίο θα επιτρέψει την παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2020.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για τον Johnson, ο οποίος υφίσταται κοινοβουλευτικές ήττες από την περασμένη εβδομάδα εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ χθες 8 Σεπτεμβρίου παραιτήθηκε και η υπουργός Εργασίας της βρετανικής κυβέρνησης, Amber Rudd. Η Rudd κατηγόρησε τον Johnson για "επίθεση στην αξιοπρέπεια και την δημοκρατία", μετά και τις διαγραφές "ανταρτών" Συντηρητικών βουλευτών.
Η Βασιλική Σύμφωνη Γνώμη (The Royal Asset), όπως λέγεται,  είναι μια σφραγίδα επικύρωσης του μονάρχη για τον νόμο που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο παρά την αντίθετη γνώμη της κυβέρνησης.

Αιφνίδια παραίτηση του προέδρου της Βουλής, John Bercow

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, John Bercow, η οποία θα ισχύσει από τις 31 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή την ημέρα που θεωρητικά η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ.
Πρόκειται για μία αιφνίδια παραίτηση, ενώ μιλώντας στο Κοινοβούλιο τόνισε ότι «ήταν ένα εξαιρετικό προνόμιο για την επαγγελματική μου ζωή το να είμαι πρόεδρος του Κοινοβουλίου».
Προσέθεσε ακόμη ότι είχε υποσχεθεί στη σύζυγό του ότι αυτή η θητεία του θα ήταν η τελευταία.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Ύστερα από όλες αυτές τις εξελίξεις, με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του Boris Johnson, τη στιγμή που η ΕΕ επισημαίνει πως δεν έχει λάβει ακόμα πειστικές απαντήσεις και προτάσεις από τη βρετανική κυβέρνηση όσον αφορά το backstop, το μηχανισμό ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, ζήτημα που είναι και το κυριότερο «αγκάθι» προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΕΕ όσον αφορά το Brexit.
Το πόσο ρευστή είναι η κατάσταση φαίνεται και από τα σενάρια που είναι στο τραπέζι για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς όλα είναι πιθανό από ένα άτακτο Brexit μέχρι ακύρωση του Brexit, σενάρια πάντως στα οποία αντιτίθενται τόσο η βρετανική Βουλή όσο και η βρετανική κοινή γνώμη.
Τα σενάρια:

Νέα αναβολή
Το Brexit, που τυπικά προβλεπόταν να γίνει την 29η Μαρτίου 2019, έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές.
Ο νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και τέθηκε σε ισχύ χθες υποχρεώνει τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson να ζητήσει από την ΕΕ νέα αναβολή τριών μηνών, ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020.
Ωστόσο, διεμήνυσε χθες πως δεν πρόκειται να ζητήσει νέα αναβολή και ότι θα πάει στις Βρυξέλλες να "κλείσει" συμφωνία με την ΕΕ, αν και προετοιμάζεται ακόμα και για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Brexit χωρίς συμφωνία
Το σενάριο αυτό, αν και δεν το επιθυμεί κανείς, παραμένει στο τραπέζι.
Ο Johnson απειλεί ότι προετοιμάζεται για αυτό, η ΕΕ διαμηνύει ότι είναι έτοιμη για όλα.
Το σενάριο αυτό θα ενεργοποιηθεί εφόσον οι 27 της ΕΕ αρνηθούν το αίτημα μιας νέας αναβολής του Brexit ή εφόσον προηγηθούν πρόωρες εκλογές στη Μ. Βρετανία και επικρατήσει ο Johnson

Brexit με συμφωνία
Το καλύτερο σενάριο για όλους, καθώς προϋποθέτει ότι ΕΕ και Μ. Βρετανία κατέληξαν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου τους.
Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν και σε μια λύση στο κρίσιμο θέμα των ιρλανδικών συνόρων.
Ωστόσο, όπως έχουν προειδοποιήσει πολλοί αναλυτές, ακόμα και σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο, η επόμενη ημέρα θα συνεπάγεται ακόμα πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ - Μ. Βρετανίας, όπως για παράδειγμα για τις  μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις.

Πρόωρες εκλογές
Αν και οι πρόωρες εκλογές έχουν απορριφθεί το τελευταίο διάστημα δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων, το σενάριο παραμένει στο τραπέζι καθώς η αντιπολίτευση συναινεί στις πρόωρες εκλογές εφόσον διασφαλιστεί η τρίμηνη αναβολή του Brexit και η αποτροπή ενός άτακτου Brexit.
Οι πρόωρες εκλογές ενδεχομένως να αποσαφηνίσουν - εκ νέου - τι πραγματικά επιθυμούν οι Βρετανοί πολίτες για την επόμενη ημέρα της χώρας τους.

Ακύρωση του Brexit
Το σενάριο αυτό έχει βάση μόνο αν γίνουν πρόωρες εκλογές και επικρατήσουν οι Εργατικοί, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει πως στόχος τους είναι να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr