Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Το top 10 των μετοχών λιθίου για να επενδύσετε παρά την υποχώρηση της αγοράς

Το top 10 των μετοχών λιθίου για να επενδύσετε παρά την υποχώρηση της αγοράς
Οι περισσότερες μετοχές λιθίου έχουν καταρρεύσει πρόσφατα, αλλά η ζήτηση  παραμένει σταθερά ανοδική
Όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες απαιτούν έναν καταλύτη για να λειτουργήσουν. Για τις περισσότερες συσκευές, η απαίτηση αυτή μεταφράζεται σε μια πηγή ενέργειας που βασίζεται στο λίθιο. Η ιδέα της αγοράς μετοχών λιθίου είναι συχνά μια επενδυτική  πρόταση.
Ωστόσο, οι αγορές αναπτύσσουν μερικές φορές τη δική τους λογική, η οποία φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με τα θεμελιώδη στοιχεία. Η ζήτηση στη βιομηχανία για το λίθιο παραμένει ισχυρή και είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών παράγουν έξυπνες συσκευές.
Ωστόσο, το Global X Lithium ETF (NYSEARCA: LIT) μειώθηκε κατά 28% περίπου κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Οι  εμπειρογνώμονες στον τομέα προβλέπουν υπερβολική προσφορά λόγω εξόρυξης.
Επιπλέον, πέρυσι οι αναλυτές της Morgan Stanley προέβλεπαν μια τεράστια πτώση της τιμής των βασικών commodity’s κατά τα επόμενα χρόνια, η οποία θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και την τεράστια ζήτηση από τις εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων.
Φυσικά, η άλλη μεγάλη ανησυχία προέρχεται από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η Κίνα έχει τεράστιο απόθεμα λιθίου. Επιπλέον, θεωρούν το εμπόρευμα ως "λευκό πετρέλαιο" και επιδιώκουν ενεργά να κυριαρχήσουν στην αλυσίδα εφοδιασμού του.
Αν και οι απόψεις ποικίλλουν σχετικά με αυτή τη δυναμική, αυτό είναι καθαρό bullish για τις μετοχές λιθίου λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης της βιομηχανίας τεχνολογίας.
Σύμφωνα με το Investorplace αυτές είναι οι δέκα επιλογές για τις μετοχές λιθίου που μπορούν να εκμεταλλευθούν οι επενδυτές παρά τον παραλογισμό της αγοράς.

Albemarle

Η κάμψη της αγοράς λιθίου επηρέασε σοβαρά και δυσανάλογα τους άμεσους ανταγωνιστές της βιομηχανίας.
Αλλά για μια σταθερή και διάσημη επιχείρηση όπως η Albemarle (NYSE: ALB), το selloff παρουσιάζει μια βιώσιμη ευκαιρία.
Η μετοχή της  ALB κατά το παρελθόν έτος, είχαν χάσει το 35% στις αγορές.
Αφού απορρόφησε μια απογοητευτική πτώση στα έσοδα το 2016, η Albemarle επέστρεψε δυναμικά το επόμενο έτος.
Η ανάπτυξη συνεχίστηκε το 2018 με αύξηση των εσόδων από 3,07 δισ. δολάρια σε 3,37 δισ. δολάρια.
Η ALB ανακοίνωσε τα κέρδη ανά μετοχή το δεύτερο τρίμηνο χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών   και τα έσοδα υποχώρησαν λίγο κάτω από τη μέση εκτίμηση. Ωστόσο, αύξησε τις προβλέψεις για το πλήρες έτος EPS.
Παρά τη γεωπολιτική ανησυχία, οι προοπτικές για το λίθιο παραμένουν ισχυρές. Οι ειδικοί προβλέπουν σχεδόν 9% άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης μέχρι το 2019.
Έτσι, η σημερινή αδυναμία είναι ένα καλό σημείο εισόδου.

Sociedad Quimica y Minera  

Λόγω της τεράστιας κυριαρχίας της στον κλάδο, δεν υπάρχει πλήρης συζήτηση για τις  μετοχές λιθίου χωρίς να αναφέρεται η Sociedad Quimica y Minera (NYSE: SQM).
Η SQM εδρεύει στη Χιλή, και σύμφωνα με το CNBC έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο και καμία άλλη χώρα δεν πλησιάζει στο 7,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους της Χιλής
Δυστυχώς, όπως συμβαίνει με πολλές άλλες μετοχές λιθίου, η SQM πάσχει από μια απόκλιση μεταξύ της θεμελιώδους αύξησης και του τεχνιτού trading. Κατά το προηγούμενο έτος, οι μετοχές μειώθηκαν κατά 42%.
Αλλά αυτό που είναι πραγματικά ιδιαίτερα θετικό στη μετοχή είναι η γενική σταθερότητα της χώρας υποδοχής της υποκείμενης εταιρείας.
 Ιστορικά, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Χιλής είναι ευνοϊκές. Ενώ αυτό μπορεί να έχει αλλάξει τα τελευταία δυόμισι χρόνια, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό εμπορικό εταίρο στη Χιλή.
Όταν ασχολείσθε με τις μετοχές λιθίου, είστε ήδη σε μια ευμετάβλητη αγορά. Με την SQM, μπορείτε τουλάχιστον να αφαιρέσετε κάποιες πολιτικές μεταβλητές εκτιμά το investorplace.

Tesla

Για κάποιο χρονικό διάστημα, η Tesla (NASDAQ: TSLA) ήταν μία από τις αγαπημένες εταιρείες τεχνολογίας. Μεγάλο μέρος του ενθουσιασμού που υπήρξε είχε να κάνει με τον διευθύνοντα σύμβουλο Elon Musk, έναν άνθρωπο που σκέφτεται με συνέπεια «έξω από το κουτί».
Οι επενδυτές Mull Tesla Stock αγοράζουν ως παραγωγή, μίσθωση και πωλήσεις Rev Up
Αλλά πολλοί ιδιοκτήτες των μετοχών της TSLA, επιθυμούν να μείνει περιστασιακά στο κουτί. Για όλα τα θετικά που έδωσε η Tesla στις τεχνολογικές και επιστημονικές κοινότητες, ο Διευθύνων Σύμβουλος έκανε παράλληλα πολλά μη υποχρεωτικά λάθη.
Επίσης υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των οχημάτων Tesla.
Αν κάποιος θέλει να κερδοσκοπήσει σε μετοχές λιθίου και μπαταρίας, ίσως θα πρέπει να κοιτάξει την TSLA. Πρόσφατα, ο Musk, πρότεινε ότι η Tesla μπορεί να εισέλθει στην επιχείρηση εξόρυξης λιθίου για να υποστηρίξει τα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Από τα τρελά πράγματα που έχει πει ο Musk πρόσφατα, αυτό είναι που τελικά έχει νόημα και οι «ταύροι» των commodity μπορεί να διαπιστώσουν ότι αυτή είναι η τέλεια αφηγηματική αναπαράσταση.

Panasonic

Η Panasonic (OTCMKTS: PCRFY)  είναι αυτή που κατέχει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της Tesla.
Όταν οι περισσότεροι ακούνε το όνομα Panasonic, σκέφτονται αμέσως για καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές. Αν και αυτό είναι ένα πολύ μέρος της επιχείρησής τους και της κληρονομιάς τους, η εταιρεία μετατοπίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό προς τις τεχνολογίες που βασίζονται στο λίθιο.
Οι Panasonic και Tesla ανέπτυξαν μια ισχυρή, αν και κάπως υποτιμημένη συνεργασία. Ειδικότερα, η Panasonic κατασκευάζει μπαταρίες ιόντων λιθίου των οχημάτων Tesla στο περίφημο Gigafactory της Tesla.
Το πιο σημαντικό, όμως είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο εταιρείες συνεχίζουν τη σχέση τους σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό φαίνεται να είναι μια βιώσιμη ευκαιρία για μακροπρόθεσμα οφέλη. Η ιδέα αυτή αποκτά περισσότερη αξιοπιστία, δεδομένου ότι η PCRFY έχει υποστεί την ίδια μοίρα με άλλες μετοχές λιθίου και μπαταρίας. Η PCRFY έχει μειωθεί κατά περίπου 5% από το προηγούμενο έτος.
Αλλά αν η Tesla κατορθώσει να ξεπεράσει τους φόβους της τότε η PCRFY θα είναι κατά μήκος της διαδρομής. Επιπρόσθετα, η Panasonic μπορεί να αξιοποιήσει και άλλες βασικές τεχνολογικές συνεργασίες.

Livent

Στον επενδυτικό τομέα, τα spin-off είναι touch-and-go σχέσεις.
Η Livent (NYSE: LTHM παλαιότερα αποτελούσε το βραχίονα λιθίου της FMC (NYSE: FMC).
Η μετοχή LTHM άρχισε τη δική της ζωή ως δημόσια εισηγμένη οντότητα τον Οκτώβριο του 2018.
Όμως τα αποτελέσματα δεν είναι ευνοϊκά, με τα μερίδια να είναι κάτω από ένα επιβλητικό 63% από την αρχική δημόσια προσφορά.
Αλλά τα δύσκολα ήρθαν τον Μάιο, όταν η Livent απογοήτευσε με τα κέρδη του πρώτου τριμήνου.
Η διοίκηση μείωσε τις προβλέψεις εσόδων και κερδών ολόκληρου του έτους λόγω της χαμηλής ζήτησης, ιδίως για τα προϊόντα λιθίου υψηλότερης κατηγορίας. Ακόμη χειρότερα, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια αγωγή που θα συνδέεται με την IPO της εταιρείας.
Αλλά η ζήτηση λιθίου σε γενικές γραμμές δεν πάει μακριά.
Από μικρότερα ηλεκτρονικά έως μεγάλες μπαταρίες, όλοι υποχωρούν σε αυτόν τον τομέα. Ως εκ τούτου, η μετοχή της LTHM προσελκύει ως μια κερδοσκοπική ευκαιριακή συμβολή.

Power Metals

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν ορισμένοι, δεν είναι όλες οι διαδικασίες εξόρυξης λιθίου ίδιες. Επί του παρόντος, οι δύο πιο δημοφιλείς μέθοδοι είναι τα αλγινικά άλατα λιθίου και τα πεγκματίδια του τανταλίου λιθίου καισίου ή πιο συχνά αναφέρονται ως “hard rock”
Οι άλμες λιθίου αντιπροσωπεύουν τη δημοφιλέστερη μέθοδο στην οποία βρίσκονται  τα περισσότερα αποθέματα λιθίου. Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι η διαδικασία είναι ευάλωτη σε ζητήματα που αφορούν το καιρό.
Δεδομένου ότι η βιομηχανική ζήτηση για το μέταλλο αυξάνεται συνεχώς, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά την παραγωγή.
 Όμως οι εταιρείες εξόρυξης λιθίου εξερευνούν το “hard rock”, το οποίο είναι ουσιαστικά ανεξάρτητο από τις καιρικές συνθήκες.
Μία εταιρεία εξόρυξης που δοκιμάζει το hard-rock concept είναι η Power Metal (OTCMKTS: PWRMF). Με πολλά έργα γύρω από τον πλούσιο σε πόρους Καναδά, η Power Metals στοχεύει να είναι σημαντικός προμηθευτής λιθίου. Επιπλέον, η γεωγραφικά σταθερή περιοχή της εταιρείας είναι πολύ θετική για την μετοχή PWRMF.
Αυτά είναι τα καλά νέα. Η όχι και τόσο καλή είδηση είναι ότι οι μετοχές μειώθηκαν κατά 68% κατά το τελευταίο έτος. Ακόμα, αν ψάχνετε για ένα δυνητικά εκρηκτικό παιχνίδι contrarian μεταξύ των μετοχών λιθίου και μπαταριών, η  Power Metals είναι αυτό. Απλά στοιχηματίζετε προσεκτικά και υπεύθυνα.

Lithium Americas

Η Lithium Americas (NYSE: LAC) είναι ένα άμεσο αλλά εντελώς κερδοσκοπικό στοίχημα. Ενώ η LAC κέρδισε μια υγιή δόση εμπιστοσύνης στο δρόμο με την κοινοπραξία της με την Sociedad Quimica y Minera, η εταιρεία δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία παραγωγής.
Αυτό δεν είναι απαραιτήτως ένας διακανονισμός, καθώς έχει νόμιμα σχέδια για την επίτευξη   περιουσιακών στοιχείων..
Η LAC έχει ήδη αναρριχηθεί   προσθέτοντας πάνω από 18 % σε ετήσια βάση.
Οι τιμές των commodity κυμαίνονται από έτος σε έτος για διάφορους λόγους. Ωστόσο, η ζήτηση για το λίθιο ευρέως αυξάνεται.
Δεν πρόκειται μόνο για ηλεκτρικά οχήματα και άλλες τεχνολογίες που επιβάλλουν φυσική χρήση που απαιτούν λίθιο. Η εκρηκτική αγορά ηλεκτρονικού τσιγάρου ή ατμοποιητή απαιτεί μια υγιή αλυσίδα εφοδιασμού λιθίου για να συνεχίσει να λειτουργεί.
Εφόσον υπάρχει η ώθηση για καινοτομία, τόσο θα ενισχύεται η ζήτηση για λίθιο. Αυτό προσθέτει κάποιο βαθμό εμπιστοσύνης στην αλλιώς κερδοσκοπική μετοχή LAC.

Galaxy Resources

Τα περισσότερα παιχνίδια στον τομέα του λιθίου αφορούν πάντοτε μετοχές εξόρυξης. Ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες, οι ανθρακωρύχοι δεν είναι γνωστοί για τη σταθερότητα και την αξιοπιστία τους. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συμβάλει στην άμβλυνση αυτού του κινδύνου είναι η αναζήτηση εταιρειών με διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια. Οι Galaxy Resources (GALXF) (OTCMKTS: GALXF) είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.
Ο πρωταρχικός ισχυρισμός της Galaxy για φήμη είναι το σχέδιο Sal de Vida, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Αργεντινή. Σε αυτό που οι ειδικοί της βιομηχανίας ονομάζουν «τρίγωνο λιθίου», η περιοχή παράγει πάνω από το 60% της παγκόσμιας ετήσιας προσφοράς λιθίου.
Πέρα από αυτό, η GALXF έχει έργα στην Αυστραλίας καθώς και στον Καναδά. Και οι δύο χώρες είναι γεωπολιτικά σταθερές, εξαλείφοντας έναν σοβαρό πονοκέφαλο για τους επενδυτές.
Όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου, πρέπει να σημειωθεί ότι η GALXF είναι τώρα μια μετοχή με τιμή κάτω από $ 1. Κατά το προηγούμενο έτος, οι μετοχές κατέγραψαν πτώση πάνω από 85% μεγάλο μέρος της οποίας οφείλεται στη μεταβλητότητα μιας σχετικά νέας αγοράς.

Toshiba  

Παρόμοια με την Panasonic, η Toshiba (OTCMKTS: TOSBF) είναι γνωστή κυρίως για τις ηλεκτρονικές συσκευές της, ιδιαίτερα για τους φορητούς υπολογιστές της. Ενώ οι πρωτογενείς επιχειρήσεις της είναι απίθανο να αλλάξουν, η Toshiba μετατοπίζει πόρους σε μεγάλο βαθμό προς τις τεχνολογίες λιθίου. Έχει ήδη επιτύχει ουσιαστική επιτυχία με μπαταρίες υψηλής ισχύος, γρήγορης επαναφόρτισης, με περισσότερες καινοτομίες στον αγωγό.
Και ενώ η TOSBF αποτελεί θεμιτή επιλογή για τις μετοχές μπαταριών με βάση το λίθιο, το χαρτοφυλάκιο πολλαπλών παραλλαγών του προσφέρει την προστασία από αστάθεια.
Οι μετοχές είναι περίπου 8% σε ετήσια βάση, παρά το γεγονός ότι άρχισαν να ξεκινούν το Μάιο.
Το άλλο πλεονέκτημα για την Toshiba είναι ότι η εταιρεία έχει υποστεί προηγούμενες βλάβες και βρίσκεται σε μια διαδρομή ανάκαμψης.
Ως εκ τούτου, η TOSBF προσφέρει ουσιαστική έκθεση στο λίθιο ενώ ενεργεί αποτελεσματικά ως αντιστάθμιση.

Pilbara  

Η το Pilbara (OTCMKTS: PILBF) έχει απορροφήσει τους κραδασμούς. Σε βάση YTD, η μετοχή PILBF μειώθηκε κατά 33%. Κατά την περασμένη περίοδο των 52 εβδομάδων, ανθρακωρύχος λιθίου-ταντάλι της Αυστραλίας υποχώρησε 59%.
Φυσικά, αυτό το συγκεκριμένο τμήμα εξόρυξης βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ενώ η ζήτηση αυξάνεται σε γενικές γραμμές, οι οικονομικές εντάσεις μεταξύ των Η.Π.Α. και της Κίνας επηρεάζουν την αγορά. Αυτή η σύγκρουση έχει βλάψει τις προβλέψεις για τις αυτοκινητοβιομηχανίες ηλεκτρικών οχημάτων, και έχει περιορίσει το συναίσθημα για τις μετοχές λιθίου.
Παρόλα αυτά, η PILBF, έχει δυνατότητες ως ευκαιρία υψηλού κινδύνου και με μεγάλη ανταμοιβή.
Το Project Pilgangoora της εταιρείας βρίσκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη PILBF είναι ότι το βασικό του έργο εξόρυξης είναι σχεδόν καθιερωμένη υποδομή.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να στείλει τα προϊόντα της στο λιμάνι και να τροφοδοτήσει την παγκόσμια ζήτηση.
Είναι ένα μακρινό πλάνο, αλλά η μετοχή PILBF διαθέτει μια ενδιαφέρουσα αφήγηση, ειδικά σε αυτές τις αποπληθωρισμένες τιμές.


www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης