Ενέργεια

Χατζηδάκης: Ποιές λιγνιτικές μονάδες έχουν προτεραιότητα στην απόσυρση - Ιδιωτικοποίηση δικτύου ΔΕΠΑ

Χατζηδάκης: Ποιές λιγνιτικές μονάδες έχουν προτεραιότητα στην απόσυρση - Ιδιωτικοποίηση δικτύου ΔΕΠΑ
Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ για ΔΕΗ - ΔΕΠΑ - ΛΑΡΚΟ
Η προσπάθεια απολιγνιτοποίησης θα ξεκινήσει με τις μονάδες Αμύνταιο Ι και Αμύνταιο ΙΙ , συνολικής ισχύος 600 MW, αλλά και τη μονάδα Μεγαλόπολη ΙΙΙ, ισχύος 300 MW, αναφέρει σε συνένετευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο ΥΠΕΝ κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Μάλιστα, η απόσυρση αυτών των μονάδων θα προχωρήσει πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2020, αφού αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της τηλεθέρμανσης των περιοχών
Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έλθει στη Βουλή ο νόμος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ  και ήδη ο αρμόδιος υφυπουργός, Γ. Θωμάς, εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα προβλέπει τη συνολική ιδιωτικοποίηση του δικτύου λιανικής στο φυσικό αέριο, έναντι του 14% που δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς το υπόλοιπο πσοσοστό θα μεταβιβαζόταν στην ΔΕΠΑ Υποδομών.
Ξεχωριστή πώληση θα υπάρξει για την ΕΠΑ Αττικής, που ενδιαφέρει πολλούς και ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Η εννιαία ΔΕΠΑ εμπορίας με τις διεθνείς υποδομές επίσης θα αναζητήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Σημειώνεται ότι η μεν ΔΕΠΑ σε επίπεδο χονδρεμπορικής χάνει συνέχεια έδαφος και έχει ελάχιστα κέρδη, ενώ οι υποδομές αντιστοιχούν στις διεθνείς συμμετοχές που αφορούν τον IGB, τον EastMed κ.α.
Εδώ πρόκειται για ένα εταιρικό σχήμα που έχει αδυναμίες αλλά και στρατηγικές συμμετοχές, που δεν είναι βέβαιο ότι πρέπει να απεμπολήσει το ελληνικό δημόσιο.

Το πνεύμα Χατζηδάκη - Κατάργηση ΝΟΜΕ

Απαλλαγή της ΔΕΗ από τους περιορισμούς που έχουν οι ΔΕΚΟ με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί τον Οκτώβριο, προκειμένου να λειτουργήσει ως επιχείρηση εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό, προαναγγέλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, λίγα μόλις 24ωρα μετά την έγκριση του πρώτου "πακέτου διάσωσης" της επιχείρησης.
Ο υπουργός σημειώνει ότι στόχος είναι να καταστεί η ΔΕΗ ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές, ενώ τονίζει  ότι «είναι η μόνη επιχείρηση που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και ταυτόχρονα ανοιχτή στον ανταγωνισμό.
Δεν μπορεί να λειτουργεί διοικητικά και ρυθμιστικά όπως λειτουργούν π.χ. οι αστικές συγκοινωνίες.
Είναι αρνητικό για την ίδια και τους εργαζόμενους».
«Οπωσδήποτε πριν το τέλος του Οκτωβρίου θα φέρουμε στη Βουλή έναν νόμο για τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι αυτός «θα καταργεί τα ΝΟΜΕ, θα θέτει τις βάσεις για τη μετάβαση στη «μετα-ΝΟΜΕ» εποχή και την πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές  της δεσμεύσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Πιστεύουμε άλλωστε στην υγιή ανταγωνισμό , ο οποίος είναι προς όφελος και της βιομηχανίας και των καταναλωτών.
Και δεν χρειαζόμαστε γι΄ αυτό κανένα μάθημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα φέρουμε ρυθμίσεις που θα απελευθερώνουν  τη ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, την ταχύτητα προσλήψεων κλπ, από το ζουρλομανδύα της αδυναμίας να κινηθεί γρήγορα όπως οι ανταγωνιστές της».
Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης προαναγγέλλει την είσοδο, μεσοπρόθεσμα, ιδιωτών επενδυτών στη ΔΕΗ, αλλά και τη συνεργασία της με τρίτους για την επέκταση στις ΑΠΕ.
«Βεβαίως και με τα μέτρα διάσωσης και εξυγίανσης που παρουσιάσαμε για τη ΔΕΗ, επιδιώκουμε, πέρα από το να την κρατήσουμε όρθια, να την καταστήσουμε ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τη μετάβαση της ΔΕΗ στη μεταλιγνιτική εποχή, αναφέρει ότι η υιοθέτηση του προγράμματος εξυγίανσης και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα τις εξασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια, τα οποία θα της επιτρέψουν «είτε μόνη της, είτε βασικά σε συνεργασία με άλλους ενεργειακούς παίκτες να μπει δυναμικά στις ΑΠΕ».Κατά τον ίδιο, είναι αδιανόητο η ΔΕΗ, ως η μεγαλύτερη εταιρίας ηλεκτρισμού της χώρας, να έχει μόνο το 3% της αγοράς ΑΠΕ.
Εκφράζει δε, τη βεβαιότητά του ότι η νέα διοίκηση της επιχείρησης θα θέσει την ενίσχυση  της θέσης της  στην αγορά αυτή ως προτεραιότητα.
Περαιτέρω, ο υπουργός αποκαλύπτει ότι η προσπάθεια απολιγνιτοποίησης θα ξεκινήσει με τις μονάδες Αμύνταιο Ι και Αμύνταιο ΙΙ , συνολικής ισχύος 600 MW, αλλά και τη μονάδα Μεγαλόπολη ΙΙΙ, ισχύος 300 MW.
Μάλιστα, η απόσυρση αυτών των μονάδων θα προχωρήσει πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2020, αφού αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της τηλεθέρμανσης των περιοχών.
Για την προβληματική Λάρκο, που ανέλαβε την αρμοδιότητά της προ ημερών, ο κ. Χατζηδάκης μιλά για κατάσταση με ευθύνη πολλών που έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, σημειώνοντας ότι πρώτη του έγνοια είναι «ο διορισμός μιας σοβαρής διοίκησης στην επιχείρηση τις αμέσως επόμενες ημέρες και αμέσως μετά η συμφωνία με την Κομισιόν για μια λύση που θα είναι ταυτόχρονα  νομικώς αποδεκτή, αλλά και ελκυστική για όσους επενδυτές θα ήθελαν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία  της εταιρίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας που θα αποφασιστεί».  
Πηγή: Bankingnews.gr
worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης