Φυσικό Αέριο

Πρωτοφανής πληρότητα στις υποδομές αποθήκευσης αερίου στην Ευρώπη - Πιθανές επιπτώσεις στο δόγμα της ενεργειακής ασφάλειας

Πρωτοφανής πληρότητα στις υποδομές αποθήκευσης αερίου στην Ευρώπη - Πιθανές επιπτώσεις στο δόγμα της ενεργειακής ασφάλειας
Οι υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι ήδη πλήρεις κατά 90%, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα
Αν και οι τιμές φυσικού αερίου βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό 10 ετών, οι υποδομές αποθήκευσης καυσίμου στην Ευρώπη έχουν ήδη μεγαλύτερη πληρότητα από τον μέσο όρο για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Euractiv.com
Ο λόγος είναι ότι η ασφάλεια εφοδιασμού ανησυχεί πολύ την Ευρώπη, και ιδιαίτερα μάλιστα την περίοδο του χειμώνα, που είναι ακόμη πιο απαραίτητη για την εξασφάλιση της θέρμανσης των νοικοκυριών.
Ωστόσο, τα δεδομένα για την επόμενη χειμερινή περίοδο φαίνεται να είναι διαφοροποιημένα, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει επιθετικά στην ευρωπαϊκή αγορά επιθετικά, με εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που προέρχονται από την αλματώδη ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στην Αμερική.
Αν και οι εισαγωγές LNG περιορίζονταν μέχρι πρόσφατα κατά κανόνα στη Βόρεια Ευρώπη, πλέον αυξάνεται η προμήθεια και των μεσογειακών χωρών, κυρίως της Ισπανίας.
Μάλιστα, οι αμερικανικές εξαγωγές LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 272% από τον Ιούλιο του 2018, όταν επετεύχθη συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Στην παρούσα συγκυρία, η Ευρώπη είναι ο κύριος αποδέκτης των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι πλήρεις κατά 90%, με τις Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Δανία, Αυστρία, Τσεχία και Ολλανδία να συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά.

Πολιτικές επιπτώσεις

Ευρώπη, Ρωσία και ΗΠΑ αποτελούν τα εμπλεκόμενα μέρη των πολιτικών επιπτώσεων της επονομαζόμενης «ενεργειακής ασφάλειας», για ξεχωριστούς λόγους η καθεμία.
Συγκεκριμένα, η ανησυχία είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, ενώ μάλιστα η ολοκλήρωση των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 θα περιπλέξει ακόμη περισσότερα τα δεδομένα.
Η Ουάσινγκτον βρίσκεται στην αντίπερα όχθη των συμφερόντων, ασκώντας πιέσεις στις κυβερνήσεις των ανατολικών κρατών, όπως η Πολωνία, για να "παγώσει" η κατασκευή του αγωγού.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν να αυξήσουν το μερίδιο πώλησης υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Ευρώπη, επιμένουν ότι το project αυξάνει την εξάρτηση της "Γηραιάς Ηπείρου" από τη Μόσχα, η οποία σε κάθε περίπτωση αρνείται τους παραπάνω ισχυρισμούς.
Η πρόσφατη αύξηση των αμερικανικών εισαγωγών LNG θα μπορούσε αντίθετα να καταστήσει λιγότερο πειστικά τα επιχειρήματα κατά του αγωγού, υπό το πρίσμα της ενεργειακής ασφάλειας.
Εάν το
LNG συνεχίσει να διαγράφει ανοδική πορεία στην Ευρώπη και η Gazprom χάνει μερίδιο αγοράς, τότε το αμερικανικό LNG θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις νέες εισαγωγές φυσικού αερίου από το Nord Stream 2.


Πιθανό όφελος για τον Nord Stream 2

Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.
Το γεγονός ότι οι αυξανόμενες εξαγωγές πραγματοποιούνται χωρίς μια συνοδευτική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-ΗΠΑ, δεν έχει περάσει απαρατήρητο.
Αρχικά, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα ανοίξουν το δρόμο για τις εξαγωγές LNG, στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας.

Οι προοπτικές μιας τέτοιας συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών (γνωστή στο παρελθόν ως TTIP), φαίνεται τώρα εξαιρετικά απίθανη στο εγγύς μέλλον.
Γίνεται αντιληπτό πως τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών ενέργειας, υψηλής αξιοποίησης των υποδομών αποθήκευσης, καθώς και ενισχυμένων αμερικανικών εισαγωγών.
Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τη συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια σε μια κρίσιμη στιγμή του ευρωπαϊκού "νομοθετικού κύκλου", ενδεχομένως προς όφελος του Nord Stream 2.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης