Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Στις αρχές του 2020 μεταθέτει το Χρηματιστήριο Ενέργειας την έναρξη συναλλαγών φυσικού αερίου

Στις αρχές του 2020 μεταθέτει το Χρηματιστήριο Ενέργειας την έναρξη συναλλαγών φυσικού αερίου

Την επόμενη χρονιά η έναρξη της πλατφόρμας εμπορίας

Η μικρή αργοπορία στην ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας, αλλά και η έμφαση που πρέπει να δοθεί τους επόμενους μήνες από την Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) στην ολοκλήρωση της υλοποίησης της προημερήσιας και της ενδοημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε το Target Model να εφαρμοσθεί από τον Ιούνιο του 2020, φαίνεται πως θα καθυστερήσουν την ανάπτυξη και έναρξη της πλατφόρμας εμπορίας (trading platform) φυσικού αερίου.
Έτσι, αντί για το τέλος του 2019 όπως προγραμματιζόταν αρχικά, πλέον τοποθετείται μέσα στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς η «πρεμιέρα» της πλατφόρμας, που αναπτύσσεται από την ΕΧΕ σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ (ο οποίος συμμετέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο) και η οποία θα καταστήσει το φυσικό αέριο το δεύτερο ενεργειακό προϊόν που θα συναλλάσσεται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, μετά το ρεύμα.

Νέο μοντέλο συναλλαγών

Με την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας, η οποία λογικά θα ανάβει το «πράσινο φως» για την επέκταση του Χρηματιστηρίου στο φυσικό αέριο, θα ακολουθήσει η σύνταξη του Κανονισμού της spot αγοράς καθώς η ανάπτυξη των απαραίτητων πληροφοριακών συστημάτων.
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2020, ώστε εφεξής οι εταιρείες εισαγωγής, εμπορίας και προμήθειας του καυσίμου, καθώς και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, να διαθέτουν πλέον ένα νέο μοντέλο συναλλαγών.
Το μοντέλο αυτό, μέσω της πλατφόρμας εμπορίας, θα προσθέσει τις ανώνυμες συναλλαγές στις εξωχρηματιστηριακές αγοραπωλησίες (over the counter) με τις οποίες λειτουργεί η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, στην τρέχουσα δομή της.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, ο οποίος με τη σειρά του θα βελτιστοποιήσει τις συνθήκες προμήθειας και θα καταστήσει πιο αξιόπιστα τα οικονομικά σήματα, εξασφαλίζοντας έτσι μικρότερο κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα εισόδου νέων «παικτών» στην αγορά.

Τα βήματα που προηγήθηκαν

Η οργανωμένη spot χονδρεμπορική αγορά με την πλατφόρμα εμπορίας, και η αγορά παραγώγων που θα ακολουθήσει, θα αποτελέσει την κατάληξη των βημάτων αναδιοργάνωσης των εγχώριων συναλλαγών που έχει ήδη υλοποιήσει ο ΔΕΣΦΑ, ξεκινώντας από το βάθρο εξισορρόπησης (Balancing Platform), το οποίο ανέπτυξε σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και ξεκίνησε να λειτουργεί την 1η Ιουλίου 2018, όσο και η εισαγωγή του εικονικού σημείου συναλλαγών.
Μέσω του Βάθρου Εξισορρόπησης, ο ΔΕΣΦΑ μπορεί πλέον να αγοράζει και να πωλεί τις ποσότητες αερίου που απαιτούνται για την εξισορρόπηση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς μέσω δημοπρασιών.
Έτσι, οι ημερήσιες τιμές αναφοράς για την αγορά και πώληση αερίου διαμορφώνονται πλέον με βάση τις συναλλαγές μεταξύ των χρηστών και του ΔΕΣΦΑ στο Βάθρο Εξισορρόπησης
Από την άλλη πλευρά, το εικονικό σημείο συναλλαγών διεύρυνε τη δυνητική «δεξαμενή» εμπόρων και στους λεγόμενους paper traders. Κι αυτό γιατί έδωσε τη δυνατότητα δραστηριοποίησης και εταιρειών εμπορίας που δεν έχουν ως αντικείμενο τη φυσική
παράδοση ή παραλαβή αέριου.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης