Χρηματιστήριο & Αγορές

Ελεύθερη πτώση στις αγορές, ανησυχία για ύφεση - Βουτιά 3,05% για τον Dow

tags :
Ελεύθερη πτώση στις αγορές, ανησυχία για ύφεση - Βουτιά  3,05% για τον Dow
Η καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων αντιστράφηκε για πρώτη φορά από το 2007
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν την τετάρτη 14/8/2019 οι διεθνείς αγορές, καθώς η ανησυχία για πιθανή ύφεση στη Γερμανία, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων στις ΗΠΑ, επισκίασαν τις θετικές εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας. 
Ο Dow Jones «βούλιαξε» κατά 3,05% ή 800 μονάδες, στις 25.479,42, καταγράφοντας τη χειρότερη ημέρα του 2019, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,93% στις 2.840,60 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 3,02%, στις 7.773,94 μονάδες. 

Image
Υπό πίεση βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με την Bank of America να καταγράφει βουτιά 4,7%, τη Citigroup να σημειώνει πτώση 5,3%, την JPMorgan να υποχωρεί κατά 4,2%, τη Morgan Stanley να καταγράφει απώλειες 3,4% και την Goldman Sachs να κλείνει στο -4,2%.
Οι πιέσεις στις αμερικανικές τράπεζες έφεραν το σύνολο του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου σε περιοχή διόρθωσης ενδοσυνεδριακά, με τις Morgan Stanley, Goldman Sachs και Wells Fargo να διολισθαίνουν περαιτέρω σε «bear market».
Ο δείκτης S&P 500 Financials Sector σημείωσε «βουτιά» άνω του 3%, υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά έως και 10% σε σχέση με τα υψηλά 52 εβδομάδων, κάτι που ορίζεται ως επίπεδο διόρθωσης. 
Οι Citigroup, JPMorgan και Bank of America δεν βρίσκονται ακόμη σε «bear market», ωστόσο διολίσθησαν και αυτές σε περιοχή διόρθωσης, καταγράφοντας πτώση άνω του 10% από τα υψηλά 52 εβδομάδων.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών παραμένουν, εν τω μεταξύ, στραμμένα στα αμερικανικά ομόλογα, όπου, για πρώτη φορά από το 2007, αντιστράφηκε η καμπύλη απόδοσης, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να είναι χαμηλότερη από εκείνη του 2ετούς, ένα σπάνιο φαινόμενο που συνιστά οιωνό επικείμενης ύφεσης.



Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σχεδόν κατά 10 μονάδες βάσης, στο 1,583%, ενώ η απόδοση του 2ετούς σημείωσε πτώση 9,2 μ.β. στο 1,577%.
Οι ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας έστρεψαν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια, με την απόδοση του 30ετούς ομολόγου να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, σημειώνοντας πτώση 11,5 μ.β. στο 2,022%.

Image


Σημειώνεται πως από το 1978, η καμπύλη μεταξύ των αποδόσεων των 2ετών και 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έχει αντιστραφεί πέντε φορές, με όλες να ακολουθούνται από ύφεση.

Πάντως, τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι μετά την αντιστροφή της καμπύλης ακολουθεί μια περίοδος 22 μηνών κατά μέσο όρο προτού ξεσπάσει η ύφεση.
Νωρίτερα σήμερα, στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική οικονομία ενέτειναν τις ανησυχίες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Συγκεκριμένα, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 4,8% τον Ιούλιο -ο πιο αδύναμος ρυθμός αύξησης των τελευταίων 17 ετών. 
Εν τω μεταξύ, νέα επίθεση κατά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, κατηγορώντας τον πρόεδρό της, Jerome Powell, για την αντιστροφή της καμπύλης.
«Η Κίνα δεν είναι το πρόβλημά μας, αν και το Χονγκ Κονγκ δεν βοηθά. 
Η απόκλιση είναι τεράστια και οι άλλες χώρες λένε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον ανύποπτο Jay Powell και στη Federal Reserve.
ΤΡΕΛΗ ΑΝΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ!», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος.
Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Peter Navarro τόνισε πως η υποχώρηση των αποδόσεων είναι ακόμα ένα σημάδι ότι η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, τονίζοντας πως η κεντρική τράπεζα συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα του Λευκού Οίκου.
Εν τω μεταξύ, στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ, ενίσχυσαν τις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed.
Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια υποχώρησαν κατά 1,8%.
Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υποτονικός, παρά την ευρεία αύξηση στις τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο, κάτι που, με τη σειρά του, σημαίνει ότι η Fed θα μπορούσε να προβεί σε μια πιο «επιθετική» νομισματική χαλάρωση.
Τα αδύναμα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία αντιστάθμισαν τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν χθες στο «μέτωπο» του εμπορίου, που είχαν σαν αποτέλεσμα να καταγράψουν οι δείκτες της Wall Street ισχυρά κέρδη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.
Ωστόσο, ο Dow Jones «έσβησε» όλα τα κέρδη που αποκόμισε χθες:


Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες πως αποφάσισαν να αφαιρεθεί μια σειρά κινεζικών προϊόντων από τη λίστα με τους επιπρόσθετους δασμούς 10%, ενώ ανακοινώθηκε ότι για μια σειρά προϊόντων η επιβολή του δασμού μεταφέρεται για τις 15 Δεκεμβρίου. 
Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό από το Πεκίνο, οι δυο πλευρές αναμένεται να έχουν νέες συνομιλίες σε δύο εβδομάδες.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:
Image
Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:
Image

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:
Image
Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ελεύθερη πτώση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Ευρωζώνη και τη Γερμανία ενέτειναν τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.
Οι επενδυτές παρακολουθούν, την ίδια ώρα, με ανησυχία, τα μηνύματα ύφεσης που στέλνουν τα αμερικανικά ομόλογα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,68% κι έκλεισε στις 366,16 μονάδες, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να καταγράφουν βουτιά 2,8% και τις τράπεζες να σημειώνουν πτώση 2,6%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX «βούλιαξε» κατά 2,19% στις 11.492,66 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,42% στις 7.147,88 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 2,08% στις 5.251,30 μονάδες. 

Image

Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 2,53% κι έκλεισε στις 20.020,28 μονάδες, με την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα να επιμένει, καθώς η πρόταση μομφής από τη Lega κατά της κυβέρνησης Conte βρίσκεται στον αέρα.
Η συρρίκνωση που κατέγραψε η οικονομία της Γερμανίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 έχει προκαλέσει ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να εισέλθει σε ύφεση.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο, έναντι ανάπτυξης 0,4% του προηγούμενου τριμήνου, ενώ σε ετήσια βάση, η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη, έναντι ανάπτυξης 0,6% του β’ τριμήνου του 2018.
Επιβράδυνση κατέγραψε η ανάπτυξη και στην Ευρωζώνη, με το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης να αυξάνεται κατά 0,2%, έναντι αύξησης 0,4% του πρώτου τριμήνου του 2019, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, καταγράφηκε ανάπτυξη 1,1%.
Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία και για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 1,6% τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια κατέγραψε βουτιά 2,6%.
«Οι εμπορικές εντάσεις, η παγκόσμια αβεβαιότητα και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας γονάτισαν εν τέλει τη γερμανική οικονομία», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, προσθέτοντας ότι «η αυξημένη αβεβαιότητα έχει επηρεάσει το κλίμα και επομένως την οικονομική δραστηριότητα».
Στο επίκεντρο παραμένουν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, μετά το «φρένο» που έβαλε η Γερουσία της χώρας στο αίτημα του Matteo Salvini για άμεση διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
Η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα της Lega για εξέταση της πρότασης μομφής και αποφάσισε πως ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte θα εμφανιστεί ενώπιον του σώματος στις 20 Αυγούστου.
Όσον αφορά τη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Boris Johnson συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον σύμβουλο ασφαλείας των ΗΠΑ, John Bolton, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο μίας εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit στις 31 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Johnson, μία εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με τις ΗΠΑ θα δημιουργήσει «νέες ευκαιρίες» για τις βρετανικές εταιρείες, και ιδιαίτερα για τις εταιρείες του κλάδου υπηρεσιών.

Ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ομολόγων Γερμανίας, Ιρλανδίας

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, εν μέσω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία.
Στον απόηχο της χαμηλής ανάπτυξης και του αδύναμου πληθωρισμού στη χώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε στο -0,649%, από -0,609% στο προηγούμενο κλείσιμο.

Image
Όσον αφορά την υπόλοιπη Ευρωζώνη, σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησε και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας, στο -0,080%, από -0,030% χθες. 
Στην Πορτογαλία η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 0,181%, από 0,232%, ενώ του αντίστοιχου ισπανικούσημείωσε πτώση στο 0,145%, από 0,211%.
Ράλι κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει βουτιά άνω των 10 μονάδων βάσης και να διαμορφώνεται στο 1,515%, από 1,62% στο προηγούμενο κλείσιμο.

Image


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης