Τελευταία Νέα

Κύπρος: Μαραθώνιος ταλαιπωρίας για φωτοβολταϊκά

Κύπρος: Μαραθώνιος ταλαιπωρίας για φωτοβολταϊκά
H διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε οικακούς χρήστες αποδεικνύεται προβληματική
Αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκ μέρους της ΑΗΚ τόσο στην υπογραφή της συμφωνίας του Net Metering όσο και μετά την εγκατάσταση του συστήματος που πρέπει να το επιθεωρήσει και να εκδώσει το σχετικό πιστοποιητικό που απαιτείται για τη χορηγία.
Μου έχουν πει ότι η καθυστέρηση οφείλεται στον μεγάλο αριθμό αιτήσεων που έχουν λάβει, ενώ δεν γνωρίζει το υπουργείο αν θα δοθεί παράταση του σχεδίου. Συγγνώμη αλλά έτσι ενθαρρύνουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών;  Λάβετε υπόψη ότι το σχέδιο ξεκίνησε 8 Μαρτίου και λήγει 2 Σεπτεμβρίου... Τελικά, όσοι λάβουν τη χορηγία θα είναι αυτοί που υπέβαλαν την αίτηση με τα δικαιολογητικά στην ΑΗΚ τον Μάρτη ή τον Απρίλη το αργότερο. Με αυτά τα δεδομένα, απαιτείται παράταση του σχεδίου για παραχώρηση χορηγιών.  Μαρία Α. 
Για τα όσα αναφέρει πιο πάνω η αναγνώστριά μας ενημερώσαμε την εκπρόσωπο Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου Χριστίνα Παπαδοπούλου, από την οποία πήραμε και την πιο κάτω τοποθέτηση:
«Παραλαβή της αίτησης για έγκριση σύνδεσης Φωτοβολταϊκού Συστήματος Net Metering γίνεται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Χρηστών Δικτύου των Περιφερειακών Γραφείων της ΑΗΚ. Όταν η αίτηση είναι συμπληρωμένη και συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά όπως προνοούνται από το Σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας, η Αίτηση γίνεται αποδεκτή. Η επιστολή έγκρισης σύνδεσης γίνεται εντός 7 εργάσιμων ημερών. Μετά την έγκριση της αίτησης από τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΑΗΚ), ο αιτητής μπορεί να προχωρήσει στην υπογραφή της Σύμβασης Συμψηφισμού Μετρήσεων με την ΑΗΚ. Αυτό μπορεί να το κάμει σε οποιονδήποτε χρόνο μετά την έγκριση του ΔΣΔ, δηλαδή, δεν απαιτείται να ολοκληρώσει την εγκατάστασή του για να υπογράψει τη Σύμβαση, θα μπορεί να το κάμει αρκετά νωρίτερα. 
Ο έλεγχος/επιθεώρηση του Φωτοβολταϊκού Συστήματος πραγματοποιείται, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου Net Metering, εντός 25 εργάσιμων ημερών από την υποβολή των σχετικών εντύπων και σχεδίων για τον νενομισμένο έλεγχο. Παρά τον όγκο εργασίας λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και αριθμού αιτήσεων, ο ΔΣΔ δίδει ιδιαίτερη σημασία στην έγκαιρη ανταπόκριση στην εξυπηρέτηση των αιτητών. Προς την επίτευξη του στόχου αυτού έχει εγκρίνει υπερωριακή εργασία στα Τμήματα Επιθεωρητών Εγκαταστάσεων ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους αιτητές εντός των απαιτούμενων χρονοδιαγραμμάτων. Μετά τον επιτυχή έλεγχο εκδίδεται το σχετικό Πιστοποιητικό Καταλληλότητας επιτυχούς επιθεώρησης, το οποίο απαιτείται για τη χορηγία».
 
Πηγή: philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης