Δεσμευθήκαμε ότι δεν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος και αυτό θα γίνει δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας
Η στήριξη των αδύναμων καταναλωτών θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων αμέσως μετά την τοποθέτηση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Ν.Ρ.: Έχω την αίσθηση ότι ο υπουργός της Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο οποίος είναι μαζί μας, καλημέρα σας κ. υπουργέ...
Κ.Χ.: Καλημέρα, καλημέρα και σε σας.
Ν.Ρ.: Κύριε υπουργέ θελήσαμε να ξεκινήσουμε το θέμα μας όχι από τη διάσωση της ΔΕΗ, όπου η διάσωση της ΔΕΗ είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για να έρθουν και όλα τα άλλα, αλλά από την καθημερινότητα των πολιτών κ. Υπουργέ. Και πρέπει να σας πω ότι εδώ έχουμε εκατοντάδες, μα εκατοντάδες μηνύματα, τα οποία λένε «γιατί η ΔΕΗ δεν κάνει περισσότερες δόσεις για να μπορέσουμε να πληρώσουμε;». Είναι η περίπτωση που θέλουν, αλλά δεν έχουν κ. υπουργέ.
Π.Σ.: Και πολύ υψηλή προκαταβολή κ. υπουργέ. Αυτό λένε όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι τηλεφωνούν και περιγράφουν μηνύματα εδώ στο mail μας.
Κ.Χ.: Τα ξέρω, τα ξέρω. Τα ξέρω γιατί τα βιώνω. Βουλευτής είμαι, είμαι σε επαφή με τον κόσμο. Δεύτερον τα έχω ζήσει και σε άλλα τηλεοπτικά panels. Τρίτον τα βλέπω με emails και τηλεφωνήματα στο γραφείο μου. Επομένως δεν μου είναι ξένα όλα αυτά. Και προφανώς θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν, το είπα και στη Βουλή. Άλλωστε είναι και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι υποχρέωση της καινούργιας διοίκησης της ΔΕΗ να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι, να ξεχωρίσει τα μεγάλα ψάρια από τους ανθρώπους, που πραγματικά πένονται, που πραγματικά δεν έχουν κάποια προοπτική στη ζωή τους, δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι και είναι θέμα- πώς να σας πω- στοιχειώδους ανθρωπιάς να το κάνουμε αυτό. Θέλω να ζητήσω μια μικρή πίστωση χρόνου, να τοποθετηθεί η καινούργια διοίκηση της ΔΕΗ, να δούμε και τη συνολικότερη προσπάθεια διάσωσης της ΔΕΗ. Διότι όπως καταλαβαίνετε αν η ΔΕΗ καταρρεύσει δεν θα χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Θα κάνουμε πολύ πολύ χειρότερες συζητήσεις, πολύ πιο δυσάρεστες.
Ν.Ρ.: Κύριε υπουργέ είναι στα πλάνα σας η αύξηση των δόσεων και η μείωση των προκαταβολών;
Κ.Χ.: Αυτά θα τα δει ξαναλέω η διοίκηση της ΔΕΗ.
Ν.Ρ.: Ναι αλλά δεν έχει ρεύμα κ. υπουργέ η γυναίκα. Έχει 6.000 ευρώ χρέος.
Κ.Χ.: Μα σας την είπα την κατεύθυνση κ. Ρογκάκο. Σας την είπα. Δεν μπορώ να εξαγγέλλω τώρα από την εκπομπή σας ατομικές ρυθμίσεις.
Π.Σ.: Όχι ατομικές, είναι πολύς ο κόσμος, που ρωτάει κ. υπουργέ.
Κ.Χ.: Σας είπα, η κατεύθυνση είναι αυτή που σας είπα. Μην κρούετε ανοιχτές θύρες. Είναι ξεκάθαρη η πολιτική μας. Το είπα από το βήμα της Βουλής. Προφανώς στο φτωχό άνθρωπο θα δώσουμε προτεραιότητα.
Ν.Ρ.: Μην εκνευρίζεστε. Κύριε υπουργέ μην εκνευρίζεστε.
Κ.Χ.: Να σας το πω αλλιώς κι εμείς έχουμε…
Ν.Ρ.: Είναι θέμα το οποίο είναι υπαρκτό.
Κ.Χ.: Μα το ξέρω...
Ν.Ρ.: Και να σας πω τι λένε στα μηνύματα; «Δεν μας ενδιαφέρει καν η διάσωση της ΔΕΗ. Ας κάνει ό,τι καταλαβαίνει ο υπουργός Ενέργειας και ας κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».
Κ.Χ.: Εντάξει, αυτό είναι λάθος. Αυτό είναι λάθος, γιατί αν δεν υπάρχει ΔΕΗ δεν θα έχει κανένας ρεύμα κ. Ρογκάκο. Δεν θα έχει κανένας. Εκτός αν έχετε εσείς κανένα τρόπο να τον συνδέσετε.
Ν.Ρ.: Θέλω να πω όμως ότι τον κόσμο τον ενδιαφέρει η καθημερινότητά του.
Κ.Χ.: Βεβαίως, καθημερινότητα είναι να υπάρχει η ΔΕΗ και καθημερινότητα είναι να στηρίζονται οι φτωχοί άνθρωποι. Ακόμα θυμάμαι- δεν ήθελα να το πω- αλλά ακόμα θυμάμαι [όταν] ήμουν στον κ. Παυλόπουλο ένα βράδυ, στο συνάδελφό σας- να σας τα πω και με το όνομά τους δηλαδή- και ακόμα έχω στα αυτιά μου αυτά που έλεγε μια κυρία από το Κερατσίνι, που είχε ένα ανάπηρο παιδί και ακουγόταν το ανάπηρο παιδί δίπλα να κλαίει και να λέει [η κυρία] ότι δεν έχουμε ρεύμα. Με συγκλόνισε! Επομένως, να σας το πω- και συγγνώμη που σας το λέω- μαθήματα ανθρωπιάς δεν θα πάρω από κανέναν. Από κανέναν. Αλλά δεν δέχομαι να μπω και σε μια λαϊκίστικη λογική, προτού υπάρξει διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία να είναι μια ανεξάρτητη επιχείρηση, και προτού υπάρξει ένα λεπτομερειακό σχέδιο και γι’ αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα να φύγω από την γενική κατεύθυνση- που είναι ξεχωρίζουμε τα μεγάλα ψάρια από τους φτωχούς ανθρώπους. Προσπαθούμε να στηρίξουμε τους φτωχούς ανθρώπους, με το κοινωνικό τιμολόγιο και εφαρμόζοντας και μια ειδική πολιτική σε σχέση με τα καθυστερούμενα στη ΔΕΗ- και να μπω σε μια συζήτηση, η οποία δεν θα αντανακλούσε το δικό μου πνεύμα, έτσι όπως με ξέρει ο κόσμος επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα.
Π.Σ.: Είναι απολύτως αντιληπτό κ. υπουργέ. Ούτε μαθήματα ανθρωπιάς κάνουμε ούτε τίποτα. Σας μεταφέρουμε την αγωνία του κόσμου, την οποία ξέρετε κι εσείς και καταλαβαίνουμε ότι εσείς θα δώσετε την κεντρική κατεύθυνση, που μας την περιγράψατε. Ότι προς τα εκεί κατατείνετε, όπως καταλαβαίνουμε.
Κ.Χ.: Συμφωνούμε λοιπόν. Ας κρατήσουμε ότι συμφωνούμε στην κατεύθυνση και από εκεί και πέρα ξαναλέω θα μπει καινούργια διοίκηση στη ΔΕΗ πολύ σύντομα και θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά, με όλες τις παραμέτρους.
Ν.Ρ.: Κύριε υπουργέ πάμε σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και θα μας απαντήσετε πότε θα μπει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ και ποια θα είναι, αν έχετε επιλέξει.
Κ.Χ.: Μήπως γίνεται να συνεχίσουμε; Δεν ξέρω τώρα τις υποχρεώσεις σας, αλλά επειδή εγώ σήμερα ήμουν στο Κάιρο… δεν έχω πολύ χρόνο σας το λέω εκ των προτέρων.
N.Ρ.: Τρία λεπτά θα μας δώσετε.
BREAK
Ν.Ρ.: Εδώ είμαστε, επιστρέψαμε στη συζήτησή μας με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τον κ. Χατζηδάκη, και τον ευχαριστούμε θερμά για την υπομονή αυτή τη μικρή που έκανε. Κύριε υπουργέ δεν αμφισβητεί κανείς το κοινωνικό προφίλ και της κυβέρνησης και το δικό σας, πόσω μάλλον εγώ δεν μπορώ να το αμφισβητήσω κάτι τέτοιο. Όμως τώρα πάμε και στο θέμα των τιμολογίων κ. υπουργέ.
Κ.Χ.: Κύριε Ρογκάκο να σας το ξεκαθαρίσω. Το είπα στη Βουλή και γι’ αυτό νομίζω η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να τραβήξει πάρα πολύ. Είπα ότι 60.000 άνθρωποι, οι οποίοι είναι προφανώς υψηλού εισοδήματος, χρωστάνε τα μισά λεφτά, τα οποία αυτή την ώρα πρέπει να εισπράξει η ΔΕΗ. Όπως έχει πει και η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ εδώ και μήνες, υπάρχουν άνθρωποι με πισίνες, με βίλες, οι οποίοι κρύβονται πίσω από το κοινωνικό πρόβλημα και χρωστάνε στη ΔΕΗ. Λοιπόν, [σε] αυτούς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, σε αυτούς θα στοχεύσουμε.
Ν.Ρ.: Πολύ σημαντική απάντηση. Τώρα κ. υπουργέ κάνατε μία δήλωση και ο κόσμος πρέπει να σας πω λίγο έχει μπερδευτεί. Δηλαδή μας λέει «είπε ο υπουργός της Ενέργειας ότι ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά θα μειώσει άλλες υπηρεσίες και δεν θα δει καμία αύξηση ο κόσμος τελικά στην τσέπη του». Τι ακριβώς εννοούσατε;
Κ.Χ.: Ο κόσμος δεν θα έχει καμία αμφιβολία, όταν θα δει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο σπίτι και θα δει ότι τελικά δεν θα πληρώσει τίποτα παραπάνω. Η ΔΕΗ από το συνολικό πακέτο, που πληρώνει κάθε καταναλωτής στο τέλος, όταν έρχεται ο λογαριασμός θα εισπράξει παραπάνω λεφτά, στην προσπάθεια να την στηρίξουμε διότι είναι στα πρόθυμα της κατάρρευσης. Ο ορκωτός ελεγκτής είπε πριν από μερικούς μήνες ότι είναι θέμα μηνών η εταιρεία ουσιαστικά να κλείσει, εάν συνεχιστεί όλη αυτή η ιστορία. Η ΔΕΗ επομένως θα στηριχθεί, αλλά την ίδια στιγμή αυτή η αναπροσαρμογή προς τα πάνω στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα ισοσταθμιστεί, θα εξισορροπηθεί με δύο μειώσεις. Μία μείωση, που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση- το είπα στο βήμα της Βουλής, δεν μασάω τα λόγια μου- για τον ΦΠΑ στο ρεύμα και από την άλλη η μείωση που θα κάνουμε εμείς στο λεγόμενο ΕΤΜΕΑΡ, που είναι αυτά που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Ο λογαριασμός αυτός έχει ένα πλεόνασμα. Επομένως, ότι ανέβει από εδώ, θα κατέβει από εκεί και θα έρθει η μία η άλλη τελικά για τον καταναλωτή.
Ν.Ρ.: Το ΦΠΑ όταν λέτε θα μειωθεί, πού κ. υπουργέ; Σε τι ποσοστό;
Κ.Χ.: Από το 13% στο 6%.
Π.Σ.: Άρα η μείωση που θα είχαν εξανεμίζεται όμως κ. υπουργέ.
Κ.Χ.: Δεν θα έχουν μείωση προφανώς, σας το λέω σαφώς, μείωση δεν θα έχουν. Διότι μέσα σ’ αυτή την τραγική κατάσταση, που είχε πέσει η μετοχή της ΔΕΗ μέσα στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ κατά 83%, που την βάλανε να ρίξει το μερίδιό της από το 90% της αγοράς στο 50%, έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος, που βγαίνουν στο σφυρί οι λιγνιτικές μονάδες και δεν υπάρχει κανένας αγοραστής και ξαναβγαίνουν χωρίς κατώφλι προς τα κάτω και δεν υπάρχει ξανά πάλι αγοραστής. Και ζούμε όλα αυτά, τα οποία έχουμε συζητήσει όλες αυτές τις μέρες, αν ερχόμουν εγώ ο καινούργιος υπουργός Ενέργειας και έκανα και μείωση του ρεύματος, δεν θα με λέγανε Χατζηδάκη, θα με λέγανε Χουντίνι. Αυτά δεν γίνονται. Δεσμευτήκαμε πριν από τις εκλογές ότι δεν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές. Δεν θα αυξηθεί. Τελεία.
Ν.Ρ.: Να ρωτήσω κάτι άλλο τώρα. Ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ;
Κ.Χ.: Προσέξτε να δείτε, δεν θα ξέρουν οι τηλεθεατές ότι με υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου το 51% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει πια στο Υπερταμείο και στο ΤΑΙΠΕΔ. Επομένως, τυπικά ο διορισμός της ΔΕΗ, τυπικά και νομικά δηλαδή, δεν γίνεται από εμάς, όπως γινόταν παλαιότερα. Γίνεται από το Υπερταμείο. Επομένως, γίνονται όλες οι αναγκαίες συνεννοήσεις με το Υπερταμείο, προκειμένου να προχωρήσει η διοίκηση της ΔΕΗ. Τους έχω ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι θα πρέπει το πράγμα να προχωρήσει γρήγορα, διότι προφανώς η ΔΕΗ δεν μπορεί να περιμένει.
Ν.Ρ.: Θα είναι άνθρωπος της αγοράς ή πρώην βουλευτής, πολιτευτής;
Κ.Χ.: Όσον αφορά εμένα κ. Ρογκάκο, εσείς ειδικά με ξέρετε χρόνια και ξέρετε ποιες είναι προτιμήσεις μου γενικότερα σε τέτοιου είδους πόστα. Εκείνο το οποίο να ξέρετε πάντως είναι ότι αυτή την ώρα έχουμε πολλά μέτωπα σ’ αυτό το υπουργείο. Χθες, όπως είπε προηγουμένως ο κ. Φίλης, ήμουν στο Κάιρο και προχθές είδα τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, τον Αιγύπτιο υπουργό Ενέργειας, τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας. Ο Ισραηλινός μαζί με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας και τον Αμερικανό τον αναπληρωτή Εξωτερικών θα είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Αθήνα γιατί επενδύουμε σε αυτή τη σχέση. Έχουμε επίσης μια σειρά από άλλα θέματα σε αυτό το υπουργείο, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, που ενδιαφέρει τον κόσμο. Ιδιαίτερα μετά τα κατορθώματα της περιφέρειας εδώ στην Αττική, της προηγούμενης περιφερειάρχου, που πάγωσε τα σχέδια που είχαμε ξεκινήσει το ‘14 και είμαστε αντιμέτωποι με λόφους σκουπιδιών. Έχουμε μια σειρά, εν πάση περιπτώσει, με διάφορα θέματα. Το πιο βασικό όμως θέμα είναι το θέμα της ΔΕΗ και με βλέπετε και επιμένω σε αυτό διότι στη ΔΕΗ αυτό που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση πραγματικά ήταν τελείως τρελό. Εγκαταλείφθηκε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ με τον Σαμαρά, που θα ιδιωτικοποιείτο το ⅓ της επιχείρησης, η ΔΕΗ θα έβαζε τα λεφτά στην τσέπη της, θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα της ρευστότητας, θα μπορούσε να συμπεριφερθεί καλύτερα και στους ανθρώπους που της χρωστάνε- να το συνδέσω και με τη συζήτηση που κάναμε στην αρχή- και θα μπορούσε να κάνει και κάποιες επενδύσεις. Και από αυτό το σχέδιο πήγαμε σε αυτό που σας είπα. Η ΔΕΗ από το 90% της αγοράς [έφτασε] στο 50% μέσα σε πέντε χρόνια, έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος. Και την βάλανε οι άνθρωποι, οι οποίοι θα πολεμούσαν τα συμφέροντα σε αυτό τον τόπο, να πουλάει το ρεύμα της στις δημοπρασίες αυτές τις ΝΟΜΕ φθηνότερα από ότι το παράγει με αποτέλεσμα να χάσει υπερ των ανταγωνιστών της- οι ανταγωνιστές κέρδισαν- 600 εκατ. μέσα σε τέσσερα χρόνια. Αυτή την κατάσταση έχω να αντιμετωπίσω. Και γι’ αυτό με βλέπετε να έχω αυτή την αγωνία, αλλά είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι καλύτερο γίνεται προκειμένου να μείνει όρθια η ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και οι καταναλωτές να έχουν επιλογές σε αυτό τον τόπο.
Ν.Ρ.: Κύριε υπουργέ σίγουρα δεν είναι εύκολο το έργο σας. Αυτό το οποίο εμείς ζητούμε και ο κόσμος είναι να έχουν κοινωνικό πρόσωπο όσο το δυνατόν- και το ξέρετε καλύτερα από εμένα- από αυτές τις αλλαγές.
Κ.Χ.: Το έχω πει και ξαναπεί. Επειδή υπάρχει η απέναντι πλευρά που ισχυρίζεται ότι έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, κι εμείς έχουμε μανάδες, κι εμείς έχουμε πατεράδες, κι εμείς έχουμε ψηφοφόρους εν πάση περιπτώσει. Όλοι θα κριθούμε επί του πεδίου και δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κουνάει το δάχτυλο, όταν μία μεγάλη δημόσια επιχείρηση την απαξίωσε με αυτό τον τρόπο και της έχει προκαλέσει όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία συζητάμε.
Π.Σ: Σας χρεώνει όμως ότι με αυτά που λέτε κ. υπουργέ την απαξιώνετε εσείς ακόμα περισσότερο.
Κ.Χ.: Εγώ; Προσέξτε, η μετοχή της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ έπεσε 83%. Από την ημέρα των ευρωεκλογών μέχρι και την ημέρα που κάναμε προγραμματικές δηλώσεις η μετοχή της ΔΕΗ είχε ανέβει πάνω από 70%. Από 1,3 ευρώ είχε, πάει στο 2,4. Και από τότε που παρουσιάσαμε το σχέδιο, που έσπευσε πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ να το ψέξει, να το κατηγορήσει κτλ., οι αγορές, οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά. Μόνο την πρώτη μέρα η μετοχή πήγε πάνω 16% και ανέβηκε και τη δεύτερη μέρα. Αυτό είναι μία απόδειξη ότι η κυβέρνηση είναι στο σωστό δρόμο. Άλλωστε δεν κάναμε πράγματα που κατεβάσαμε από την κούτρα μας. Έχουμε μιλήσει με ανθρώπους, οι οποίοι έχουν εμπειρία στο χώρο, είχαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα ουσιαστικά ευρωπαϊκό. Και αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμόσουμε για να σωθεί η ΔΕΗ, να προχωρήσει μπροστά, μακριά από μεγάλα λόγια, με σοβαρότητα και με ευθύνη.
Ν.Ρ.: Κύριε υπουργέ, είναι δύσκολο αυτό το οποίο πάτε να κάνετε. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί τελικά. Εγώ κρατώ δύο πράγματα. Ότι δεν θα αυξηθεί στο τέλος το τιμολόγιο για τον κόσμο. Και δεύτερον κρατώ αυτό που είπατε ότι θα προσπαθήσετε να κάνετε. Και δόσεις περισσότερες και διακανονισμούς για αυτούς που έχουν ανάγκη και να κυνηγήσετε τους κακοπληρωτές.
Κ.Χ.: Είπα ότι θα δώσουμε έμφαση στο κυνήγι των πλουσιότερων κακοπληρωτών. Και ότι θα δώσουμε την προσοχή που πρέπει στους φτωχότερους ανθρώπους, μέσα σε εξαιρετικά άσχημες συνθήκες για τη ΔΕΗ, διότι αυτή την ώρα της χρωστάνε, με ευθύνες προφανώς- τώρα εν πάση περιπτώσει δεν είναι ανάγκη να ξαναγυρίσουμε σε αυτό- σχεδόν 3 δισεκατομμύρια.
Ν.Ρ.: Κύριε υπουργέ, να πείτε βέβαια και στους συναδέλφους του ευρύτερου δημόσιου τομέα να πληρώσουν τα χρέη τους γιατί είναι μπαταχτσής το κράτος κ. υπουργέ στη ΔΕΗ.
Κ.Χ.: Αυτοί που μπορούν πρέπει να πληρώσουν, και τα κόμματα πρέπει να πληρώσουν. Εκείνο το οποίο πρωτίστως πρέπει να γίνει κατανοητό, γιατί μου φαίνεται δεν το έχουμε καταλάβει, κάποιοι τουλάχιστον δεν το έχουμε καταλάβει, είναι ότι η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τη σώσει. Όταν βγαίνει ο ορκωτός ελεγκτής πριν απο 3-4 μήνες και λέει επισήμως- γιατί είναι εισηγμένη η εταιρεία και έχει ορκωτό ελεγκτή που περιγράφει την κατάστασή της- και βγαίνει και λέει η Ernst & Young ότι σε μερικούς μήνες θα έχουμε θέμα βιωσιμότητος της επιχείρησης, μας χτυπάει όχι το καμπανάκι, αλλά μια τεράστια καμπάνα, γιατί μας λέει ότι δεν θα υπάρχει ΔΕΗ. Τι άλλο να κουβεντιάζουμε; Νομίζετε δεν έχω άλλο πράγμα να κάνω στη ζωή από το να επισημαίνω τους κινδύνους για τη ΔΕΗ; Γιατί δεν μιλάω για τα ΕΛΠΕ; Σε αυτό το υπουργείο είναι. Γιατί δεν μιλάω για τη ΔΕΠΑ; Γιατί [νομίζετε] με έχει πιάσει ο πόνος για τη ΔΕΗ; Γιατί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα! Το οποίο το έκανε μία ανεύθυνη κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται για να προστατέψει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, την τίναξε στον αέρα.
Ν.Ρ.: Φαίνεται η τεράστια αγωνία του υπουργού και προφανώς το πρόβλημα είναι πολύ-πολύ μεγάλο.
Π.Σ.: Και αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της κοινωνικής πολιτικής με βάση αυτά τα δεδομένα.
Ν.Ρ.: Κύριε υπουργέ ευχαριστούμε θερμά που ήσασταν σήμερα μαζί μας.
Κ.Χ.: Να είστε καλά.
www.worldenergynews.gr
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Ν.Ρ.: Έχω την αίσθηση ότι ο υπουργός της Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο οποίος είναι μαζί μας, καλημέρα σας κ. υπουργέ...
Κ.Χ.: Καλημέρα, καλημέρα και σε σας.
Ν.Ρ.: Κύριε υπουργέ θελήσαμε να ξεκινήσουμε το θέμα μας όχι από τη διάσωση της ΔΕΗ, όπου η διάσωση της ΔΕΗ είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για να έρθουν και όλα τα άλλα, αλλά από την καθημερινότητα των πολιτών κ. Υπουργέ. Και πρέπει να σας πω ότι εδώ έχουμε εκατοντάδες, μα εκατοντάδες μηνύματα, τα οποία λένε «γιατί η ΔΕΗ δεν κάνει περισσότερες δόσεις για να μπορέσουμε να πληρώσουμε;». Είναι η περίπτωση που θέλουν, αλλά δεν έχουν κ. υπουργέ.
Π.Σ.: Και πολύ υψηλή προκαταβολή κ. υπουργέ. Αυτό λένε όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι τηλεφωνούν και περιγράφουν μηνύματα εδώ στο mail μας.
Κ.Χ.: Τα ξέρω, τα ξέρω. Τα ξέρω γιατί τα βιώνω. Βουλευτής είμαι, είμαι σε επαφή με τον κόσμο. Δεύτερον τα έχω ζήσει και σε άλλα τηλεοπτικά panels. Τρίτον τα βλέπω με emails και τηλεφωνήματα στο γραφείο μου. Επομένως δεν μου είναι ξένα όλα αυτά. Και προφανώς θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν, το είπα και στη Βουλή. Άλλωστε είναι και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι υποχρέωση της καινούργιας διοίκησης της ΔΕΗ να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι, να ξεχωρίσει τα μεγάλα ψάρια από τους ανθρώπους, που πραγματικά πένονται, που πραγματικά δεν έχουν κάποια προοπτική στη ζωή τους, δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι και είναι θέμα- πώς να σας πω- στοιχειώδους ανθρωπιάς να το κάνουμε αυτό. Θέλω να ζητήσω μια μικρή πίστωση χρόνου, να τοποθετηθεί η καινούργια διοίκηση της ΔΕΗ, να δούμε και τη συνολικότερη προσπάθεια διάσωσης της ΔΕΗ. Διότι όπως καταλαβαίνετε αν η ΔΕΗ καταρρεύσει δεν θα χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Θα κάνουμε πολύ πολύ χειρότερες συζητήσεις, πολύ πιο δυσάρεστες.
Ν.Ρ.: Κύριε υπουργέ είναι στα πλάνα σας η αύξηση των δόσεων και η μείωση των προκαταβολών;
Κ.Χ.: Αυτά θα τα δει ξαναλέω η διοίκηση της ΔΕΗ.
Ν.Ρ.: Ναι αλλά δεν έχει ρεύμα κ. υπουργέ η γυναίκα. Έχει 6.000 ευρώ χρέος.
Κ.Χ.: Μα σας την είπα την κατεύθυνση κ. Ρογκάκο. Σας την είπα. Δεν μπορώ να εξαγγέλλω τώρα από την εκπομπή σας ατομικές ρυθμίσεις.
Π.Σ.: Όχι ατομικές, είναι πολύς ο κόσμος, που ρωτάει κ. υπουργέ.
Κ.Χ.: Σας είπα, η κατεύθυνση είναι αυτή που σας είπα. Μην κρούετε ανοιχτές θύρες. Είναι ξεκάθαρη η πολιτική μας. Το είπα από το βήμα της Βουλής. Προφανώς στο φτωχό άνθρωπο θα δώσουμε προτεραιότητα.
Ν.Ρ.: Μην εκνευρίζεστε. Κύριε υπουργέ μην εκνευρίζεστε.
Κ.Χ.: Να σας το πω αλλιώς κι εμείς έχουμε…
Ν.Ρ.: Είναι θέμα το οποίο είναι υπαρκτό.
Κ.Χ.: Μα το ξέρω...
Ν.Ρ.: Και να σας πω τι λένε στα μηνύματα; «Δεν μας ενδιαφέρει καν η διάσωση της ΔΕΗ. Ας κάνει ό,τι καταλαβαίνει ο υπουργός Ενέργειας και ας κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».
Κ.Χ.: Εντάξει, αυτό είναι λάθος. Αυτό είναι λάθος, γιατί αν δεν υπάρχει ΔΕΗ δεν θα έχει κανένας ρεύμα κ. Ρογκάκο. Δεν θα έχει κανένας. Εκτός αν έχετε εσείς κανένα τρόπο να τον συνδέσετε.
Ν.Ρ.: Θέλω να πω όμως ότι τον κόσμο τον ενδιαφέρει η καθημερινότητά του.
Κ.Χ.: Βεβαίως, καθημερινότητα είναι να υπάρχει η ΔΕΗ και καθημερινότητα είναι να στηρίζονται οι φτωχοί άνθρωποι. Ακόμα θυμάμαι- δεν ήθελα να το πω- αλλά ακόμα θυμάμαι [όταν] ήμουν στον κ. Παυλόπουλο ένα βράδυ, στο συνάδελφό σας- να σας τα πω και με το όνομά τους δηλαδή- και ακόμα έχω στα αυτιά μου αυτά που έλεγε μια κυρία από το Κερατσίνι, που είχε ένα ανάπηρο παιδί και ακουγόταν το ανάπηρο παιδί δίπλα να κλαίει και να λέει [η κυρία] ότι δεν έχουμε ρεύμα. Με συγκλόνισε! Επομένως, να σας το πω- και συγγνώμη που σας το λέω- μαθήματα ανθρωπιάς δεν θα πάρω από κανέναν. Από κανέναν. Αλλά δεν δέχομαι να μπω και σε μια λαϊκίστικη λογική, προτού υπάρξει διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία να είναι μια ανεξάρτητη επιχείρηση, και προτού υπάρξει ένα λεπτομερειακό σχέδιο και γι’ αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα να φύγω από την γενική κατεύθυνση- που είναι ξεχωρίζουμε τα μεγάλα ψάρια από τους φτωχούς ανθρώπους. Προσπαθούμε να στηρίξουμε τους φτωχούς ανθρώπους, με το κοινωνικό τιμολόγιο και εφαρμόζοντας και μια ειδική πολιτική σε σχέση με τα καθυστερούμενα στη ΔΕΗ- και να μπω σε μια συζήτηση, η οποία δεν θα αντανακλούσε το δικό μου πνεύμα, έτσι όπως με ξέρει ο κόσμος επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα.
Π.Σ.: Είναι απολύτως αντιληπτό κ. υπουργέ. Ούτε μαθήματα ανθρωπιάς κάνουμε ούτε τίποτα. Σας μεταφέρουμε την αγωνία του κόσμου, την οποία ξέρετε κι εσείς και καταλαβαίνουμε ότι εσείς θα δώσετε την κεντρική κατεύθυνση, που μας την περιγράψατε. Ότι προς τα εκεί κατατείνετε, όπως καταλαβαίνουμε.
Κ.Χ.: Συμφωνούμε λοιπόν. Ας κρατήσουμε ότι συμφωνούμε στην κατεύθυνση και από εκεί και πέρα ξαναλέω θα μπει καινούργια διοίκηση στη ΔΕΗ πολύ σύντομα και θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά, με όλες τις παραμέτρους.
Ν.Ρ.: Κύριε υπουργέ πάμε σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και θα μας απαντήσετε πότε θα μπει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ και ποια θα είναι, αν έχετε επιλέξει.
Κ.Χ.: Μήπως γίνεται να συνεχίσουμε; Δεν ξέρω τώρα τις υποχρεώσεις σας, αλλά επειδή εγώ σήμερα ήμουν στο Κάιρο… δεν έχω πολύ χρόνο σας το λέω εκ των προτέρων.
N.Ρ.: Τρία λεπτά θα μας δώσετε.
BREAK
Ν.Ρ.: Εδώ είμαστε, επιστρέψαμε στη συζήτησή μας με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τον κ. Χατζηδάκη, και τον ευχαριστούμε θερμά για την υπομονή αυτή τη μικρή που έκανε. Κύριε υπουργέ δεν αμφισβητεί κανείς το κοινωνικό προφίλ και της κυβέρνησης και το δικό σας, πόσω μάλλον εγώ δεν μπορώ να το αμφισβητήσω κάτι τέτοιο. Όμως τώρα πάμε και στο θέμα των τιμολογίων κ. υπουργέ.
Κ.Χ.: Κύριε Ρογκάκο να σας το ξεκαθαρίσω. Το είπα στη Βουλή και γι’ αυτό νομίζω η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να τραβήξει πάρα πολύ. Είπα ότι 60.000 άνθρωποι, οι οποίοι είναι προφανώς υψηλού εισοδήματος, χρωστάνε τα μισά λεφτά, τα οποία αυτή την ώρα πρέπει να εισπράξει η ΔΕΗ. Όπως έχει πει και η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ εδώ και μήνες, υπάρχουν άνθρωποι με πισίνες, με βίλες, οι οποίοι κρύβονται πίσω από το κοινωνικό πρόβλημα και χρωστάνε στη ΔΕΗ. Λοιπόν, [σε] αυτούς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, σε αυτούς θα στοχεύσουμε.
Ν.Ρ.: Πολύ σημαντική απάντηση. Τώρα κ. υπουργέ κάνατε μία δήλωση και ο κόσμος πρέπει να σας πω λίγο έχει μπερδευτεί. Δηλαδή μας λέει «είπε ο υπουργός της Ενέργειας ότι ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά θα μειώσει άλλες υπηρεσίες και δεν θα δει καμία αύξηση ο κόσμος τελικά στην τσέπη του». Τι ακριβώς εννοούσατε;
Κ.Χ.: Ο κόσμος δεν θα έχει καμία αμφιβολία, όταν θα δει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο σπίτι και θα δει ότι τελικά δεν θα πληρώσει τίποτα παραπάνω. Η ΔΕΗ από το συνολικό πακέτο, που πληρώνει κάθε καταναλωτής στο τέλος, όταν έρχεται ο λογαριασμός θα εισπράξει παραπάνω λεφτά, στην προσπάθεια να την στηρίξουμε διότι είναι στα πρόθυμα της κατάρρευσης. Ο ορκωτός ελεγκτής είπε πριν από μερικούς μήνες ότι είναι θέμα μηνών η εταιρεία ουσιαστικά να κλείσει, εάν συνεχιστεί όλη αυτή η ιστορία. Η ΔΕΗ επομένως θα στηριχθεί, αλλά την ίδια στιγμή αυτή η αναπροσαρμογή προς τα πάνω στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα ισοσταθμιστεί, θα εξισορροπηθεί με δύο μειώσεις. Μία μείωση, που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση- το είπα στο βήμα της Βουλής, δεν μασάω τα λόγια μου- για τον ΦΠΑ στο ρεύμα και από την άλλη η μείωση που θα κάνουμε εμείς στο λεγόμενο ΕΤΜΕΑΡ, που είναι αυτά που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Ο λογαριασμός αυτός έχει ένα πλεόνασμα. Επομένως, ότι ανέβει από εδώ, θα κατέβει από εκεί και θα έρθει η μία η άλλη τελικά για τον καταναλωτή.
Ν.Ρ.: Το ΦΠΑ όταν λέτε θα μειωθεί, πού κ. υπουργέ; Σε τι ποσοστό;
Κ.Χ.: Από το 13% στο 6%.
Π.Σ.: Άρα η μείωση που θα είχαν εξανεμίζεται όμως κ. υπουργέ.
Κ.Χ.: Δεν θα έχουν μείωση προφανώς, σας το λέω σαφώς, μείωση δεν θα έχουν. Διότι μέσα σ’ αυτή την τραγική κατάσταση, που είχε πέσει η μετοχή της ΔΕΗ μέσα στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ κατά 83%, που την βάλανε να ρίξει το μερίδιό της από το 90% της αγοράς στο 50%, έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος, που βγαίνουν στο σφυρί οι λιγνιτικές μονάδες και δεν υπάρχει κανένας αγοραστής και ξαναβγαίνουν χωρίς κατώφλι προς τα κάτω και δεν υπάρχει ξανά πάλι αγοραστής. Και ζούμε όλα αυτά, τα οποία έχουμε συζητήσει όλες αυτές τις μέρες, αν ερχόμουν εγώ ο καινούργιος υπουργός Ενέργειας και έκανα και μείωση του ρεύματος, δεν θα με λέγανε Χατζηδάκη, θα με λέγανε Χουντίνι. Αυτά δεν γίνονται. Δεσμευτήκαμε πριν από τις εκλογές ότι δεν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές. Δεν θα αυξηθεί. Τελεία.
Ν.Ρ.: Να ρωτήσω κάτι άλλο τώρα. Ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ;
Κ.Χ.: Προσέξτε να δείτε, δεν θα ξέρουν οι τηλεθεατές ότι με υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου το 51% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει πια στο Υπερταμείο και στο ΤΑΙΠΕΔ. Επομένως, τυπικά ο διορισμός της ΔΕΗ, τυπικά και νομικά δηλαδή, δεν γίνεται από εμάς, όπως γινόταν παλαιότερα. Γίνεται από το Υπερταμείο. Επομένως, γίνονται όλες οι αναγκαίες συνεννοήσεις με το Υπερταμείο, προκειμένου να προχωρήσει η διοίκηση της ΔΕΗ. Τους έχω ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι θα πρέπει το πράγμα να προχωρήσει γρήγορα, διότι προφανώς η ΔΕΗ δεν μπορεί να περιμένει.
Ν.Ρ.: Θα είναι άνθρωπος της αγοράς ή πρώην βουλευτής, πολιτευτής;
Κ.Χ.: Όσον αφορά εμένα κ. Ρογκάκο, εσείς ειδικά με ξέρετε χρόνια και ξέρετε ποιες είναι προτιμήσεις μου γενικότερα σε τέτοιου είδους πόστα. Εκείνο το οποίο να ξέρετε πάντως είναι ότι αυτή την ώρα έχουμε πολλά μέτωπα σ’ αυτό το υπουργείο. Χθες, όπως είπε προηγουμένως ο κ. Φίλης, ήμουν στο Κάιρο και προχθές είδα τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, τον Αιγύπτιο υπουργό Ενέργειας, τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας. Ο Ισραηλινός μαζί με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας και τον Αμερικανό τον αναπληρωτή Εξωτερικών θα είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Αθήνα γιατί επενδύουμε σε αυτή τη σχέση. Έχουμε επίσης μια σειρά από άλλα θέματα σε αυτό το υπουργείο, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, που ενδιαφέρει τον κόσμο. Ιδιαίτερα μετά τα κατορθώματα της περιφέρειας εδώ στην Αττική, της προηγούμενης περιφερειάρχου, που πάγωσε τα σχέδια που είχαμε ξεκινήσει το ‘14 και είμαστε αντιμέτωποι με λόφους σκουπιδιών. Έχουμε μια σειρά, εν πάση περιπτώσει, με διάφορα θέματα. Το πιο βασικό όμως θέμα είναι το θέμα της ΔΕΗ και με βλέπετε και επιμένω σε αυτό διότι στη ΔΕΗ αυτό που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση πραγματικά ήταν τελείως τρελό. Εγκαταλείφθηκε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ με τον Σαμαρά, που θα ιδιωτικοποιείτο το ⅓ της επιχείρησης, η ΔΕΗ θα έβαζε τα λεφτά στην τσέπη της, θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα της ρευστότητας, θα μπορούσε να συμπεριφερθεί καλύτερα και στους ανθρώπους που της χρωστάνε- να το συνδέσω και με τη συζήτηση που κάναμε στην αρχή- και θα μπορούσε να κάνει και κάποιες επενδύσεις. Και από αυτό το σχέδιο πήγαμε σε αυτό που σας είπα. Η ΔΕΗ από το 90% της αγοράς [έφτασε] στο 50% μέσα σε πέντε χρόνια, έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος. Και την βάλανε οι άνθρωποι, οι οποίοι θα πολεμούσαν τα συμφέροντα σε αυτό τον τόπο, να πουλάει το ρεύμα της στις δημοπρασίες αυτές τις ΝΟΜΕ φθηνότερα από ότι το παράγει με αποτέλεσμα να χάσει υπερ των ανταγωνιστών της- οι ανταγωνιστές κέρδισαν- 600 εκατ. μέσα σε τέσσερα χρόνια. Αυτή την κατάσταση έχω να αντιμετωπίσω. Και γι’ αυτό με βλέπετε να έχω αυτή την αγωνία, αλλά είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι καλύτερο γίνεται προκειμένου να μείνει όρθια η ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και οι καταναλωτές να έχουν επιλογές σε αυτό τον τόπο.
Ν.Ρ.: Κύριε υπουργέ σίγουρα δεν είναι εύκολο το έργο σας. Αυτό το οποίο εμείς ζητούμε και ο κόσμος είναι να έχουν κοινωνικό πρόσωπο όσο το δυνατόν- και το ξέρετε καλύτερα από εμένα- από αυτές τις αλλαγές.
Κ.Χ.: Το έχω πει και ξαναπεί. Επειδή υπάρχει η απέναντι πλευρά που ισχυρίζεται ότι έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, κι εμείς έχουμε μανάδες, κι εμείς έχουμε πατεράδες, κι εμείς έχουμε ψηφοφόρους εν πάση περιπτώσει. Όλοι θα κριθούμε επί του πεδίου και δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κουνάει το δάχτυλο, όταν μία μεγάλη δημόσια επιχείρηση την απαξίωσε με αυτό τον τρόπο και της έχει προκαλέσει όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία συζητάμε.
Π.Σ: Σας χρεώνει όμως ότι με αυτά που λέτε κ. υπουργέ την απαξιώνετε εσείς ακόμα περισσότερο.
Κ.Χ.: Εγώ; Προσέξτε, η μετοχή της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ έπεσε 83%. Από την ημέρα των ευρωεκλογών μέχρι και την ημέρα που κάναμε προγραμματικές δηλώσεις η μετοχή της ΔΕΗ είχε ανέβει πάνω από 70%. Από 1,3 ευρώ είχε, πάει στο 2,4. Και από τότε που παρουσιάσαμε το σχέδιο, που έσπευσε πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ να το ψέξει, να το κατηγορήσει κτλ., οι αγορές, οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά. Μόνο την πρώτη μέρα η μετοχή πήγε πάνω 16% και ανέβηκε και τη δεύτερη μέρα. Αυτό είναι μία απόδειξη ότι η κυβέρνηση είναι στο σωστό δρόμο. Άλλωστε δεν κάναμε πράγματα που κατεβάσαμε από την κούτρα μας. Έχουμε μιλήσει με ανθρώπους, οι οποίοι έχουν εμπειρία στο χώρο, είχαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα ουσιαστικά ευρωπαϊκό. Και αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμόσουμε για να σωθεί η ΔΕΗ, να προχωρήσει μπροστά, μακριά από μεγάλα λόγια, με σοβαρότητα και με ευθύνη.
Ν.Ρ.: Κύριε υπουργέ, είναι δύσκολο αυτό το οποίο πάτε να κάνετε. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί τελικά. Εγώ κρατώ δύο πράγματα. Ότι δεν θα αυξηθεί στο τέλος το τιμολόγιο για τον κόσμο. Και δεύτερον κρατώ αυτό που είπατε ότι θα προσπαθήσετε να κάνετε. Και δόσεις περισσότερες και διακανονισμούς για αυτούς που έχουν ανάγκη και να κυνηγήσετε τους κακοπληρωτές.
Κ.Χ.: Είπα ότι θα δώσουμε έμφαση στο κυνήγι των πλουσιότερων κακοπληρωτών. Και ότι θα δώσουμε την προσοχή που πρέπει στους φτωχότερους ανθρώπους, μέσα σε εξαιρετικά άσχημες συνθήκες για τη ΔΕΗ, διότι αυτή την ώρα της χρωστάνε, με ευθύνες προφανώς- τώρα εν πάση περιπτώσει δεν είναι ανάγκη να ξαναγυρίσουμε σε αυτό- σχεδόν 3 δισεκατομμύρια.
Ν.Ρ.: Κύριε υπουργέ, να πείτε βέβαια και στους συναδέλφους του ευρύτερου δημόσιου τομέα να πληρώσουν τα χρέη τους γιατί είναι μπαταχτσής το κράτος κ. υπουργέ στη ΔΕΗ.
Κ.Χ.: Αυτοί που μπορούν πρέπει να πληρώσουν, και τα κόμματα πρέπει να πληρώσουν. Εκείνο το οποίο πρωτίστως πρέπει να γίνει κατανοητό, γιατί μου φαίνεται δεν το έχουμε καταλάβει, κάποιοι τουλάχιστον δεν το έχουμε καταλάβει, είναι ότι η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τη σώσει. Όταν βγαίνει ο ορκωτός ελεγκτής πριν απο 3-4 μήνες και λέει επισήμως- γιατί είναι εισηγμένη η εταιρεία και έχει ορκωτό ελεγκτή που περιγράφει την κατάστασή της- και βγαίνει και λέει η Ernst & Young ότι σε μερικούς μήνες θα έχουμε θέμα βιωσιμότητος της επιχείρησης, μας χτυπάει όχι το καμπανάκι, αλλά μια τεράστια καμπάνα, γιατί μας λέει ότι δεν θα υπάρχει ΔΕΗ. Τι άλλο να κουβεντιάζουμε; Νομίζετε δεν έχω άλλο πράγμα να κάνω στη ζωή από το να επισημαίνω τους κινδύνους για τη ΔΕΗ; Γιατί δεν μιλάω για τα ΕΛΠΕ; Σε αυτό το υπουργείο είναι. Γιατί δεν μιλάω για τη ΔΕΠΑ; Γιατί [νομίζετε] με έχει πιάσει ο πόνος για τη ΔΕΗ; Γιατί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα! Το οποίο το έκανε μία ανεύθυνη κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται για να προστατέψει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, την τίναξε στον αέρα.
Ν.Ρ.: Φαίνεται η τεράστια αγωνία του υπουργού και προφανώς το πρόβλημα είναι πολύ-πολύ μεγάλο.
Π.Σ.: Και αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της κοινωνικής πολιτικής με βάση αυτά τα δεδομένα.
Ν.Ρ.: Κύριε υπουργέ ευχαριστούμε θερμά που ήσασταν σήμερα μαζί μας.
Κ.Χ.: Να είστε καλά.
www.worldenergynews.gr