Την κάλυψη του ελλείμματος ισχύος της Κρήτης με μικρές μονάδες ΑΠΕ προτείνει η ΡΑΕ – Επιστολή σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Την κάλυψη του ελλείμματος ισχύος της Κρήτης με μικρές μονάδες ΑΠΕ προτείνει η ΡΑΕ – Επιστολή σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Εσχάτως κερδίζει έδαφος το σχέδιο ένα σημαντικό μέρος των μονάδων να είναι υβριδικές, δηλαδή να συνδυάζονται με μπαταρίες για την αποθήκευση της ενέργειας

Τον δεύτερο «πυλώνα» για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας της Κρήτης έως την ολοκλήρωση της «μεγάλης διασύνδεσης», δηλαδή την ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος από ΑΠΕ στο νησί, ξεκινά να θέτει σε τροχιά υλοποίησης η ΡΑΕ.
Έτσι, σύμφωνα με  πληροφορίες, απέστειλε πρόσφατα επιστολή σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, ζητώντας από τους δύο Διαχειριστές κατ’ αρχάς πληροφόρηση για τα όρια του τοπικού συστήματος και δικτύου.
Στην ίδια επιστολή, η Αρχή καλεί τους Διαχειριστές να την ενημερώσουν για τον ήδη διαθέσιμο ηλεκτρικό «χώρο» στο νησί, ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την εγκατάσταση νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Παράλληλα, ρωτά τους δύο φορείς τι είδους ενισχύσεις θα χρειαζόταν το τοπικό δίκτυο, ώστε να προκύψει επιπλέον ελεύθερη χωρητικότητα για «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή.
Υπενθυμίζεται ότι η εγκατάσταση καινούριων μονάδων ΑΠΕ στην νησί συμπεριλαμβανόταν στη δέσμη μέτρων που υποδείκνυε το ΕΜΠ, στη μελέτη την οποία εκπόνησε για το έλλειμμα ισχύος της Κρήτης έως την ηλέκτριση του καλωδίου Κρήτη - Αττική.
Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνεται η εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων, ισχύος 500 KW και 1 MW, οι οποίες θα μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, με δεδομένο ότι το νησί θα αντιμετωπίσει έλλειμμα ισχύος από το επόμενο καλοκαίρι.

Σκέψεις για εγκατάσταση υβριδικών μονάδων

Επίσης, ένα σενάριο που έχει κερδίσει έδαφος είναι ένα σημαντικό μέρος αυτών των μονάδων να είναι υβριδικές, δηλαδή να συνδυάζονται με μπαταρίες για την αποθήκευση της ενέργειας και επομένως την αντιμετώπιση του μειονεκτήματος της στοχαστικότητας των ανανεώσιμων πηγών.
Το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η συνολική ισχύς των συσσωρευτών να κινείται στα 40-50 MW.
Σε αυτό το πλαίσιο, ευνοϊκή συγκυρία αποτελεί το γεγονός ότι η ΡΑΕ ήδη προετοιμάζει τη διεξαγωγή του πρώτου διαγωνισμού για μη ώριμα έργα ΑΠΕ, για το καλώδιο Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης.
Κι αυτό γιατί, παράλληλα με τη δημοπρασία για το εν λόγω καλώδιο, είναι πιθανό να «τρέξει» ο διαγωνισμός και για τις νέες μονάδες στην Κρήτη.
Όπως είναι ήδη γνωστό, ο βασικός «πυλώνας» για την ασφάλεια τροφοδοσίας του νησιού θα είναι η μετατροπή των μονάδων της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο, ώστε από το επόμενο καλοκαίρι να καταναλώνουν φυσικό αέριο.
Όπως έχει γράψει το World Energy News, πριν από λίγες ημέρες η ΡΑΕ έδωσε τη σχετική εντολή στη ΔΕΗ, ζητώντας της να προχωρήσει παράλληλα σε διαγωνισμό για την εξεύρεση της πιο οικονομικής λύσης για την τροφοδοσία των μονάδων με καύσιμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης