Ενέργεια

Ποιές υδροηλεκτρικές μονάδες εξετάζονται προς πώληση μαζί με λιγνιτικές

Ποιές υδροηλεκτρικές μονάδες εξετάζονται προς πώληση μαζί με λιγνιτικές

Η εκχώρηση «πακέτων» λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών θα απέφερε στη ΔΕΗ ένα σημαντικό έσοδο, μειώνοντας παράλληλα την έκθεσή της στα δικαιώματα ρύπων και τα λειτουργικά της κόστη

Στα υδροηλεκτρικά συγκροτήματα του Νέστου στη Δράμα και του Αράχθου στην Άρτα (με εξαίρεση το μικρό υδροηλεκτρικό έργο του Λούρου) επικεντρώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες επιλογές αλλά και το ενδιαφέρον των εγχώριων ενεργειακών ομίλων στην προοπτική πώλησης «πακέτων» λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων για την απελευθέρωση της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί πως, με εξαίρεση το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο των πηγών Αώου, από το συγκρότημα του Αράχθου, οι υπόλοιπες μονάδες που περιλαμβάνονται στα εν λόγω συγκροτήματα αποτελούν το παραγωγικό δυναμικό το οποίο είχε ενταχθεί προς πώληση στη «μικρή ΔΕΗ».
Ειδικότερα, στο συγκρότημα του Νέστου εντάσσονται οι μονάδες Πλατανόβρυσης (ισχύος 116 MW) και Θησαυρού (384 MW).
Οι δύο σταθμοί είναι συμπληρωματικοί, ενώ η μονάδα του Θησαυρού είναι αναστρέψιμη, δηλαδή μπορεί να λειτουργήσει ως αντλητικός σταθμός τις ώρες μειωμένης ζήτησης,  δίνοντας τη δυνατότητα επανάχρησης κατά τις ώρες αιχμής των νερών που απελευθερώνονται.
Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της ΔΕΗ, στην πράξη αυτό συμβαίνει αρκετά σπάνια, καθώς και τις ώρες μη αιχμής, η Οριακή τιμή συστήματος παραμένει αρκετά υψηλή.
Επομένως, η λειτουργία της μονάδας ως «φυσικής μπαταρίας» κατά κανόνα δεν είναι συμφέρουσα.
Όσον αφορά το συγκρότημα του Αράχθου, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μονάδες Πουρνάρι Ι (300 MW), Πουρνάρι ΙΙ (33,6  MW) και το υδροηλεκτρικό των πηγών Αώου (210 MW).
To Πουρνάρι Ι ξεκίνησε να λειτουργεί το 1981, ενώ είναι το πρώτο υδροηλεκτρικό έργο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το προσωπικό της ΔΕΗ.
Αρκετά νεότερο είναι το υδροηλεκτρικό των πηγών Αώου, η εμπορική λειτουργία του οποίου ξεκίνησε το 1990-1991.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι, με εξαίρεση το ανωτέρω έργο, όλα τα υπόλοιπα περιλαμβάνονταν στην υδροηλεκτρική παραγωγή που είχε αποφασισθεί να μεταβιβασθεί στη «μικρή ΔΕΗ» προς εκχώρηση.
Επομένως, ένας λόγος που μπαίνουν στο «κάδρο» εγχώριων ενεργειακών ομίλων ενδεχομένως να είναι το γεγονός ότι αποτελούν ένα οικείο χαρτοφυλάκιο, το οποίο είχαν μελετήσει διεξοδικά ενόψει του διαγωνισμού πώλησης της «μικρής ΔΕΗ».
Κατά τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ θα απωλέσει το 30% περίπου του χαρτοφυλακίου των υδροηλεκτρικών μονάδων της αν αυτά τα υδροηλεκτρικά συγκροτήματα προσφερθούν σε επενδυτές μαζί με λιγνιτικές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της απερχόμενης δίοικησης της ΔΕΗ οι υδροηλεκτρικές μονάδες εξασφαλίζουν για την ΔΕΗ κέρδη 80 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.

Επιτάχυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ρεύματος 

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση «πακέτων» υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων θεωρείται πως μπορεί να επιφέρει τη συμμόρφωση της χώρας μας στην καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου περί αποκλειστικής πρόσβασης της ΔΕΗ στον λιγνίτη, με δεδομένο ότι απέτυχαν οι δύο απόπειρες πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.
Επίσης, εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει στο περαιτέρω άνοιγμα και της προμήθειας, με την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιανική, καθώς θα επιτρέψει σε ανταγωνιστές της να αποκτήσουν επί ίσοις όροις πρόσβαση σε όλες τις κατηγορίες ενεργειακών πόρων.
Επομένως, θα μπορούσαν να διαμορφώσουν πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια έναντι της ΔΕΗ, και να διεκδικήσουν ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πελατολογίου της, τη στιγμή που όπως φαίνεται αρχίζει να εξαντλείται η αποτελεσματικότητα που έχουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ προς αυτή την κατεύθυνση.
Όσον αφορά τη ΔΕΗ, η εκχώρηση τέτοιων «πακέτων» θα της απέφερε ένα σημαντικό έσοδο, μειώνοντας παράλληλα την έκθεσή της στα δικαιώματα ρύπων (μέσω της μείωσης του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου), αλλά και τα λειτουργικά κόστη, μέσω της έμμεσης μείωσης του προσωπικού της. 
Έτσι, εκτιμάται πως αυτή η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη αύξησης των τιμολογίων.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η άποψη της απερχόμενης διοίκησης της ΔΕΗ είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, προκρίνοντας την αύξηση των τιμολογίων σε συνδυασμό με τη διατήρηση όλων των υδροηλεκτρικών μονάδων.
Ενδεικτικές ήταν οι αναφορές που έκανε χθες στο συνέδριο του Economist ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Ανδριώτης, ο οποίος σημείωσε πως πρέπει τα τιμολόγια να γίνουν άμεσα κοστοστρεφή, συμπληρώνοντας πως η υδροηλεκτρική ισχύς είναι περιορισμένη, με συνέπεια να μην επαρκεί για το άνοιγμα της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης