Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Kερδίζει έδαφος η έλευση στρατηγικού στον ΔΕΔΔΗΕ ως πρώτο διαρθρωτικό μέτρο για ΔΕΗ - Στα 350 εκατ. ευρώ το EBITDA

Kερδίζει έδαφος η έλευση στρατηγικού στον ΔΕΔΔΗΕ ως πρώτο διαρθρωτικό μέτρο για ΔΕΗ - Στα 350 εκατ. ευρώ το EBITDA

H κυβέρνηση προσανατολίζεται στο διαχωρισμό των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ και στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον διαχειριστή του δικτύου χαμηλής και μεσαίας τάσης

Το απόγευμα της Κυριακής (21/7) όταν θα μιλήσει από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του γύρω από την υπόθεση της ΔΕΗ ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος πάντως σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταλήξει ήδη σε μια sort list προσώπων από την οποία θα προκύψει ο νέος επικεφαλής της επιχείρησης.
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων και αυτό διότι ο κ. Χατζηδάκης είναι προσηλωμένος στην τήρηση τόσο των τύπων όσο και διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος για την αντικατάσταση της διοίκησης μιας μεγάλης ανώνυμης εταιρίας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο όπως η ΔΕΗ, προκειμένου να μην υπάρξουν περεταίρω αναταράξεις στη λειτουργία της.
Παράλληλα στόχος του είναι να μην δημιουργηθεί κλίμα αναταραχής στους κόλπους των εργαζομένων της ΔΕΗ και για το λόγο αυτό επέλεξε να συναντηθεί χθες, πριν τις προγραμματικές δηλώσεις, με την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Πάντως και σε αυτή τη συνάντηση ήταν εξαιρετικά συγκρατημένος ως προς την αποκάλυψη των σχεδιασμών του,  διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι όποιες επιλογές θα είναι σε όφελος της ΔΕΗ, των εργαζομένων της και των καταναλωτών.
Έτσι παραμένει συγκεχυμένο το κατά πόσο η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων θα επιλέξει να προχωρήσει σε πώληση πακέτων υδροηλεκτρικών μαζί με λιγνιτικά.
Τα σενάρια γύρω από το θέμα δίνουν και παίρνουν χωρίς επί του παρόντος να είναι ξεκάθαρη η εικόνα.
Βεβαίως δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι το όλο θέμα θα πρέπει να συμφωνηθεί και με την Κομισιόν, η οποία πάντα κρατάει ως εναλλακτική λύση για το άνοιγμα της αγοράς την πώληση των υδροηλεκτρικών.
Χθες εξάλλου, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς μιλώντας στο συνέδριο του Economist αναφέρθηκε στην ανάγκη εκμοντερνισμού των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Στρατηγικός επενδυτής στον ΔΕΔΔΗΕ

Περισσότερο ξεκάθαρα τα πράγματα φαίνεται ότι είναι τα πράγματα σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ για τον οποίο φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο διαχωρισμό των παγίων από τη ΔΕΗ και στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αξία των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε 1,5 δις ευρώ και η διάθεση στην αγορά ενός σημαντικού ποσοστού θα μπορούσε να ενισχύσει τη ΔΕΗ με κεφάλαια της τάξης των 700 εκατ. ευρώ.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο για αναζήτηση στρατηγικό επενδυτή στον ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι καινούργιο. 
Ήδη από το Φθινόπωρο του 2018 η νέα τότε, διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ είχε μιλήσει για τη δημιουργία ενός νέου εταιρικού σχήματος στο οποίο θα περνούσε ο έλεγχος των δικτύων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για την άντληση χρηματοδότησης για επενδύσεις.
Ένα ανάλογο σχέδιο είχε επιχειρήσει να παρουσιάσει παραμονές του Πάσχα στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στ. Οκταποδάς με τη στήριξη του προέδρου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη. Η συζήτηση εκείνη δεν έγινε ποτέ αφού το διοικητικό συμβούλιο διεκόπη λόγω έντονων αντιδράσεων από τα μέλη του και ο κ. Παναγιωτάκης σχεδίαζε να επαναφέρει το θέμα με κανονική εισήγηση. Κάτι το οποίο δεν έγινε.  
Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είχε πραγματοποιήσει σχετική μελέτη που προέβλεπε ότι η ΔΕΗ θα σύστηνε μια 100% θυγατρική στην οποία θα περιερχόταν η κυριότητα του δικτύου διανομής, που σήμερα ανήκει στη ΔΕΗ.
Στόχος ήταν η διάθεση σε ιδιώτες, του 49% που θα ήλεγχε η ΔΕΗ, αφού το 51% θα συνέχιζε να ελέγχεται από το Δημόσιο, προκειμένου να εισρεύσουν στην εταιρία τα αναγκαία έσοδα για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της και την πραγματοποίηση των τεράστιων επενδύσεων που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου.
Πάντως χθες ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου του  Economist, σημείωσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ προσφέρει στο EBIDTA της ΔΕΗ περί τα 350 εκατ. ευρώ κάθε έτος και αποτελεί το πολυτιμότερο περιουσιακό της στοιχείο που δεν πρέπει να απολέσει. 

Σ. Οκταποδάς: Στόχος το έξυπνο δίκτυο για διανομή ενέργειας σε 7,5 εκατ. μετρητές

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς περιέγραψε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, τη μετάβαση σε ένα έξυπνο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας .
Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ΔΕΔΔΗΕ, μετά τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τον διανομέα, είναι το δίκτυο που φροντίζει η ενέργεια να φτάσει σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, μέχρι το τελευταίο σπίτι.
Ο κ. Οκταποδάς εξήγησε ότι στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να μετατρέψει αυτό το δίκτυο σε ένα έξυπνο δίκτυο το οποίο θα μπορεί να διανέμει την ενέργεια σε 7,5 εκατ. μετρητές. Θα δημιουργηθούν υποδομές τέτοιες, που η διανομή να γίνεται με τρόπο ώστε όλοι οι παίκτες να μπορούν να διασυνδέονται μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο. Το δίκτυο αυτό θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια και πληροφορίες διευκολύνοντας την αγορά, καθώς στο νέο περιβάλλον κι ένας καταναλωτής μπορεί να μεταραπεί σε παραγωγό, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν μοντέλα αλληλοδιασύνδεσης παικτών στην αγορά.
Πρόσθεσε δε ότι η πρόκληση είναι να προχωρήσει γρήγορα η αναμόρφωση του συστήματος μέτρησης, τονίζοντας τη σημασία της ψηφιοποίησης. «Τα δίκτυα είναι εξαιρετικά κρίσιμες υποδομές για τη μετάβαση της ενεργειακής αγοράς σε ένα νέο σύγχρονο ψηφιοποιημένο μοντέλο», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης