Τελευταία Νέα
Εξοικονόμηση

Νέα κριτήρια και κίνητρα για το καινούριο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον σχεδιάζει το ΥΠΕΝ

Νέα κριτήρια και κίνητρα για το καινούριο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον σχεδιάζει το ΥΠΕΝ

Για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητο οι αιτήσεις να ξεκινήσουν δύο μήνες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό, δηλαδή από τα μέσα Σεπτεμβρίου

Αλλαγές στα κριτήρια υπαγωγής αλλά και στα κίνητρα ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», εξετάζει, η νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών, η έναρξη του οποίου πήρε δίμηνη παράταση.
Η νέα ημερομηνία υποβολής είναι η 16η Σεπτεμβρίου, αντί για σήμερα, 15 Ιουλίου που επρόκειτο να ξεκινήσει με βάση τις κινήσεις που είχε κάνει το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν τις εκλογές η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Στην σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι η παράταση «κρίθηκε αναγκαία για την καλύτερη προετοιμασία του προγράμματος και την εξυπηρέτηση των πολιτών» και αναγγέλλει ότι τις προσεχείς ημέρες θα γίνει η τροποποίηση του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος και  θα δοθούν στη δημοσιότητα οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ανά ομάδα Περιφερειών.
Τα προγράμματα «Εξοικονομώ» έχουν αναδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλή, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους επαγγελματίες,  των οποίων  η δραστηριότητα σχετίζεται με αυτές του προγράμματος.

Τρεις κατηγορίες παρεμβάσεων

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία, με μειωμένο κόστος, να αναβαθμίσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα της οικίας τους μέσω βελτιώσεων, στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:
1.    Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια/υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
2.    Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής.
3.    Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Το πρόγραμμα, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει ο κάθε δικαιούχος, καλύπτει ένα μέρος της συνολικής δαπάνης, το οποίο προσδιορίζεται ανάλογα με την εισοδηματική του κατάσταση και τα μέλη του νοικοκυριού.
Προβλέπει είτε απ’ ευθείας επιδότηση, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο δικαιούχος, είτε άτοκο τραπεζικό δάνειο, αφού οι τόκοι καλύπτονται από το πρόγραμμα.
Η διάρκεια του δανείου είναι 4,  5 ή 6 χρόνια.
Ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να μην επιλέξει δανεισμό, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν λαμβάνει προκαταβολή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης