Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Η αβεβαιότητα σε ΗΠΑ και Ευρώπη «στηρίζουν» την άνοδο του χρυσού

tags :
Η αβεβαιότητα σε ΗΠΑ και Ευρώπη «στηρίζουν» την άνοδο του χρυσού
Νευρικότητα  στην αγορά πριν από διήμερη συνεδρίαση της Fed για τη νομισματική πολιτική που αρχίζει την Τρίτη
Ο χρυσός σταθεροποιήθηκε τη Δευτέρα 30/1/2017  καθώς η πολιτική αβεβαιότητα, που δημιουργείται από την κίνηση του Πρόεδρου των ΗΠΑ Donald Trump για την απαγόρευση μετανάστευσης από επτά χώρες στην πλειοψηφία τους μουσουλμανικές και από τις εκλογές στην Ευρώπη, «υποστήριξαν» τις τιμές.
Οι traders ανέφεραν υποτονική δραστηριότητα, λόγω των διακοπών για το νέο έτος σε πολλές χώρες της Ασίας και κάποια νευρικότητα πριν από διήμερη συνεδρίαση της Fed για τη νομισματική πολιτική που αρχίζει την Τρίτη.
Στην Spot  αγορά ο χρυσός ήταν μέχρι 0,4% σε 1,195.78 δολάρια η ουγγιά. σε σύγκριση με το  χαμηλό 2,5εβδομάδων της Παρασκευής των 1,180.65 δολαρίων.
Στις  ΗΠΑ τα  futures χρυσού κέρδισαν 0,6% στα 1,197.80 δολάρια.
Στις 21:00 ώρα Ελλάδας η τιμή του χρυσού βρισκόταν στα 1196,20 δολάρια η ουγγιά με άνοδο 0,43%
"Η μελλοντική κατεύθυνση του χρυσού θα εξαρτηθεί από το δολάριο, την νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και τα  επιτόκια μακροπρόθεσμων επιτοκίων», δήλωσε ο Carsten Fritsch αναλυτής της Commerzbank.
"Η απαγόρευση της μετανάστευσης προστίθενται στο συναίσθημα του κινδύνου και ενίσχυσε το χρυσό νωρίτερα ... Υπάρχει επίσης πολιτικός κίνδυνο που έρχεται με τη μορφή των εκλογών στη Γαλλία και την Ολλανδία."
Η κυβέρνηση του Trump μετριάζει το βασικό στοιχείο της απαγόρευσης της μετανάστευσης, αλλά η κίνηση ενισχύει τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις  επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια το Δεκέμβριο και τότε σηματοδότησε τρεις αυξήσεις το 2017 καθώς ο Trump υποσχόταν τόνωση της ανάπτυξη μέσω φορολογικών περικοπών, δαπανών και απορρύθμισης.
Τα υψηλότερα ποσοστά θα μπορούσαν να σημαίνουν ένα υψηλότερο δολάριο, γεγονός που καθιστά το χρυσό πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, και ενδεχομένως να περιόριζε την ζήτηση.
«Διατηρούμε μια επιφυλακτική στάση για το χρυσό, λαμβάνοντας υπόψη την προσδοκία αναπτυξιακών προοπτικών, αύξησης των επιτοκίων και ενίσχυσης του δολαρίου,"  δήλωσε ο Julius Baer αναλυτής της αγοράς.
"Αναγνωρίζουμε τους ανοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις πρόσφατες ενέργειες του Προέδρου Trump, όπως η απαγόρευση της μετανάστευσης. Ο φόβος και  η αύξηση της αβεβαιότητας  θα ενισχύσουν  τη ζήτηση για  ασφαλές καταφύγιο και ωθώντας τις τιμές του χρυσού σημαντικά υψηλότερα. "
Τεχνικά, ο χρυσός αγωνίζεται να μείνει πάνω από το 21-ημερών κινητό μέσο όρο περίπου στα 1.191 δολάρια  η ουγγιά.
Αναμένεται  να συναντήσει την αντίσταση στα 1.200 και  1.220 δολάρια , κοντά στα υψηλά Ιανουάριου. Η στήριξη βρίσκεται στα 1176 δολάρια  που είναι 55-ημερών κινητός μέσος όρος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης