Ο αγώνας για τη βιωσιμότητα του ποδοσφαίρου μπορεί να κερδηθεί εκεί όπου παίζεται
Μπορεί τα γήπεδα ποδοσφαίρου να γεμίζουν όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουν είναι ολοένα και πιο άσχημο.
Με το ανθρακικό αποτύπωμα του κάθε γηπέδου και των οπαδών να διογκώνεται λόγω της αυξανόμενης παραγωγής εκατομμυρίων τόνων στερεών αποβλήτων, πώς μπορεί το όμορφο αυτό άθλημα να ανταποκριθεί στην περιβαλλοντική του ευθύνη;
Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών εργαλείων McCulloch, ο αγώνας για τη βιωσιμότητα του ποδοσφαίρου μπορεί να κερδηθεί εκεί όπου παίζεται. Η εν λόγω εταιρεία συγκέντρωσε στοιχεία από τα γήπεδα ποδοσφαίρου ανά τον κόσμο και κατέληξε στα δώδεκα πιο βιώσιμα:
Amsterdam ArenΑ - Άμστερνταμ, Ολλανδία
Το Amsterdam ArenA είναι το πρώτο γήπεδο στον κόσμο με θέσεις 100% κατασκευασμένες από ζαχαροκάλαμο. Η έδρα του Άγιαξ που έχει φτάσει τέσσερις φορές σε τελικούς ChampionsLeague είναι επίσης ένα από τα πρώτα γήπεδα στον κόσμο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και χρησιμοποιεί 4.200 ηλιακούς συλλέκτες και έντεκα στρατηγικά τοποθετημένες ανεμογεννήτριες για να τροφοδοτεί τις δραστηριότητές του. Επίσης, για τον κλιματισμό του γηπέδου, χρησιμοποιείται νερό από μια κοντινή λίμνη.
Signal Iduna Park - Ντόρτμουντ, Γερμανία
Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος του Ντόρτμουντ έχει συνεργαστεί με τον πάροχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Lichtblick για να τροφοδοτήσει με καθαρή ενέργεια όλες τις εγκαταστάσεις του γηπέδου από τα προπονητήρια έως τα κεντρικά γραφεία.
Forest Green Rovers - Νέιλσγουορθ, Αγγλία
Δεδομένου ότι τα 3/4 του αποτυπώματος άνθρακα ενός γηπέδου κατά τη διάρκεια της ζωής του προέρχονται από τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο, ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Forest Green Rovers αποφάσισε να κατασκευάσει ένα γήπεδο εξ ολοκλήρου από ξύλο· ένα υλικό με μικρότερο ισοζύγιο άνθρακα σε σύγκριση με τον χάλυβα ή το τσιμέντο.
Ολυμπιακό Στάδιο - Λονδίνο, Αγγλία
Η βιωσιμότητα του Ολυμπιακού Σταδίου του Λονδίνου επιτεύχθηκε μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012, όταν το γήπεδο κατεδαφίστηκε. Στη θέση του, η Περιβαλλοντική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ολυμπιακής Διανομής και την Υπηρεσία Ανάπτυξης του Λονδίνου, κατασκεύασε περίπου 300.000 μονάδες υγροτόπων όπου τοποθέτησε 2.000 ιθαγενή φυτά, έφτιαξε ποδηλατοδρόμους και μονοπάτια και μετέτρεψε 44 εκτάρια γης σε καλαμιές, υδροβιότοπους και λιβάδια ώστε να προσελκύσουν άγρια ζωή. Επιπλέον, υπάρχουν σχέδια για την ανέγερση 6.800 νέων σπιτιών εκεί όπου ήταν το στάδιο, ενώ το Ολυμπιακό Χωριό έχει ήδη μετατραπεί σε μια νέα γειτονιά 1.500 σπιτιών.
Metlife Stadium - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Το 82.000 θέσεων γήπεδο της Νέας Υόρκης κατασκευάστηκε με πάνω από 40.000 τόνους ανακυκλωμένου χάλυβα, έχει καθίσματα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα μέταλλα και πλαστικά, ενώ ένας ηλιακός δακτύλιος στην οροφή του τροφοδοτεί τα φώτα LED της αρένας.
Estadio Mineirão - Μπέλο Οριζόντε, Βραζιλία
Το 2012, το 62.000 θέσεων Estadio Mineirão έγινε το πρώτο βραζιλιάνικο στάδιο που τροφοδοτήθηκε με ηλιακή ενέργεια, στα πλαίσια της προετοιμασίας του για να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2014. Πλέον, οι 6.000 ηλιακοί συλλέκτες του γηπέδου τροφοδοτούν με ενέργεια περίπου 1.000 σπίτια κάθε χρόνο.
Morro da Mineira, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Το Morro da Mineira, που ίδρυσε ο θρύλος της Βραζιλίας Πελέ, είναι το πρώτο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο που μετατρέπει την κίνηση των παικτών σε ενέργεια. Με τη χρήση 200 κινητικών πλακιδίων, το γήπεδο παράγει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για την τροφοδοσία των έξι προβολέων LED μιας κοντινής φαβέλας, ώστε να μπορούν να παίζουν τα παιδιά ποδόσφαιρο με ασφάλεια το βράδυ.
Metricon Stadium - Καράρα, Αυστραλία
Το Στάδιο Metricon στη Χρυσή Ακτή διαθέτει 574 ηλιακούς συλλέκτες που τροφοδοτούν με έως και 275.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας το εθνικό δίκτυο κάθε χρόνο.
Estadio Alejandro Morera Soto - Αλαχουέλα, Κόστα Ρίκα
Το 2015, η έδρα της Ντεπορτίβο Αλαχουελένσε ήταν το πρώτο γήπεδο της Κόστα Ρίκα που τροφοδοτήθηκε από ηλιακούς συλλέκτες. Πλέον, παράγει μέχρι και 400.000 kWh ετησίως, εξοικονομώντας στον σύλλογο περίπου 148.000 δολάρια από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Νέο Στάδιο της Αττάλειας - Αττάλεια, Τουρκία
Το 2015, το στάδιο της Αττάλειας έγινε το πρώτο στάδιο της Τουρκίας που τροφοδοτήθηκε από ηλιακούς συλλέκτες. Οι ηλιακοί αυτοί συλλέκτες καλύπτουν έως και το 75% της οροφής του και παράγουν αρκετή ενέργεια ώστε να αντικαθιστούν την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται τις ημέρες που έχει αγώνα.
Διεθνές Στάδιο Καλίφα - Ντόχα, Κατάρ
Το Κατάρ θα είναι η πρώτη αραβική χώρα που θα φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και συγκεκριμένα, εκείνο του 2022. Προς το παρόν, το Διεθνές Στάδιο Καλίφα έχει εγκαταστήσει ένα περιφερειακό σύστημα κλιματισμού που εξοικονομεί έως και 40% ενέργεια σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα κλιματισμού, ενώ είναι το πρώτο υπαίθριο κλιματιζόμενο στάδιο στον κόσμο. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αξιολόγησης της Βιωσιμότητας χαρακτήρισε το στάδιο «τεσσάρων αστέρων» χάρη σε αυτό το καινοτόμο σύστημα το οποίο αποτελείται από ένα ενεργειακό κέντρο που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά και τροφοδοτεί τον χώρο με κρύο νερό ώστε να διατηρήσει χαμηλές τις θερμοκρασίες.
Εθνικό Στάδιο - Καοσιούνγκ, Ταϊβάν
Ολοκληρωμένο το 2009, το φημισμένο στάδιο-δράκος της Ταϊβάν είναι 100% τροφοδοτούμενο από ηλιακή ενέργεια, χάρη στους 8.844 ηλιακούς συλλέκτες που καλύπτουν 14.255 τετραγωνικά μέτρα. Επίσης, το στάδιο αναφύτευσε τα δέντρα που είχαν αφαιρεθεί κατά την κατασκευή του. Στα πράσινα διαπιστευτήρια του σταδίου περιλαμβάνονται επίσης και τα συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων καθώς και οι τεχνολογίες πρόληψης των πλημμυρών.
www.worldenergynews.gr