Εξοικονομώ

Γιατί αξίζει να δώσουμε «credits» στους ανεμιστήρες οροφής;

Γιατί αξίζει να δώσουμε «credits» στους ανεμιστήρες οροφής;
Η συντήρηση που απαιτούν οι ανεμιστήρες οροφής έχει μηδενικό κόστος
Όταν βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, η ζέστη είναι ο παράγοντας που επηρεάζει τα πάντα. Την καθημερινότητα μας, τις δραστηριότητές μας και φυσικά τα… νεύρα μας.
Ο κλιματισμός αρχίζει και αποκτά εξέχουσα θέση στο λεξιλόγιο του καλοκαιριού και οι επιλογές ποικίλουν ανάλογα με τα «θέλω» μας και τις αντοχές μας.
Ένα από τα ερωτήματα που επιδέχονται υποκειμενικής απάντησης, είναι «ανεμιστήρας οροφής ή κλιματιστικό;». Σήμερα, θα αναφερθούμε σε αυτούς που έχουν διάθεση πειραματισμού, εννοώντας τους ανεμιστήρες οροφής.

Αρχικά, όταν κάνουμε έρευνα αγοράς για ανεμιστήρα οροφής, θα πρέπει επίσης να προσέξετε κάποια στοιχεία, τα οποία κάνουν πιο αποτελεσματική τη λειτουργία του:
-τον αριθμό φτερών/λεπίδων που διαθέτει
-την διάμετρό του
-αν έχει διαφορετικές ταχύτητες
-αν έχει διπλή λειτουργία (θέρμανση/κλιματισμό)
-αν έχει εγγύηση
 
122

Η χρήση των ανεμιστήρων οροφής σε σχέση με τα κλιματιστικά, παρουσιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα:

Χαμηλό κόστος αγοράς.  Το κόστος αγοράς ενός ανεμιστήρα οροφής, είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο ενός κλιματιστικού.

Εξοικονόμηση ενέργειας όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα. Ένας ανεμιστήρας οροφής καταναλώνει 10 με 15 φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με ένα κλιματιστικό. Αυτό συνοδεύεται και από την αντίστοιχη εξοικονόμηση χρημάτων. Με την αντίστροφη περιστροφή, τους χειμερινούς μήνες ο ανεμιστήρας αναδεύει τον αέρα του χώρου μην επιτρέποντας στο θερμότερο (και ελαφρύτερο) αέρα να παραμένει ψηλά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομικότερη θέρμανση και την βελτίωση της άνεσης στο χώρο.

Φιλική λύση προς το περιβάλλον. Οι ανεμιστήρες οροφής εκτός από το γεγονός ότι καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια δεν εκπέμπουν θερμότητα στον περιβάλλοντα χώρο, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εύκολη εγκατάσταση. Η εγκατάσταση των ανεμιστήρων οροφής είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί περιορισμένο έως μηδενικό κόστος. Πολλές φορές πραγματοποιείται από τους ίδιους τους χρήστες, αν έχουν βασικές τεχνικές γνώσεις. Διαφορετικά γίνεται από οποιονδήποτε ηλεκτρολόγο καθώς το επίπεδο δυσκολίας είναι εφάμιλλο με αυτό της τοποθέτησης ενός φωτιστικού. Είναι πολύ γρήγορη και δεν αφήνει μερεμέτια. 

Χαμηλό κόστος συντήρησης. Η συντήρηση που απαιτούν οι ανεμιστήρες οροφής έχει μηδενικό κόστος. Συνήθως το μόνο που απαιτείται είναι ένας απλός καθαρισμός που πραγματοποιείται από τον χρήστη χωρίς κάποια ιδιαίτερη γνώση. Αντιθέτως τα κλιματιστικά απαιτούν τουλάχιστον έναν καθαρισμό και αλλαγή φίλτρων ανά έτος από ειδικευμένο συνεργείο. 

Μεγαλύτερος κύκλος ζωής. Οι ανεμιστήρες οροφής έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα κλιματιστικά. Πολλές εταιρίες δίνουν 15 ή 25 χρόνια εγγύησης στα μοτέρ των ανεμιστήρων. Αντιθέτως τα κλιματιστικά, που συνήθως συνοδεύονται από 2, 5 ή το πολύ 10 χρόνια εγγύηση, έχουν συντομότερη ζωή και είναι αρκετά πιο ευπαθή λόγω της πολυπλοκότητας τους.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης