Ευρώπη

"Στο στόχαστρο" από Γερμανούς εισαγγελείς ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της VW για το σκάνδαλο των εκπομπών αερίων

Ο αριθμός των ατόμων που κατηγορούνται πλέον σε σχέση με το σκάνδαλο των εκπομπών έχει αυξηθεί σε 37 από 21, συμπεριλαμβανομένου και του Winterkorn
Οι Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen, Martin Winterkorn με την υποψία της απάτης, εξετάζοντας πότε έμαθε  για πρώτη φορά ότι η αυτοκινητοβιομηχανία είχε «πειράξει» το λογισμικό για τις εκπομπές ντίζελ.
Είναι η δεύτερη έρευνα για τον ρόλο του Winterkorn στο σκάνδαλο, με τους εισαγγελείς να διεξάγουν έρευνα στη γερμανική πόλη Braunschweig, κοντά στην έδρα της Volkswagen στο Wolfsburg.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος ήδη διερευνάται και για πιθανές πράξεις χειραγώγησης της αγοράς.
H δημοσιοποίηση των κατηγοριών ότι  η VW το Σεπτέμβριο του 2015  είχε χρησιμοποιήσει λογισμικό για να εμφανίζονται μειωμένα  τα επίπεδα εκπομπών, οδήγησε στην αναγκαστική παραίτηση του Winterkorn.
Η VW έχει υποστηρίξει ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεν είχε μάθει για τις παραβιάσεις του λογισμικού μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2015, όταν αναφέρθηκε επίσημα από την εταιρεία η εξαπάτηση στις αρχές των ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016.
Ο Winterkorn, αρνήθηκε να πει πότε έμαθε για πρώτη φορά  για τη συστηματική εξαπάτηση με τις εκπομπές καυσαερίων, αλλά είπε ότι αυτό δεν συνέβη νωρίτερα από τις επίσημες ανακοινώσεις παραδοχής της VW.
Σύμφωνα με το Reuters, οι Γερμανοί εισαγγελείς δήλωσαν χθες Παρασκευή (27/1) ότι ερευνησαν 28 σπίτια την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των ατόμων που κατηγορούνται πλέον σε σχέση με το σκάνδαλο των εκπομπών έχει αυξηθεί σε 37 από 21, συμπεριλαμβανομένου και του Winterkorn.
«Επαρκείς ενδείξεις που προέκυψαν από την έρευνα, ιδιαίτερα από την ανάκριση των μαρτύρων και υπόπτων, καθώς και την ανάλυση των κατασχεθέντων στοιχείων, υποδεικνύουν ότι ο κατηγορούμενος (Winterkorn) μπορεί να γνώριζε σχετικά με το λογισμικό νωρίτερα από ό, τι έχει πει δημοσίως," δήλωσαν οι εισαγγελείς.
Θα χρειαστούν εβδομάδες για να αναλυθούν όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν αυτή την εβδομάδα, συμπλήρωσαν οι ίδιοι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης