Ενέργεια

Διαγωνισμός ΑΗΚ για μπλακ - άουτ το 2020 - Αναζητά πρόσθετη δυνατότητα παραγωγής 130 MW

tags :
Διαγωνισμός ΑΗΚ για μπλακ - άουτ το 2020 - Αναζητά πρόσθετη δυνατότητα παραγωγής 130 MW
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε χθες και οι ενδιαφερόμενοι για διάθεση τέτοιων μονάδων θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους πριν το τέλος του επόμενου μήνα
Εντός χρονοδιαγραμμάτων των οδηγιών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προκήρυξε η ΑΗΚ τον διαγωνισμό για προσωρινή ενοικίαση μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού –με βάση και τις εμπειρίες και υποδομές του 2011– για πρόσθετη δυνατότητα παραγωγής 130 MW, που πρέπει να εξασφαλίσει για κάλυψη αναγκών ή για εφεδρεία το καλοκαίρι του 2020.
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε χθες και οι ενδιαφερόμενοι για διάθεση τέτοιων μονάδων θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους πριν το τέλος του επόμενου μήνα.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ουσιαστικά υποχρέωσε την ΑΗΚ να προχωρήσει στην προσωρινή προσθήκη των 130 MW με σκοπό την εξασφάλιση και της ελάχιστης αναγκαίας εφεδρείας, που έχει καθοριστεί στο 20% της εγκατεστημένης ισχύος, ώστε να αποφευχθεί το μπλάκ άουτ το καλοκαίρι του 2020. Πρόκειται για προληπτικό μέτρο ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν βλάβη σε μια από τις μεγάλες μονάδες της ΑΗΚ ή αν υπάρχει παρατεταμένη πολύ θερμή περίοδος συνοδευόμενη και από υψηλή υγρασία, που θα ανεβάσει κατακόρυφα τη ζήτηση ηλεκτρισμού.
Οι δανεικές –ενοικιαζόμενες– μονάδες παραγωγής, θα πρέπει να είναι εγκατεστημένες στο Βασιλικό και να λειτουργούν τουλάχιστον για το διάστημα από 1.6.2020 έως 15.9.2020. Η ανάγκη δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι, οι υφιστάμενες αδειοδοτημένες μονάδες παραγωγής της ΑΗΚ, που πληρούν τις προδιαγραφές της νομοθεσίας σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων, δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια και το περιθώριο λειτουργικής εφεδρείας την επόμενη θερινή περίοδο.
Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο, μέχρι τότε, η ΑΗΚ να μην καταφέρει να ολοκληρώσει την εγκατάσταση συστημάτων απονίτρωσης και συστημάτων αποθείωσης στις μονάδες 1 και 2 στο Βασιλικό, όπως και της μετατροπής τους για καύση και φυσικού αερίου. Οπότε είναι πολύ πιθανό, λόγω και των περιορισμών για τους ρύπους που θα ισχύουν από την 1/12020, να μην μπορούν να λειτουργήσουν για παραγωγή ηλεκτρισμού.
Η ΑΗΚ, θα επωμισθεί οποιοδήποτε πρόσθετος κόστος προκύψει από τις ενοικιαζόμενες προσωρινές μονάδες παραγωγής χωρίς αυτό να μετακυλισθεί στους καταναλωτές.
Ενδιαφέρον αποτελεί και η πρόβλεψη ότι οι προσωρινές ενοικιαζόμενες μονάδες του 2020, θα τοποθετηθούν και θα συνδεθούν, με τις ειδικές υποδομές που δημιουργήθηκαν το 2011 για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που δημιουργήθηκαν με την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού λόγω της έκρηξης στο Μαρί.

Πηγή:philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης