Το τούρκικο σχέδιο και η ανάγκη κυπριακής αντίδρασης - Κρίσιμο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 17 Ιουνίου
Κλιμακώνεται η πολιτική της Τουρκίας για δίεισδυση στην κυπριακή ΑΟΖ με το Γιαβούζ να αναλαμβάνει δράση και η στοχοποίηση του Καστελορίζου να διαφαίνεται στο βάθος.
Ο καθηγητής Θ.Τσακίρης εκφράζει σφοδρή κριτική απέναντι στην κυπριακή κυβέρνηση και στην ολιγωρία που δείχνει.
Στις 17 Ιουνίου συνέρχεται το τακτικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο οποίο θα εξεταστούν και οι ενέργειες της Τουρκίας στις κυρίαρχες θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σχετικές δηλώσεις έκανε σήμερα και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ προειδοποίηση απευθύνει σε άρθρο του ο Κ.Σημίτης.
Στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας θα σταλεί το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, «Γιαβούζ», και τούτο τοποθετείται χρονικά τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει το δεύτερο βήμα που γίνεται από πλευράς της κατοχικής δύναμης με την παρουσία, μετά τον «Πορθητή», και του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, Philnews.
Τσακίρης: Το Φατίχ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες
Όπως αναφέρει σε σχόλιό του ο καθηγητής Θ.Τσακίρης," το Φατίχ είναι τοποθετημένο εδώ και δύο εβδομάδες πάνω στον στόχο και τα συνοδευτικά πλοία πηγαινοέρχονται μεταφέροντας προσωπικό, τρόφιμα και την ειδική λάσπη που χρησιμοποιείται ως λυπαντικό για την γεώτρηση.
Αυτά οδγούν στην παραβίαση της ΑΟΖ εντός του Κόλπου της Καρπασίας και στην συνέχεια στην κάθοδο του γεωτρύπανου εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ.
Και αυτά θα συμβούν αν δεν υπάρξει παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο, πραγμα που η κυπριακή κυβέρνηση δεν δείχνει την διάθεση να το κάνει."
Τα διαμορφούμενα δεδομένα
⦁ Πρώτον, από τις αρχές Μαΐου το πρώτο γεωτρύπανο, «Πορθητής», βρίσκεται 36,50 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Δηλαδή, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι εργασίες συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Άγκυρα.
⦁ Δεύτερον, η αποστολή του «Γιαβούζ» σε μη αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια αποτελεί μια κίνηση που προφανώς στέλνει μήνυμα και προς τις χώρες των οποίων εταιρείες δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το μήνυμα είναι πως δεν θα ενοχλήσει τις εταιρείες για να μην ενοχληθεί η Τουρκία στις δικές της έρευνες.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, σε επιστολή του προς τον Γ.Γ. πώς προχωρεί το κατοχικό καθεστώς, ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G.
Με βάση τον χάρτη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι περιοχές F και G, όπως βαφτίστηκαν από την τουρκική πλευρά, καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, 12 (όχι το «Αφροδίτη») της κυπριακής ΑΟΖ.
Πρόκειται για αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία θαλασσοτεμάχια σε εταιρείες και είναι προφανές πως επηρεάζει περισσότερο εκείνα στα οποία δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ.
Τι θα ισχύσει από όλα αυτά, θα φανεί στη συνέχεια.
Αυτό που είναι σήμερα δεδομένο, με βάση τις πληροφορίες, είναι πως το «Γιαβούζ» θα σταλεί στον κόλπο της Καρπασίας και πως αυτό γίνεται με… εντολή του ψευδοκράτους προς την τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ.
⦁ Τρίτον, το επόμενο βήμα θα είναι η περιοχή του Καστελόριζου.
Αυτό θα γίνει είτε τον Αύγουστο είτε τον Σεπτέμβριο και θα σταλεί ένα από τα δυο γεωτρύπανα. Μάλλον το «Γιαβούζ».
Αυτή η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ριψοκίνδυνη, καθώς η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει.
Ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε πως η χρονική επιλογή δεν θεωρείται τυχαία και παρέπεμψε στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.
Η ίδια πηγή αναφέρει πως εάν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, τότε η χώρα θα βαδίζει σε μια μεταβατική περίοδο, ενώ υπενθύμισε και το επεισόδιο στα Ίμια, που προκλήθηκε μόλις είχε αναλάβει Πρωθυπουργός ο Σημίτης.
Υπάρχει ένα άλλο, επίσης, σενάριο σύμφωνα με το οποίο να μην προκύψει από τις εκλογές νικητής με αυτοδυναμία, γεγονός που παραπέμπει σε παρατεταμένη εσωτερική πολιτική κρίση στην Ελλάδα.
Γεωτρήσεις προαναγγέλει - για ακόμη μια φορά - το τουρκικό ΥΠΕΞ
Εν τω μεταξλυ, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, Χαμί Ακσοϊ, δήλωσε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμφωνία της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», αναφερόμενος στη Κυπριακή Δημοκρατία, με κάποιες ιδιωτικές εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο για τα έσοδα από το φυσικό αέριο.
Υποστήριξε ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα «απτό παράδειγμα της συνέχισης σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού».
Ο κ. Άκσοϊ στην γραπτή του απάντηση σε ερώτημα που του τέθηκε για την εν λόγω συμφωνία, ανέφερε ότι στηρίζουν και συμφωνούν με την ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών» του ψευδοκράτους για το θέμα, προσθέτοντας ότι στη συμφωνία αυτή δεν γίνεται καμία αναφορά στους Τουρκοκύπριους και «γίνεται κατανοητό ότι δεν δίδεται μερίδιο από τα έσοδα στους Τουρκοκύπριους».
Αυτό, συνέχισε, και για την Τουρκία αλλά και για το ψευδοκράτος, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Ο κ. Ακσόι αναφερόταν στην πρόσφατη συμφωνία της Λευκωσίας με τις εταιρείες Noble-Shell-Delek για πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στη τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
Τα έσοδα από αυτή την εμπορική συμφωνία για τη Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίστηκαν σε 9,4 δις δολάρια σε βάθος 18ετίας.
Η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» κατά τον Χαμί Ακσόϊ αλλά και οι εταιρείες που συνεργάζονται με αυτή, δεν μπορούν να ενεργούν, παραβλέποντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια αποφασιστική στάση που βασίζεται σε αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων και των Τουρκοκυπρίων και των δικών της στην ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό δεν πρόκειται να αποφύγει να κάνει τα απαραίτητα βήματα». Επανέλαβε δε την δήλωση Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραχωρήσει σε κανέναν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τερματίζει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της στο θέμα των υδρογονανθράκων και δεν εντάσσει τους Τουρκοκύπριους που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για το θέμα και τον διαμοιρασμό των εσόδων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην δική τους υφαλοκρηπίδα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπ. εξωτερικών.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, και στις περιοχές του ψευδοκράτους που αδειοδοτήθηκαν στην ΤΡΑΟ (κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου) το 2011, τα πλοία Γιαβούζ και Φατίχ, θα αρχίσουν σύντομα γεωτρήσεις.
Ο κ. Άκσοϊ κατέληξε στην γραπτή του απάντηση λέγοντας ότι με αυτή την ευκαιρία θα ήθελε να υπενθυμίσει την διεθνή κοινότητα για ακόμη μια φορά, ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που δεν διστάζει να θέτει ανεύθυνα σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, δεν λαμβάνει υπόψη τα δίκαια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους φυσικούς του πόρους, απορρίπτει τις προτάσεις συνεργασίας και «παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της».
Αμερικανική παρέμβαση
Την ίδια στιγμή, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, σε συνέντευξη του στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ανέφερε με νόημα πως η ανεύρεση των υδρογονανθράκων στην περιοχή, αυξάνει την σημασία της ανατολικής Μεσογείου για τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι, στην περιοχή βρίσκονται 10 αμερικανικά πολεμικά πλοία, 130 πολεμικά αεροπλάνα και περίπου 9000 Αμερικανοί στρατιώτες.
Οι ΗΠΑ, ανέφερε, δεν θέλουν όμως βάση στην Κύπρο, όπως η Γαλλία. «Εμείς βλέπουμε την περιοχή μια περιοχή με αυξανόμενη σημασία για τα ενεργειακά. Θεωρούμε ότι οι ενεργειακοί πόροι της περιοχής μπορούν να προσφέρουν ποικιλία στην εισαγωγή ενέργειας, στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επιπλέον ως ΗΠΑ μας ενδιαφέρουν και άλλα ζητήματα στην περιοχή, όπως ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία, ενάντια στα ναρκωτικά, το εμπόριο λευκής σαρκός και το μεταναστευτικό».
Ο Μάθιου Πάλμερ είπε πως η λύση του Κυπριακού είναι ακόμα προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και η χώρα του στηρίζει την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ωστόσο η απόφαση για την συζήτηση ενός νέου μοντέλου ανήκει στους δύο ηγέτες.
Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο κ. Πάλμερ στην συνέντευξή του είπε επίσης ότι στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται αρκετά θέματα που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ για την εθνική τους ασφάλεια, σημειώνοντας την στενή συνεργασία Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρου.
Και οι Τουρκοκύπριοι είπε, είναι φίλοι και συνέταιροι ενώ και η Τουρκία είχε ένας σημαντικός σύμμαχος στην περιοχή.
Ανάφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους της φυσικούς πόρους. "Μαζί με αυτό" είπε, "υπερασπιζόμαστε ότι στο πλαίσιο μιας λύσης θα πρέπει να υπάρχει ένας ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε τις προσπάθειες λύσης. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι μιλάμε για μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια. Απέχουμε χρόνια από το να αποδώσουν σε χρήματα οι υδρογονάνθρακες. Γι’ αυτό υπάρχει μπροστά μας χρόνος για διαπραγματεύσεις. Εμείς έχουμε την ελπίδα ότι οι υδρογονάνθρακες θα προτρέψουν τις πλευρές για μια λύση".
Τα μαζικά εντάλματα και η αναταραχή
Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί με τα εντάλματα κι αυτό έχει προκαλέσει αναταραχή τόσο σε εταιρείες -κάποιες έχουν αποχωρήσει- όσο και σε εργαζόμενους.
Αυτά έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για ανώτερα στελέχη εταιρειών που εμπλέκονται. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι συνεργάζονται σε αυτή τη φάση με τρείς εταιρείες που εξειδικεύονται στα θέματα γεωτρήσεων, δυο αμερικανικές και μια κροατική.
Σε σχέση με τα εντάλματα για εργαζόμενους στο τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», αυτά αφορούν πέραν των 25 και προέρχονται από διάφορες χώρες (Εγγλέζοι, Τούρκοι κ.λπ.).
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνολική εικόνα για τα πρόσωπα που εργάζονται στην πλατφόρμα, εξ ου και την έκδοση των ενταλμάτων.
Σε διπλωματικό επίπεδο έχουν γίνει πολλά προς διάφορες κατευθύνσεις, κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ισχυρούς εταίρους χωριστά, ενώ διατηρείται ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και με την Ουάσινγκτον.
Οι πληροφορίες για τον ενεργειακό χάρτη
Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της τον χάρτη που είδε το φως της δημοσιότητας και πιστώνεται στο υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Φιλελεύθερου - Philnews.
Ο χάρτης παρουσιάζει τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, γύρω και κοντά από την Κύπρο όπως και διαδρομές αξιοποίησής τους και δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα Μc Clatchy DC.
Η ιστοσελίδα υποστηρίζει πως παρουσιάσθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δόθηκε στις κυβερνήσεις χωρών της περιοχής, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ και ο Λίβανος.
Αυτό το αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρώην Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Θέματα Ενέργειας, Άμος Χοκστάιν.
Πάντως ο χάρτης, που έχει διαμορφωθεί από το Bureau of energy Resources με εντολές ως φαίνεται του κ. Μπάιντεν έχει παρουσιάσει διάφορες διαδρομές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου.
Μια από αυτές είναι εκείνη που ξεκινά από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ και κατευθύνεται μέσω κυπριακού εδάφους στα νότια παράλια της Τουρκίας.
Επίσης, ένας αγωγός ξεκινά από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ διασχίζει την Κυπριακή ΑΟΖ και καταλήγει στην Αλεξανδρέττα.
Σήμερα μπορεί αυτά τα σενάρια να είναι απομακρυσμένα, ωστόσο, ενδέχεται να επανέλθουν εάν αλλάξουν τα δεδομένα, κυρίως ως προς τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
www.worldenergynews.gr