Απόψεις

Π. Μπουσμπουρέλης: Τα δύο σενάρια στο μυαλό του πρωθυπουργού

Π. Μπουσμπουρέλης: Τα δύο σενάρια στο μυαλό του πρωθυπουργού
Το σταυροδρόμι μετά το Eurogroup
Tα αποτελέσματα του Eurogroup δείχνουν το διαφαινόμενο αδιέξοδο.
Για να τελειώσει και να ολοκληρωθεί η Β Αξιολόγηση θα πρέπει να ψηφισθούν μέτρα.
Πώς θα γίνει αυτό;
Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε 1 ευρώ νέων μέτρων.
Το τι θα κάνει τώρα, μόνο ο ίδιος μπορεί να το ξέρει.
Θα βρει τον τρόπο να ψηφίσει "μέτρα υπό όρους" ή θα θεωρήσει ότι είναι προτιμότερο να πάει σε εκλογές;
Τι προοπτικές μπορεί να έχει μια τέτοια απόφαση;
Πρώτον ότι θα εκφράσει έμπρακτα το όχι στους θεσμούς και το ΔΝΤ σε νεά μέτρα, έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια των αρχικών συμωνιών του.
Κατά τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να δημιουργήσει εκλογικό δίλημμα,απένανατι στην ψήφιση Μητσοτάκη που θα  σημαίνει αυτά τα μέτρα.
Ετσι ενδεχομένως να μεγιστοποιήσει το ποσοστό του και να επιτύχει τον στρατηγικό του στόχο, να ξεπεράσει δηλαδή το 20% και να υποστεί την αξιοπρεπή ήττα.
Κατά τον τρόπο αυτόν ο Τσίπρας θα πασάρει στον Μητσοτάκη την ψήφιση των μέτρων, το Δ Μνημόνιο και θα προσδοκά ότι η φθορά του Κυριάκου, θα είναι τέτοια που θα μπορέσει να ξαναμπεί γρήγορα στο παιχνίδι,ιδαίτερα με ένα σύστημα απλής αναλογικής.

Το σενάριο παραμονής Τσίπρα

Αν ο Τσίπρας αποφασίσει να παραμείνει στην πρωθυπουργία θα πρέπει να βρει τον τρόπο να ψηφίσει πράγματα που έχουν σίγουρα επώδυνο περιεχόμενο.
Αν το κάνει, σημαίνει ότι θέλει να κερδίσει χρόνο και παίρνει το ρίσκο των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του Προγράμματος σε πολιτικό επίπεδο.
Το τι θα αποφασίσει μόνο ο ίδιος μπορεί να το ξέρει και να ζυγίσει.

Οι εκλογές θα σημάνουν αποτέλεσμα που θα επαναφέρει μια ηρεμία στις προσδοκίες της οικονομίας και αρχική εφορία στις αγορές.
Το χειρότερο σενάριο θα είναι μια παρατεταμένη διαπραγμάτευση που θα βαθύνει το πρόβλημα στην πραγματική οικονομία με πολύ επικίνδυνα αποτελέσματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης