Απόψεις

Capital Economics: Σύντομα η Ιταλία θα είναι πιο επικίνδυνη για τους επενδυτές από την Ελλάδα

Capital Economics: Σύντομα η Ιταλία θα είναι πιο επικίνδυνη για τους επενδυτές από την Ελλάδα
Σε λίγο καιρό οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα είναι μικρότερες από αυτές των ιταλικών, σύμφωνα με την Capital Economics
Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ελλάδας και της Ιταλίας έχει μειωθεί αισθητά μετά τις τελευταίες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Και σε λίγο καιρό θα γίνει αρνητική, αντανακλώντας τις συγκριτικά φτωχές οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας, το λιγότερο βιώσιμο χρέος και τον μεγαλύτερο πολιτικό κίνδυνο.
Αυτό αναφέρει στη σημερινή, 31 Μαΐου 2019, 2σέλιδη ανάλυσή της η Capital Economics, υπό τον τίτλο "Italy may soon be considered riskier than Greece" (Η Ιταλία μπορεί σύντομα να θεωρηθεί πιο επικίνδυνη από την Ελλάδα), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr και στην οποία σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία.
Τα αποτελέσματα των τελευταίων ευρωπαϊκών εκλογών ευθυγραμμίζονταν σε μεγάλο βαθμό με τις προσδοκίες, γεγονός που εξηγεί γιατί η αντίδραση στις αγορές ομολόγων των περισσότερων χωρών ήταν γενικά μειωμένη.
Η Ελλάδα και η Ιταλία ήταν οι βασικές εξαιρέσεις, όμως, με την ανάκαμψη των 10ετών στην πρώτη και την πτώση στην τελευταία.

Ως αποτέλεσμα, το spread μεταξύ των δύο μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό της από την κρίση του ευρωπαϊκού χρέους.
Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε γενικές εκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις και πιο φιλοευρωπαϊκή από το ΣΥΡΙΖΑ, θα κερδίσει.
Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία, ο κίνδυνος αναταραχών εντός της κυβέρνησης αυξήθηκε, μετά την πολύ καλή επίδοση της Lega του Matteo Salvini.
Αν και τα επίπεδα των 40 μονάδων βάσης στο spread μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας είναι ήδη πολύ χαμηλά, σύμφωνα με τα ιστορικά πρότυπα, η Capital Economics πιστεύει ότι θα μειωθεί περαιτέρω, για τρεις βασικούς λόγους.
Πρώτον, οι σχετικές προοπτικές ανάπτυξης ενδέχεται να ευνοήσουν τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας έναντι εκείνων της Ιταλίας.
Επίσης, αναμένεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι ισχυρότερη στην Ελλάδα από ό, τι στην Ιταλία φέτος.
Και οι μεταρρυθμίσεις από μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη.
Δεύτερον, όπως συμβαίνει, το χρέος της Ιταλίας είναι λιγότερο βιώσιμο από αυτό της Ελλάδας.
Αν και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι ακόμη υψηλότερο από αυτό της Ιταλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, βρίσκεται σε καθοδική πορεία και έχει αναδιαρθρωθεί με ευνοϊκούς όρους.
Εν μέρει ως αποτέλεσμα αυτού, το μερίδιο του δημόσιου χρέους που πρόκειται να αποπληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια είναι σημαντικά χαμηλότερο στην Ελλάδα από ό, τι στην Ιταλία.
Εάν η ανάπτυξη στην Ιταλία επιδεινωθεί, οι ανησυχίες για τη διατηρησιμότητα του χρέους της είναι πιθανό να ενταθούν, ασκώντας πίεση στις αποδόσεις, ενώ εκείνες της Ελλάδας πιθανότατα δεν θα επηρεαστούν.
Τρίτον, οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι πλέον μεγαλύτεροι στην Ιταλία από ό, τι στην Ελλάδα.
Η σχέση της Ιταλίας με την ΕΕ έχει ήδη αναστραφεί.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Κομισιόν προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν σημειώθηκε αρκετή πρόοδος όσον αφορά την τήρηση του κριτηρίου του χρέους.
Και παρόλο που η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συμμετοχή της Ιταλίας στη ζώνη ευρώ, οι περαιτέρω συγκρούσεις με την Κομισιόν φαίνονται αναπόφευκτες.
Βεβαίως, η Ιταλία εξακολουθεί να θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη από την Ελλάδα από τους σημαντικότερους οργανισμούς αξιολόγησης, κρίνοντας από τη διαφορά των πέντε βαθμών στις μέσες πιστοληπτικές της αξιολογήσεις.
Επιπλέον, σε αντίθεση με την Ιταλία, η Ελλάδα - η οποία είναι δεν έχει επενδυτική αξιολόγηση - δεν θα είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων κεφαλαίων της ΕΚΤ (QE) που η Capital Economics προβλέπει ότι θα ξαναρχίσει το επόμενο έτος.
Παρ 'όλα αυτά, η ίδια η Ιταλία φαίνεται να αποτιμάται από τους επενδυτές ως δανειολήπτης χαμηλού επενδυτικού βαθμού.
Το spread της είναι πολύ πιο κοντά σε εκείνο της Ελλάδας απ' ότι σε εκείνο της Πορτογαλίας.
Και σε κάθε περίπτωση, η Capital Economics πιστεύει ότι το QE θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό στη μείωση των αποδόσεων αυτή τη φορά.
Η ΕΚΤ μπορεί επίσης να είναι απρόθυμη να βοηθήσει τις εθνικές κυβερνήσεις -όπως την Ιταλία- να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση που προκάλεσαν.
Προς το παρόν, η Capital Economics προβλέπει ότι το spread μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα μειωθεί στις -25 μ.β. μέχρι τα τέλη του 2019 και θα παραμείνει εκεί επίσης το 2020, έστω και αν η ΕΚΤ εγκαινιάσει έναν ακόμη γύρο QE.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης