Απόψεις

Capital Economics: Πιο φιλική στις επιχειρήσεις η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Προς νίκη στις πρόωρες εθνικές εκλογές

Capital Economics: Πιο φιλική στις επιχειρήσεις η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Προς νίκη στις πρόωρες εθνικές εκλογές
Νίκη της ΝΔ καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, αναφέρει η Capital Economics
Την προκήρυξη εθνικών εκλογών από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τη συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές, σχολιάζουν οι αναλυτές της Capital Economics.
Όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου.
«Οι εκλογές πιθανότατα θα διεξαχθούν στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου και οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν νίκη της ΝΔ, η οποία είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν οι αναλυτές.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο «πανηγυρίζει» για τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ράλι πάνω από 5%.
Οι ευρωεκλογές επιβεβαίωσαν ότι τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα διατηρήσουν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οπότε λίγα πράγματα θα αλλάξουν σε επίπεδο Ε.Ε. εκτιμά η Capital Economics.
Ωστόσο, σημειώνει, τα αποτελέσματα επηρεάζουν τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία.
Όσον αφορά την Ιταλία, ο εκλογικός θρίαμβος της Lega του Matteo Salvini δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, προκειμένου να σχηματιστεί  μια κεντροδεξια κυβέρνηση, από τη στιγμή που το Κίνημα Πέντε Αστέρων υπέστη σημαντική ήττα στις ευρωεκλογές.
Σε κάθε περίπτωση πιθανή συγκυβέρνηση της Lega με το Forza Italia του Silvio Berlusconi, δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική, όσον αφορά την πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.
Στο μέτωπο της διεκδίκησης των κορυφαίων αξιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Capital Economics θεωρεί πιθανή τη διαδοχή του Mario Draghi στην ΕΚΤ από τον Γερμανό Jens Weidmann, εξέλιξη η οποία αν υλοποιηθεί ια προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές.
Σχετικά με την επίδραση των εκλογικών αποτελεσμάτων στις αγορές, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα είναι σημαντική. 
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η Capital Economics τονίζει ότι το αυξημένο πολιτικό ρίσκο παραμένει μια βασική ανησυχία για την Ευρωζώνη.
Ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού και η ισχυρή στήριξη στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, δεν αποκλείεται να μπλοκάρεις τις μεταρρυθμίσεις και να δυσκολέψει την ικανότητα της ΕΕ να απαντήσει σε μια μελλοντική κρίση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης