Ευρώπη

Η ενεργειακή κρίση στη Βουλγαρία προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση

Η ενεργειακή κρίση στη Βουλγαρία προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση
Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας ενημέρωσε με επιστολή της την νυν υπουργό Ενέργειας για τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στη Βουλγαρία ανάμεσα στο κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο καταγγέλλει, ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ενεργειακής κατάρρευσης και ότι «οι διακοπές ρεύματος είναι ήδη σχεδόν καθημερινές».
Μάλιστα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα δημοσίευσε ένα άρθρο, στο οποίο υποστηρίζει, ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα από την Τουρκία, ότι τα υδροηλεκτρικά φράγματα είναι μισοάδεια και ότι τα αποθέματα άνθρακα έχουν μειωθεί.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Τόμισλαβ Ντόντσεφ απέρριψε το σύνολο των ισχυρισμών αυτών ως αναληθείς και κατηγόρησε την αντιπολίτευση, ότι προσπαθεί να προωθήσει το σχέδιο της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε.
Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Ρούμεν Οβτσάροφ σε συνέντευξή του χθες Τρίτη στο Βουλγαρικό ραδιόφωνο είπε, ότι είναι πλέον συχνές οι διακοπές ηλεκτροδότησης στη χώρα και ότι η κατάσταση του ενεργειακού συστήματος αποτελεί θέμα ανησυχίας.
Είπε ακόμη, ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας ενημέρωσε με επιστολή της την νυν υπουργό Ενέργειας για τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, παρά την ενεργοποίηση όλων των εφεδρικών παραγωγικών μέσων και υποστήριξε ότι η υπουργός θα πρέπει να παροτρύνει τον κόσμο να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Οβτσάροφ, τα διαθέσιμα αποθέματα άνθρακα είναι σημαντικά χαμηλότερα από όσο απαιτείται, επαρκώντας για μόλις 14 ημέρες, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι 9% υψηλότερη από ό, τι πέρσι.
Ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής για την ενέργεια Βαλεντίν Νικόλοφ, απέρριψε τους ισχυρισμούς, ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, τονίζοντας ότι αυτή θα συνέβαινε μόνο στην απίθανη περίπτωση της κατάρρευσης του περιφερειακού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και των ενεργειακών ανταλλαγών μεταξύ των γειτονικών χωρών.
Υποστήριξε ακόμη, ότι το ό, τι υπήρξε μια ειδοποίηση από τον διαχειριστή του συστήματος, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης